Casa bântuită

casa bantuita

Autor: Shirley Jackson

Titlu original: The Haunting of Hill House

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Hill House este o casă construită în urmă cu optzeci de ani în apropiere de Hillsdale, Statele Unite, de către Hugh Crain. Soţia lui moare înainte să vadă casa, dar el locuieşte acolo cu cele două fiice ale sale şi se recăsătoreşte de două ori. A doua soţie a lui Hugh moare în urma unei căzături, iar a treia soţie moare de tuberculoză. Hugh părăseşte Hill House şi îşi trimite fiicele la o verişoară a mamei lor. La scurt timp, moare şi el, iar casa îi rămâne surorii mai mari, care se mută acolo şi îşi ia o domnişoară de companie din sat. După moartea proprietarei, casa îi rămâne domnişoarei de companie, dar sora mai mică contestă decizia în instanţă. Domnişoara de companie susţine că sora mai mică a furat lucruri din casă şi, astfel, câştigă procesul, însă la scurt timp se spânzură. Hill House trece automat în proprietatea familiei Sanderson, verii ei, însă, după un scurt sejur acolo, aceştia se retrag şi, de-a lungul timpului, închiriază casa mai multor persoane, însă nimeni nu locuieşte acolo mult timp, invocând diverse motive pentru a pleca. În prezent, doctorul antropolog John Montague închiriază Hill House pentru trei luni. Gloria Sanderson îi pune condiţia să îl ia pe nepotul ei, Luke Sanderson. John vrea să investigheze fenomenele paranormale asociate cu Hill House şi, pentru asta, îşi caută asistenţi printre tinerii care au trecut prin întâmplări ciudate. Dintre toţi cei contactaţi, doar Eleanor Vance şi Theodora ajung la Hill House.

Eleanor are 32 de ani şi locuieşte pe o saltea în casa surorii ei, Carrie. Timp de unsprezece ani, ea a avut grijă de mama lor bolnavă, care murise în urmă cu trei ani. Eleanor se învinovăţeşte pentru că dormea când mama ei i-a cerut ajutorul. În trecut, deasupra casei familiei Vance a căzut, în mod inexplicabil, o ploaie cu pietre. Eleanor ia maşina familiei, deşi atât Carrie, cât şi soţul ei se împotrivesc, şi ajunge prima la Hill House. Acolo e întâmpinată de soţii Dudley, cei care au grijă de casă, dar care nu rămân niciodată acolo peste noapte. A doua care soseşte e Theodora, care poate să identifice cărţi de joc ridicate în afara razei sale vizuale. Eleanor şi Theodora cer să stea în camere alăturate şi se împrietenesc. După ce sosesc John şi Luke, grupul ia cina. Doamna Dudley le repetă obsesiv care sunt orele de masă. Seara, John le povesteşte tinerilor istoria casei. A doua zi, grupul face turul casei şi fiecare îşi ia notiţe referitor la ce experimentează. Ei observă că uşile nu stau deschise din cauză că unghiurilor pereţilor nu sunt drepte. Camera copiilor are o porţiune în dreptul intrării unde e foarte frig. Ei explorează biblioteca din turnul casei, însă Eleanor nu are curaj să urce pe scara metalică spiralată. În timpul lor liber, tinerii explorează împrejurimile. În a doua noapte, Eleanor şi Theodora aud nişte bătăi în uşile camerelor şi un râs malefic, în timp ce li se face frig, iar Luke şi John fugăresc un câine pe care îl văd pe coridor. Când se întorc bărbaţii, lucrurile revin la normal. În ziua următoare, pe un perete apare un text scris cu cretă, care le cere să o ajute pe Eleanor să meargă acasă. Apoi mai experimentează nişte fenomene inexplicabile. Acelaşi text, de data aceasta cu vopsea roşie, apare pe peretele din camera Theodorei, iar hainele ei sunt vopsite. Theodora se mută în cameră cu Eleanor şi împrumută din hainele acesteia. Eleanor începe să se simtă exclusă din grup şi să o urască pe Theodora, în special după ce aceasta o acuză că ea a scris textul pentru a ieşi în evidenţă. După o săptămână ajunge soţia lui John, însoţită de amicul ei, Arthur Parker, ambii fiind pasionaţi de paranormal. Ei folosesc o planşetă pentru a vorbi cu spiritele casei şi primesc acelaşi mesaj referitor la Eleanor. Peste noapte, John îi cheamă pe tineri în camera sa şi simt cu toţii că se dărâmă casa. Doamna Montague şi Arthur nu experimentează nimic. Eleanor o anunţă pe Theodora că, la sfârşitul sejurului, se va muta la ea, deşi Theodora îi spune că nu o va primi.

Într-o noapte, Eleanor bate la toate uşile, apoi urcă scara din turn şi nu mai poate coborî decât cu ajutorul lui Luke. Eleanor e trimisă acasă, dar intră intenţionat cu maşina într-un copac. După ce scrie un articol neapreciat despre fenomenele de la Hill House, John se retrage din lumea ştiinţifică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: