Jocul minciunii

jocul minciunii

Autor: Ruth Ware

Titlu original: The Lying Game

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Trei sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

La 15 ani, în Anglia, Isa Wilde e trimisă de tatăl ei la Şcoala-Internat Salten, în timp ce fratele ei, Will, e trimis la un alt internat departe de casă deoarece mama lor e foarte bolnavă. Pe tren, Isa le cunoaşte pe Kate Atagon şi Thea West, apoi pe Fatima Qureshy, care e tot o elevă nouă, trimisă acolo de părinţii ei, medici voluntari în Pakistan. Isa şi Fatima devin colege de cameră şi cele mai bune prietene cu Thea şi Kate, care le iniţiază în Jocul Minciunii, un concurs în care adună puncte pentru minciunile spuse altora. Ele îşi petrec weekendurile la Moară, casa lui Kate de pe malul Estuarului Salten, alături de Ambrose Atagon, tatăl lui Kate şi profesorul lor de desen, şi de Luc Rochefort, fiul fostei iubite a lui Ambrose. Isa se îndrăgosteşte de Luc, dar el are o relaţie secretă cu Kate. Luc trăise în Franţa şi fusese abuzat în copilărie de iubiţii mamei sale drogate. Ambrose e şi el un fost dependent de droguri. El face nenumărate desene în care apar fetele şi Luc. Într-o seară de vineri, Kate le cheamă pe fete deoarece Ambrose pare să se fi sinucis cu o supradoză de heroină. Kate le citeşte biletul lui de adio, adresat ei, în care îşi cere scuze şi o îndeamnă să meargă mai departe în viaţă, fără a căuta alţi vinovaţi. Pentru a nu fi luată de serviciile sociale, Kate amână declararea dispariţiei lui Ambrose şi, împreună cu Isa, Thea şi Fatima, îngroapă cadavrul lui Ambrose într-un stufăriş. A doua zi, fetele sunt chemate de domnişoara Weatherby, pedagoga lor, deoarece conducerea şcolii primise nişte desene în care ele par dezbrăcate. În timpul percheziţionării camerelor, ţigările şi băutura le sunt confiscate. Deşi Kate spune că desenele sunt făcute de ea, cele patru prietene sunt forţate să părăsească şcoala. Luc e trimis înapoi în Franţa.

În prezent, Isa are 32 de ani, e avocată în Londra şi are o fetiţă de aproape şase luni, pe nume Freya, împreună cu Owen, iubitul ei. Fatima e căsătorită cu Ali Chaudhry, are doi copii şi e medic tot în Londra, iar Thea lucrează într-un cazino. Când în Estuar e găsit un os uman, Kate le cheamă la Moară pe Isa, Thea şi Fatima. Apoi, câinele lui Kate, Shadow, găseşte o oaie moartă în faţa casei, iar alături e un bilet care arată că cineva ştie de cadavrul îngropat. Isa merge cu Freya la poşta din Salten şi se întâlneşte cu Mary Wren, care fusese amica lui Ambrose, şi cu Luc, care e furios. Una din minciunile Isei fusese că Mark Wren, fiul lui Mary, care acum e poliţist, o pipăise pe Thea, iar Mary fusese foarte nervoasă atunci pe Isa şi pe prietenele ei. Pentru a motiva vizita fetelor, Kate ia bilete la reuniunea anuală de la şcoală, iar Isa o lasă pe Freya cu o bonă de ocazie. La reuniune, Isa află de la Jess Hamilton zvonul cum că Ambrose s-ar fi sinucis după ce i s-au descoperit desenele compromiţătoare. La întoarcere, Luc e în braţe cu Freya, care plânge, iar Isa nu îl crede când spune că bona nu se descurca cu bebeluşul. Înapoi în Londra, Isa primeşte trandafiri de la Luc, iar Owen crede că îl înşeală. Apoi, Isa, Thea şi Fatima primesc câte un plic cu desenele lui Ambrose. Owen găseşte plicul şi se ceartă cu Isa, iar când Kate o cheamă din nou, Isa o ia pe Freya şi revine la Moară. Kate îi spune Isei că cineva a furat desenele înainte să le distrugă şi a şantajat-o de-a lungul anilor. Isa merge cu Freya într-un pub în Salten, unde îl revede pe Luc, iar el o conduce acasă. Isa şi Luc se sărută, dar apare Kate, iar Luc pleacă. A doua zi, Isa o reîntâlneşte pe Mary, care menţionează despre oaie şi despre faptul că Ambrose nu s-ar fi sinucis. Isa le cheamă pe Thea şi pe Fatima deoarece desenele, trimise la şcoală după moartea lui Ambrose, nu pot fi cauza sinuciderii. Ele o confruntă pe Kate, care recunoaşte că şi-a otrăvit tatăl şi promite că se va preda poliţiei. În timpul nopţii, Kate şi Luc se ceartă şi răstoarnă accidental o lampă, iar casa ia foc. Luc reuşeşte să ajungă la Freya şi i-o aruncă Isei, care aşteaptă sub fereastră, dar el rămâne în casă. Kate merge după el şi mor amândoi.    

Cu biletul de adio al lui Ambrose, Isa, Thea şi Fatima dovedesc poliţiei faptul că acesta s-a sinucis. Ele ştiu însă că Luc l-a ucis pentru că urma să îl despartă de Kate, trimiţându-l la altă şcoală. Deşi nu au dovezi, le e clar că Mary e şantajista. Isa se împacă cu Owen pentru Freya dar îşi dă seama că nu îl mai iubeşte.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: