Pământ american

pamant american

Autor: Jeanine Cummins

Titlu original: American Dirt

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Lydia Quixano Pérez are 32 de ani şi locuieşte în Acapulco, Mexic, împreună cu soţul, Sebastián Pérez Delgado, şi fiul lor de 8 ani, Luca Mateo Pérez Quixano. Ea are o librărie în care, în urmă cu câteva luni, a intrat Javier Crespo Fuentes, un bărbat de 51 de ani, inteligent şi cult. Lydia şi Javier au devenit prieteni până când ea a descoperit între materialele lui Sebastián, care e jurnalist, dovada că Javier e La Lechuza (Huhurezul), şeful cartelului Los Jardineros. Sebastián scrie un articol în care îl demască pe Javier. Marta, fiica de 16 ani a lui Javier, care e la studii în Barcelona, Spania, se sinucide când află cu ce se ocupă tatăl ei. La petrecerea de 15 ani a lui Yénifer, în curtea casei mamei Lydiei, în timp ce Lydia îl însoţeşte pe Luca la baie, oamenii lui Javier omoară şaisprezece persoane: Sebastián, mama Lydiei, sora Yemi cu soţul Alex şi cei doi copii, Yénifer şi Adrián, o mătuşă, doi veri şi copiii lor. După ce cheamă poliţia, Lydia adună câteva lucruri şi banii din economiile mamei sale, apoi ea şi Luca fug din calea traficanţilor.

Sub numele Ferminei Daza din romanul „Dragostea în vremea holerei”, Lydia se cazează cu Luca la un hotel, însă Javier află şi îi trimite un exemplar al cărţii şi un mesaj de avertizare. Lydia şi Luca fug înainte să apară oamenii lui Javier şi merg în Chilpancingo, la prietenii lor de familie, Carlos şi Meredith. Aceştia îi ajută să ajungă în Ciudad de México călătorind alături de tineri penticostali din Statele Unite, veniţi în schimb de experienţă. Lydia încearcă să cumpere bilete de avion, dar îi lipsesc actele lui Luca. Atunci merg la bibliotecă şi se documentează despre La Bestia, trenul marfar pe care, în mod extrem de periculos, călătoresc migranţii. Lydia şi Luca se adăpostesc la o casă dedicată migranţilor în oraşul Huehuetoca, apoi pornesc spre nord de-a lungul şinelor de tren. Pe drum fac cunoştinţă cu două surori, Soledad de 15 ani şi Rebeca de 14 ani, care vin din Honduras şi fug de Iván, iubitul nedorit şi abuziv al lui Soledad care, după ce a lăsat-o însărcinată, a vrut să o corupă şi pe Rebeca. Surorile le arată cum să sară de pe o pasarelă pe trenul în mişcare. Ei decid să călătorească împreună, ziua pe tren, iar noaptea să se adăpostească în oraşe. Pe tren îl întâlnesc pe Lorenzo, un tânăr de 17 ani din Los Jardineros, care are pe telefon o poză cu Lydia şi Javier, făcută în librăria ei, dar o asigură că şi el fuge de cartel. La o altă casă pentru migranţi, surorile îşi sună tatăl, dar află că acesta e în spital deoarece fusese atacat. Aproape de Culiacán, poliţia de frontieră îi prinde pe toţi migranţii. Fetele sunt abuzate, un migrant este ucis, dar Lydia şi Luca, fiind cetăţeni mexicani, sunt eliberaţi după ce li se ia o sumă foarte mare de bani. Luca cere eliberarea surorile, iar comandantul, impresionat de curajul băiatului, le lasă pe fete după ce Lydia îi dă aproape toţi banii lor. Un doctor îi ia cu maşina şi îi cazează la un motel. Soledad pierde sarcina. Următoarea dată când se întâlnesc cu poliţia, o femeie îi ascunde în şopron. Tot pe tren se împrietenesc cu Beto, un băiat de 10 ani, orfan. În Nogales, surorile se întâlnesc cu El Chacal, pe numele real Juan Pedro, călăuza plătită de César, vărul lor din Maryland, Statele Unite. Cu ajutorul Paolei, şefa de filială a băncii, Lydia scoate toţi banii din contul mamei ei. Beto îi dă suma care îi lipseşte să plătească călăuza. El Chacal formează un grup de migranţi, printre care şi Lorenzo, şi îi conduce peste graniţă şi prin deşertul Sonora. Soledad împrumută telefonul lui Lorenzo şi sună la spitalul din Honduras, dar află că tatăl ei a murit. Când grupul se odihneşte într-o grotă, Lorenzo o prinde pe Rebeca afară şi încearcă să abuzeze de ea, dar El Chacal îl opreşte. Soledad ia arma din mâna călăuzei şi îl ucide pe Lorenzo. Lydia găseşte în telefonul lui mai multe mesaje de la Javier, semn că era pe urmele ei. Ea îl sună pe Javier şi îi arată cadavrul lui Lorenzo. Pe ultima porţiune din călătorie, Beto moare din cauza astmului.

În Statele Unite, surorile îl găsesc pe César şi se mută la el împreună cu Lydia şi Luca. Lydia se angajează ca menajeră, iar Luca, Soledad şi Rebeca merg la şcoală. Ei îngroapă optsprezece pietre colorate pentru cei pierduţi, şaisprezece sunt pentru familia Lydiei, una pentru tatăl fetelor şi una pentru Beto.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: