Alchimistul

alchimistul

Autor: Paulo Coelho

Titlu original: O Alquimista

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Santiago e un păstor din Andaluzia, Spania. În urmă cu un an, o întâlnise pe fiica negustorului de ţesături la care plănuieşte să ajungă din nou în patru zile. În drum, se abate pe la o ţigancă bătrână pentru a-i descifra un vis care i s-a repetat. Aceasta îi spune că va găsi o comoară în Piramidele din Egipt şi îi cere drept răsplată a zecea parte din ea. Următoarea întâlnire o are cu Melchisedec, un bătrân care îşi zice Regele Salemului. Acesta îl sfătuieşte să îşi urmeze Legenda Personală şi, în schimbul celei de-a zecea părţi din oi, îi dă două pietre, Urim şi Turim, care îi vor răspunde la anumite întrebări. Santiago îi dă lui Melchisedec şase oi, iar pe restul le vinde unui prieten, apoi porneşte spre Egipt.

În Tanger, Maroc, Santiago găseşte o călăuză şi îi dă toţi banii săi pentru a cumpăra două cămile, însă bărbatul dispare cu banii. Când întreabă pietrele dacă îşi va găsi comoara, Urim şi Turim cad printr-o gaură a sacului, iar Santiago înţelege că la unele întrebări nu trebuie să ştie răspunsul pentru a nu se abate de la drumul său. Nevoit să muncească, se angajează la un Negustor de Cristaluri şi, cu ideile sale, îl ajută pe acesta să îşi crească profitul. După un an, cu banii adunaţi, porneşte din nou la drum alături de o caravană prin Deşertul Saharei. În caravană e şi un Englez, care îi povesteşte că îşi doreşte să îl întâlnească pe Alchimistul care are două sute de ani şi locuieşte în Oaza Al-Fayoum din Egipt. Santiago citeşte în cărţile Englezului despre istoria alchimiştilor şi cum, atunci când un metal se topeşte, toate proprietăţile sale se transformă în Sufletul Lumii, descoperire care se numeşte Marea Operă şi care are o parte lichidă, Elixirul de Viaţă Lungă, şi o parte solidă, Piatra Filozofală. Caravana se opreşte în Oază, iar Santiago şi Englezul îl caută pe Alchimist. Ei o întâlnesc pe Fátima, care îi ajută. Santiago şi Fátima se îndrăgostesc unul de celălalt, iar ea îi promite să îl aştepte. Apoi, el citeşte în zborul păsărilor că Oaza urmează să fie atacată şi îi avertizează pe şefii de triburi. Deşi Tradiţia spune că Oaza e teren neutru, triburile se înarmează şi se apără astfel de cavalerii deşertului. Drept recompensă, Santiago este numit Sfetnicul Oazei. În cursul acestor întâmplări, îl cunoaşte pe Alchimist, care îi cere să găsească viaţă în deşert. Santiago îşi ascultă calul, care se opreşte în faţa unei găuri de şarpe, iar alchimistul scoate de acolo o cobră şi se convinge astfel că Santiago e cel pe care l-a aşteptat, nu Englezul.

Însoţit de Alchimist, Santiago porneşte din nou la drum. Când sunt opriţi şi controlaţi de nişte soldaţi, Alchimistul le arată acestora Piatra Filozofală, care e un ou de sticlă gălbuie şi care transformă orice metal în aur, şi Elixirul de Viaţă Lungă, care e un flacon mic de cristal plin cu lichid şi care vindecă orice boală, însă soldaţii râd de el şi îi lasă pe amândoi să plece. Dar apoi sunt capturaţi de alţi soldaţi, iar Alchimistul le dă toţi banii lui Santiago şi le promite, în schimbul eliberării, că acesta se va transforma în vânt în trei zile. Santiago reuşeşte acest lucru după ce, în Limbajul Lumii, le cere ajutor vântului, Soarelui şi Mâinii care Scrisese Totul. Alchimistul şi Santiago sunt eliberaţi. Ajungând la o mănăstire coptă, Alchimistul cere acces la bucătărie şi îi arată lui Santiago cum topeşte nişte plumb şi, folosind o fărâmă din Piatra Filozofală, îl transformă în aur. Santiago primeşte o parte din aur ca despăgubire pentru banii daţi soldaţilor şi porneşte singur spre Piramide. Văzând Piramidele, Santiago începe să plângă şi să sape în locul unde îi cad lacrimile, crezând că acolo e comoara, dar e întrerupt de nişte tâlhari. Aceştia îl bat şi îl jefuiesc, apoi şeful tâlharilor îi spune că şi el a avut un vis repetat despre o comoară îngropată la baza unui sicomor din sacristia unei biserici în ruine din Spania, dar că nu crede în aşa ceva.

Santiago cunoaşte locul descris de tâlhar, merge acolo, sapă la baza sicomorului şi găseşte un cufăr cu monede de aur şi multe bijuterii. El îşi aminteşte că trebuie să treacă pe la ţigancă să îi dea partea, după care se va întoarce la Fátima.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: