Trandafirul nopţii

trandafirul noptii

Autor: Lucinda Riley

Titlu original: The Midnight Rose

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Anahita „Anni” Chavan se naşte în anul 1900, în Jaipur, India, în familia vindecătoarei Tira şi a filosofului Kamalesh. Când Anni are 9 ani, Kamalesh moare, iar ea şi Tira sunt primite în Palatul Lunii, la verişoara Tirei. La 11 ani, Anni e însoţitoarea prinţesei Jameera şi participă la Durbarul de Încoronare de la Delhi, unde se împrieteneşte cu prinţesa Indira, fiica maharajahului din Cooch Behar. Indira şi mama ei, Ayesha, o aduc pe Anni în palatul lor. La scurt timp, mama Anahitei moare. La 14 ani, Indira şi Anni sunt trimise la şcoală în Anglia. Când începe Primul Război Mondial, fetele merg la conacul lui Maud Astbury, văduva fostului guvernator al Cooch Beharului. Anni se împrieteneşte cu Donald, fiul lui Maud, şi o ajută pe Selina, sora lui, să nască o fetiţă. În 1917, Indira revine în India, iar Anni termină şcoala, apoi pleacă pe front ca asistentă. În 1918, în ziua în care se încheie războiul, Anni îl reîntâlneşte pe Donald, care e ofiţer, şi încep o poveste de iubire. Când Indira refuză căsătoria aranjată de părinţii ei, Ayesha o cheamă pe Anni la palat. Anni însă o ajută pe Indira să se mărite cu iubitul ei, prinţul Varun. Fiind însărcinată, Anni amână întoarcerea şi, între timp, pentru a salva conacul de la faliment, Donald se căsătoreşte, în 1920, cu americanca Violet Drumner. Când Anni revine, Donald îi duce pe ea şi pe fiul lor, Moh, în căsuţa de pe proprietatea lui. Anni devine amanta lui Donald şi vindecătoarea comunităţii. Donald o confruntă pe Maud şi află că aceasta i-a ascuns scrisorile de la Anni. În iulie 1922, ajutată de Anni şi de doctorul Trefusis, Violet naşte o fetiţă pe nume Daisy, dar moare la scurt timp. Anni e arestată după ce Trefusis o acuză că ar fi otrăvit-o pe Violet. Maud şi Trefusis îl iau pe Moh pentru a-l duce la un orfelinat din Londra, iar Donald, care vrea să îi oprească, cade de pe cal şi moare. Ayesha o eliberează pe Anni, iar Indira o duce la Cooch Behar. Anni simte că Moh nu e mort, dar află că e din nou însărcinată. Fetiţa ei, Muna, îi oferă patru nepoţi şi unsprezece strănepoţi. Când împlineşte 100 de ani, Anni îi dă povestea vieţii ei lui Ari Malik, strănepotul de 25 de ani care are o companie software, şi îl roagă să afle soarta lui Moh. În februarie 2001, în Darjeeling, Anni simte moartea lui Moh şi, după trei zile, se stinge şi ea.

În iulie 2011, actriţa americană Rebecca Bradley, de 29 de ani, joacă într-un film turnat la conacul Astbury. Lordul Anthony Astbury, fiul de 59 de ani al lui Daisy, remarcă asemănarea dintre ea şi Violet şi îi oferă o cameră la conac. Pasionat de grădinărit, o duce în grădină şi îi arată trandafirul nopţii. Jack Heyward, iubitul faimos al Rebeccăi apare la conac şi o presează să îi răspundă la cererea în căsătorie, dar se despart când ea îi cere să renunţe la droguri. După ce e părăsit de iubita sa, Ari citeşte povestea Anahitei şi ajunge la conac. În unele nopţi, Rebecca aude un cântec şi simte parfumul lui Violet, apoi vede o femeie. Ari discută cu Mabel Smerden, mama lui Brenda şi fosta doică a lui Anthony. Mabel e fiica lui Tilly, cameristă la conac, şi a poştaşului Jim Fenton, care fusese martor la răpirea lui Moh. Anthony o cere în căsătorie pe Rebecca şi, după ce aceasta refuză, o răpeşte şi o duce în căsuţa Anahitei. Acolo, el e îmbrăcat în femeie şi pretinde că ea e Violet. Ari o alertează pe Brenda de dispariţia Rebeccăi şi merg împreună la căsuţă pentru a o salva. Anthony, care copilărise sub influenţa lui Daisy şi a lui Maud, îmbrăcat de mic în haine de fetiţă, suferă de schizofrenie. Îngrijit de Brenda, starea lui fusese bună până când a întâlnit-o pe Rebecca. El intrase în camera ei noaptea. Doctorul Trefusis, nepotul doctorului lui Maud, îl internează în spitalul de psihiatrie. Rebecca încheie filmările, iar Ari, ajutat de Trefusis, găseşte orfelinatul la care fusese dus Moh. Ari află că Moh primise numele Noah Adams, devenise chirurg obstetrician şi administratorul orfelinatului şi se căsătorise cu asistenta Samantha Marshall.

Rebecca decide să ia o pauză de la actorie şi să viziteze India. Pe aeroport, îl reîntâlneşte pe Ari şi călătoresc împreună. În încheierea poveştii sale, Anni, care devenise doctor, scrie despre colaborarea prin corespondenţă pe care a avut-o cu doctorul Noah Adams, despre care nu ştia că e fiul ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: