Rebecca

rebecca

Autor: Daphné du Maurier

Titlu original: Rebecca

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi (publicată de Editura Litera, cea de la Princeps nemaifiind disponibilă), o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online CartepediaCărtureşti.

Rezumat:

Naratoarea, o tânără de 21 de ani îl întâlneşte pe Maximilian de Winter în Monte Carlo, Monaco, în timp ce o însoţeşte pe doamna Van Hopper ca domnişoară de companie. Maxim e cunoscutul stăpân al domeniului Manderley de lângă Kerrith, Anglia, are 42 de ani şi e văduv de aproximativ un an. Rebecca, fosta lui soţie, murise într-un naufragiu, iar Maxim îi identificase cadavrul. Când doamna Van Hopper se îmbolnăveşte de gripă, Maxim şi angajata acesteia se întâlnesc zilnic, iar la finalul sejurului el o cere în căsătorie. Ea acceptă şi, după o lună de miere prin Europa, se stabileşte cu el la Manderley.

Noua doamnă de Winter se simte intimidată de angajaţii de la Manderley, în special de doamna Danvers, care coordonează activitatea personalului. Toţi par a o regreta pe Rebecca. Beatrice Lacy, sora lui Maxim, şi soţul ei, Giles, vin în vizită pentru a o cunoaşte pe doamna de Winter, iar Beatrice îi spune că e total diferită de Rebecca. Într-o zi, doamna de Winter sparge din neatenţie un bibelou din salonaş şi e nevoită să recunoască când Frith, majordomul, le spune că doamna Danvers l-a acuzat pe nedrept pe Robert, unul din servitori. În altă zi, când Maxim e plecat, Beatrice o invită pe doamna de Winter să îi cunoască bunica, iar bătrâna întreabă unde e Rebecca, pe care o îndrăgise foarte mult. Convins de cunoscuţi, Maxim acceptă să organizeze un bal mascat, la fel ca înainte de moartea Rebeccăi. Neştiind ce să poarte, doamna de Winter ascultă sugestia doamnei Danvers de a cere unei case de modă din Londra să îi creeze costumul lui Caroline de Winter, o strămoaşă al cărei portret se află în galerie. În seara balului, când ea apare costumată în rochia albă şi purtând o perucă brunetă, Maxim o trimite să se schimbe. Beatrice îi explică apoi că Rebecca se costumase la fel la ultimul bal la care participase. Doamna de Winter e convinsă că Maxim încă o iubeşte pe Rebecca. Când un vas naufragiază în golf şi e chemat un scafandru, se descoperă epava vasului Rebeccăi cu un cadavru în cabină.

Maxim îi mărturiseşte soţiei sale că mariajul lui cu Rebecca a fost unul de convenienţă şi că el a ucis-o. Rebecca pleca adesea la Londra sau în căsuţa ei de pe plajă, unde avea relaţii cu diverşi bărbaţi. Unul dintre aceştia era vărul ei primar, Jack Favell. Într-o noapte, Maxim a găsit-o singură în căsuţă, iar Rebecca i-a sugerat că ar fi însărcinată cu un alt bărbat. Maxim a împuşcat-o şi a dus-o pe vasul ei, apoi a ieşit în larg, a găurit vasul şi l-a făcut să se scufunde. El s-a întors pe mal cu o barcă. Când s-a găsit un cadavru, Maxim l-a identificat ca fiind al Rebeccăi, iar acum ştie că asta îl poate incrimina. Are loc un proces şi James Tabb, constructorul de vapoare, depune mărturie că vasul nu avusese nicio defecţiune la ultima verificare. În lipsă de alte probe, judecătorul Horridge concluzionează că Rebecca a găurit singură vasul şi s-a sinucis. Jack apare la Manderley având o scrisoare de la Rebecca în care ea îl cheamă la căsuţă în noaptea morţii ei. El susţine că aceasta e dovada că Rebecca nu intenţiona să se sinucidă şi îl şantajează pe Maxim. Atât doamna de Winter, cât şi Frank Crawley, administratorul moşiei, vor să îl plătească pe Jack, însă Maxim îl cheamă pe colonelul Julyan. Julyan nu îl ia în serios pe Jack, care e beat, însă acceptă să îi cheme ca martori pe Ben şi pe doamna Danvers. Ben e un bărbat retardat care îşi petrece timpul pe plajă, dar nu recunoaşte că l-ar fi văzut vreodată pe Jack. Însă doamna Danvers le arată agenda Rebeccăi în care e trecută, chiar în ziua morţii, o programare la doctorul ginecolog Baker din Londra. Julyan, Jack, Maxim şi soţia lui îl vizitează pe Baker, iar acesta le spune că Rebecca suferea de cancer în fază terminală. Având astfel un motiv pentru sinucidere, Julyan clasează cazul.

Pe drumul spre Manderley, Maxim îi telefonează lui Frank şi află că doamna Danvers a plecat de la moşie. Doamna de Winter intenţionează să preia rolul de stăpână a domeniului, însă, pe când se apropie de casă, văd că Manderley arde. Soţii de Winter se mută într-un hotel dintr-o altă ţară, visând la Manderley.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: