Casa cu şapte frontoane

casa cu sapte frontoane

Autor: Nathaniel Hawthorne

Titlu original: The House of the Seven Gables

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

În secolul al XVII-lea, colonelul Pyncheon, întemeietorul familiei Pyncheon dintr-un oraş din Noua Anglie, Statele Unite, vrea să cumpere pământul tâmplarului Matthew Maule, dar acesta nu vrea să vândă. Colonelul aranjează ca Matthew să fie acuzat de vrăjitorie şi ucis de comunitatea puritană. Înainte de a muri, Matthew aruncă un blestem asupra familiei Pyncheon. Colonelul ridică pe terenul familiei Maule Casa cu şapte frontoane. Tâmplarul care construieşte casa e chiar fiul lui Matthew. În ziua inaugurării noii case, colonelul e găsit mort în jilţul său, având o pată de sânge pe piept. Moartea colonelului e declarată ca fiind cauzată de apoplexie, dar lumea crede că e din cauza blestemului.

După 37 de ani, Gervayse Pyncheon, nepotul colonelului, care fusese martor la descoperirea cadavrului bunicului său, caută un act de proprietate pentru un întins teritoriu pe care indienii l-ar fi cedat colonelului. El îl cheamă pe tâmplarul Matthew Maule, fiul celui care a construit casa, crezând că ştie unde e documentul. În schimbul cooperării sale, Matthew îi cere lui Gervayse să o cheme în birou pe fiica lui, Alice Pyncheon. Alice e hipnotizată de Matthew şi devine sclava lui. După ce participă la nunta lui cu fiica unui muncitor, Alice se întoarce acasă pe ploaie, se îmbolnăveşte de tuberculoză şi moare.

La 160 de ani de la moartea colonelului, Hepzibah Pyncheon e o domnişoară bătrână care locuieşte singură în Casa cu şapte frontoane. Într-o aripă a casei există totuşi un chiriaş, tânărul dagherotipist Holgrave. Din cauză că rămâne fără bani, Hepzibah urmează modelul unui strămoş şi deschide la parterul casei o prăvălie. Unul dintre clienţii fideli e Ned Higgins, un băiat care îşi tot cumpără turtă dulce. Într-o zi, verişoara de la ţară a lui Hepzibah, Phoebe Pyncheon, îi cere să o găzduiască. Phoebe are 17 ani şi e drăguţă, total opusă lui Hepzibah, care e în vârstă şi veşnic încruntată. Când Phoebe se oferă să lucreze în prăvălie, afacerea începe să meargă. Apoi apare Clifford Pyncheon, fratele lui Hepzibah, care fusese eliberat din închisoare după treizeci de ani. El fusese închis pentru uciderea unchiului lor, Jaffrey Pyncheon. Unchiul murise în acelaşi fel ca şi colonelul, însă biroul său fusese răvăşit, iar vărul lui Clifford, pe nume tot Jaffrey, lăsase să se înţeleagă că Clifford usese făptaşul. După ce moşteneşte averea unchiului, Jaffrey ajunge un judecător respectat, însă casa îi rămâne lui Hepzibah. Clifford e şi el bătrân şi cu viaţa distrusă, dar prezenţa lui Phoebe reuşeşte să îl mai înveselească. Pentru o perioadă de timp, Phoebe, Hepzibah şi Clifford îşi petrec zilele în grădină alături de Holgrave şi de moş Venner, unul dintre bătrânii oraşului. Apoi Phoebe pleacă pentru câteva zile la ţară pentru nişte treburi şi, în absenţa ei, Jaffrey o ameninţă pe Hepzibah că îl trimite pe Clifford din nou la închisoare dacă acesta nu îi spune unde e documentul indian. În timp ce aşteaptă în jilţ, Jaffrey moare de aceeaşi afecţiune ereditară precum unchiul său şi precum colonelul. Cuprins de fericire că a scăpat de Jaffrey, Clifford o convinge pe Hepzibah să fugă cu el şi iau trenul până în altă localitate. În ziua următoare, Phoebe se întoarce acasă la puţin timp după ce Holgrave descoperă cadavrul lui Jaffrey. Holgrave, care ştie istoria familiei Pyncheon, o asigură că moartea lui Jaffrey nu e cauzată de Clifford şi că, din contră, dovedeşte că acesta fusese acuzat pe nedrept de crimă. Tocmai atunci apar Hepzibah şi Clifford, întorşi din escapada lor.

După ce anunţă autorităţile, Hepzibah, Clifford şi Phoebe află că fiul lui Jaffrey murise de holeră tocmai când se întorcea acasă, astfel că ei sunt moştenitorii întregii averi a lui Jaffrey. Phoebe şi Holgrave îşi declară iubirea, iar el îi mărturiseşte că e urmaşul lui Maule. Holgrave dă jos tabloul colonelului şi descoperă într-o ascunzătoare din zid documentul indian, pus acolo de strămoşul său tâmplar în timp ce construise casa, dar care după atâta timp nu mai are nicio valoare. Hepzibah, Clifford, Phoebe şi Holgrave se mută în casa de la ţară a lui Jaffrey, urmând să li se alăture în câteva zile şi moş Venner.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: