Diavolul şi domnişoara Prym

diavolul si domnisoara prym

Autor: Paulo Coelho

Titlu original: O Demônio e a Srta. Prym

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În Viscos, un orăşel din Franţa, cu doar 281 de locuitori, soseşte într-o zi un străin, în vârstă de 52 de ani, care se cazează la hotel sub numele de Carlos, deşi nu aşa îl cheamă în realitate. Berta e singura care ştie că el e însoţit de un diavol, ea fiind îndrumată de spiritul soţului ei mort. Carlos face două gropi în pădure şi în prima ascunde un lingou de aur, iar în a doua alte zece lingouri de aur. El o vede pe Chantal Prym, angajata de la barul hotelului, citind lângă un râu şi o duce să îi arate lingourile. Carlos îi spune că vrea să testeze teoria conform căreia, în anumite condiţii, toate fiinţele umane sunt dispuse să facă rău. Chantal trebuie să le transmită locuitorilor Viscos-ului că, dacă în decurs de o săptămână se comite o crimă, ei vor primi lingourile. Carlos lasă primul lingou în groapa sa, iar pe celelalte zece le mută într-un loc ştiut doar de el. Chantal trebuie să reziste tentaţiei de a fura lingoul.

Carlos se întâlneşte de mai multe ori cu Chantal şi îi povesteşte că el e un fabricant de arme, bogat, care şi-a pierdut soţia şi cele două fiice în urma unei răpiri, când el nu a ascultat instrucţiunile şantajiştilor şi a apelat la poliţie. De atunci, el vrea să ştie dacă lumea e, în esenţă, bună sau rea. Şi în Chantal, care a rămas orfană de la naştere şi a fost crescută de bunica sa, iar acum e singură pe lume, se dă o bătălie între bine şi rău. Ea e cea mai tânără persoană din Viscos, un orăşel fără viitor din care îşi doreşte să scape. În final, după trei nopţi de nesomn, ea decide să le spună locuitorilor despre propunerea lui Carlos. În barul hotelului, ea face anunţul. La final, când rămâne doar cu Carlos, Chantal îl convinge să facă o altă înţelegere cu ea astfel că, şi dacă nimeni nu e ucis, orăşelul tot să îşi primească aurul. Carlos acceptă cu condiţia ca înţelegerea să rămână secretă. Iniţial, locuitorii par să o învinuiască pe Chantal pentru situaţia în care i-a pus, dar apoi lucrurile se schimbă.

Viscos-ul e condus de şase oameni: primarul şi soţia lui, preotul, un moşier, patroana hotelului şi fierarul. Ei se întâlnesc şi decid că trebuie să facă un sacrificiu pentru a salva orăşelul de sărăcie. Apoi hotărăsc ca victima să fie Berta deoarece e singură şi e cea mai în vârstă dintre locuitori. Chantal vrea să fure lingoul de aur, dar se întâlneşte cu lupul blestemat, cel de care scăpase în trecut fierarul. Atunci însă apare Carlos şi îi distrage atenţia lupului, apoi se salvează amândoi urcându-se în copaci. Deşi se află împreună în faţa pericolului, Chantal şi Carlos nu reuşesc să se înţeleagă. Toţi cei 173 de bărbaţi din Viscos participă la o întâlnire în care pun la cale crima. Pentru a nu se simţi niciunul vinovat, preotul le cere tuturor puştile pentru a le pregăti de execuţie şi pune doar în jumătate dintre ele gloanţe adevărate. Berta e avertizată de spiritele soţului ei şi bunicii lui Chantal, însă nu se opune atunci când preotul şi câţiva bărbaţi vin după ea. Totuşi, în schimbul cooperării, ea îi cere preotului să construiască o fântână în memoria ei. Preotul îi dă nişte somnifere, iar bărbaţii o duc la locul de sacrificiu, un monolit celtic. Chantal apare în ultimul moment şi le atrage atenţia locuitorilor că nu au văzut aurul. Carlos scoate lingourile şi câteva femei le verifică. Dar apoi Chantal le spune locuitorilor că le va fi imposibil să transforme aurul în bani, fără a trezi suspiciuni, şi, în oricare dintre scenariile posibile, ei vor rămâne fără răsplată. Convinşi de explicaţiile fetei, ei renunţă, iar Berta e salvată.

Chantal decide că merită tot aurul deoarece locuitorii Viscos-ului ar fi comis crima dacă nu i-ar fi oprit. Ea se înţelege cu Carlos şi realizează toate formele pentru a primi bani în schimbul celor unsprezece lingouri de aur, cu toate că el nu a găsit răspunsul căutat. Chantal îşi ia rămas bun de la Berta, care aşteaptă să i se construiască fântâna, şi pleacă din Viscos, bogată şi decisă să înceapă o nouă viaţă.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: