Mort la datorie

mort la datorie

Autor: Stephen King

Titlu original: End of Watch

Seria: Bill Hodges Trilogy #3

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În anul 2016, Martine Stover, care a rămas paralizată după masacrul de la Complexul Municipal din 2009, e ucisă de mama ei, Janice Ellerton, cu un cocktail de medicamente, iar apoi Janice se sinucide şi ea. Cazul e anchetat de Pete Huntley şi de partenera sa, Isabelle „Izzy” Jaynes, însă Pete îi implică pe Bill Hodges şi pe Holly Gibney, care acum e asociată în agenţia „Ce-am găsit al meu să fie”. Holly vede un „Z” desenat cu markerul pe etajera băii şi găseşte o tabletă „Zappit” cu jocuri. Bill o sună pe Nancy Alderson, menajera lui Janice, şi află că tableta le fusese oferită gratuit de către un bărbat şi că un alt bărbat supraveghease zona casei lor. Apoi, Bill primeşte un mesaj de ameninţare de la Z-Boy pe site-ul „Sub Umbrela Albastră a lui Debbie”. După un control, el află că suferă de cancer pancreatic în fază terminală.

Bill încetează să îl viziteze pe Brady în Clinica pentru Traumatisme Cranio-Cerebrale. Doctorul Felix Babineau îl tratează pe Brady cu Cerebellin, un medicament experimental. Fie din cauza medicamentului, fie din cauza loviturii la cap, neuronii lui Brady se aranjează în aşa fel încât îi permit să mişte obiecte cu mintea şi să pătrundă în conştiinţa oamenilor mai vulnerabili. El o convinge pe asistenta Sadie MacDonald să se sinucidă. Apoi, când Alvin Brooks, bătrânul voluntar zis şi Al-Bibliotecă, îi dă o tabletă Zappit ca să îl distreze, Brady observă că jocul demonstrativ „La pescuit” are un efect hipnotic care ar putea fi amplificat. Iar când Freddi Linklatter îl vizitează în 2013, Brady îşi dă seama că ea l-ar putea ajuta să modifice jocul. El intră în mintea lui Al, pe care îl numeşte Z-Boy, şi o angajează pe Freddi. Apoi, folosindu-se de tableta modificată, îl hipnotizează pe Felix şi îi intră şi lui în minte, transformându-l în Dr. Z. Cu banii lui Felix, Brady cumpără opt sute de Zappit-uri de la compania falimentară Sunrise Solutions şi i le dă lui Freddi să le modifice. Cam o treime din tablete sunt stricate din fabrică. Dr. Z îi dă un Zappit lui Janice, iar Z-Boy îi supraveghează casa. Prin tabletă, Brady îi vorbeşte lui Janice şi o convinge să îşi omoare fiica şi să se sinucidă. Apoi, ca să se răzbune pe asistenta-şefă Ruth Scapelli, care îl chinuise pentru a vedea dacă se preface, îi trimite prin Dr. Z un Zappit şi o convinge şi pe ea să se spânzure. Brady concepe un plan prin care le oferă câte un Zappit copiilor care fuseseră la concertul trupei ‘Round Here şi care scăpaseră atunci de moarte. Barbara Robinson se trezeşte într-un cartier rău famat, cu vocea din tabletă spunându-i să se arunce în faţa unei maşini. Ea e salvată în ultimul moment de un băiat pe nume Dereece Neville. Brady îl face pe Dr. Z să o împuşte pe Freddi, iar pe Z-Boy să o ucidă pe Cora Babineau, soţia lui Felix, apoi îl acaparează complet pe Dr. Z, care îi dă o supradoză trupului lui Brady, ucigându-l. Astfel, Brady în corpul lui Felix merge la cabana de vânătoare a doctorilor şi, folosind Zappit-ul său, intră în mintea copiilor şi îi face pe câţiva să se sinucidă. După incidentul cu Barbara, Bill şi Holly află despre tabletele oferite copiilor, iar Jerome Robinson li se alătură. Holly află că avocatul Todd Schneider se ocupase de dizolvarea companiei Sunrise Solutions, iar acesta le spune că ultimele Zappit-uri au fost cumpărate de compania Gamez Unlimited şi livrate la o adresă din oraş. Bill, Holly şi Jerome o găsesc la acea adresă pe Freddi, care e puţin rănită, dar care le spune tot despre Brady. Bill află de la Becky Helmington, o fostă asistentă-şefă de la spital, despre cabana de vânătoare şi merge acolo cu Holly.

Brady îi aşteaptă şi îi ia prin surprindere, lovind-o în cap pe Holly. În cabană, îl obligă pe Bill să se joace „La pescuit” şi îi intră în minte, dar hipnoza se termină când sună mesajul de „La mulţi ani” primit de Bill de la fiica sa, Alison, cu ocazia împlinirii a 70 de ani. Holly îşi revine şi îl împuşcă pe Brady, dar doar îl răneşte. Jerome apare cu o maşină pe şenile, care trece peste Brady, dar nu îl ucide. La cererea lui Brady, Holly îi ţine pistolul la tâmplă pentru a-l ajuta să se sinucidă. Pistolul trage fără ca Brady să îl atingă. Al se sinucide în închisoare. După opt luni, Bill moare de cancer. Agenţia îi rămâne lui Holly, care se gândeşte să îl angajeze pe Pete, acum pensionar şi el.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: