Magicianul

magicianul

Autor: John Fowles

Titlu original: The Magus

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi (publicată de Editura Polirom, cea de la Univers nemaifiind disponibilă), o puteţi face din magazinele online CartepediaCărtureşti.

Rezumat:

Nicholas Urfe se naște în Anglia în anul 1927. După ce își termină studiile la Oxford, el devine profesor de limba engleză în Londra, dar aplică pentru un post la Liceul Lord Byron din insula Phraxos, Grecia. La 25 de ani, Nicholas o întâlnește pe australianca Alison Kelly la o petrecere și încep o relaţie. Apoi, el primeşte postul, iar ea devine stewardesă. Relația lor la distanță nu funcționează, astfel că se despart.

În 1953, în Phraxos, Nicholas îl întâlneşte pe Maurice Conchis, proprietarul domeniului Bourani, care îl invită pe moşia sa de mai multe ori. Maurice povesteşte despre dragostea lui pierdută în tinereţe, Lily Montgomery, despre cum a luptat şi a dezertat în Primul Război Mondial şi despre cum a devenit bogat. Iniţial, pare să locuiască doar cu servitoarea sa, grecoaica Maria, însă apoi apare o fată pe nume Lily ca reîncarnare a iubitei lui. Nicholas e martor al unor scene de teatru, aflând astfel că pe domeniu se află mai mulţi actori. Maurice spune că e psiholog şi că Lily e pacienta lui. Nicholas se îndrăgosteşte de Lily, apoi apare Rose, sora ei geamănă. Lily şi Rose susţin că sunt două actriţe angajate, pe nume Julie şi June Holmes, şi că Maurice le ţine captive, păzite de un negru pe nume Joe. Nicholas le crede şi chiar are o altercaţie cu Joe, iar Lily devine iubita lui. Când Alison îi scrie lui Nicholas că vrea să îl întâlnească în Atena, el nu vrea să o vadă, dar Maurice îl convinge să meargă la întâlnire. Alison și Nicholas merg în excursie pe muntele Parnas și își reiau povestea de iubire, dar totul se termină când el îi povestește despre întâmplările de la Bourani, iar ea înțelege că e îndrăgostit de altcineva. Întors în Phraxos, Nicholas e prins într-o pădurice de un grup de soldați nemți şi e ţinut prizonier pentru o oră, timp în care asistă la o scenă din Al Doilea Război Mondial. Apoi, Nicholas primește vestea că Alison s-a sinucis din cauza lui. Maurice îi cere lui Nicholas să nu îl mai viziteze şi recunoaşte că a inventat toate poveştile pe care i le-a spus. Îi mai spune totuşi o poveste, susţinând că e adevărată, despre uciderea a patru soldați nemți de către partizanii greci în anul 1943 şi despre cum colonelul german Dietrich Wimmel a luat optzeci de ostatici, inclusiv pe Maurice, pe care l-a pus să îi ucidă pe partizanii capturaţi. Când Maurice nu i-a putut ucide, a fost rănit grav, iar ceilalţi ostatici au murit. Nicholas află însă din sat că Maurice fusese colaborator al nemţilor, astfel că nici această poveste nu pare a fi reală. Înainte de o presupusă plecare la Paris, Maurice îi prezintă pe Maria şi pe Joe ca fiind actori. Rose îi spune lui Nicholas că Maurice e profesor de psihiatrie, că ea și Joe îi sunt studenți și că totul face parte dintr-un experiment. Ea îl duce la Lily, care se culcă cu el. Imediat după, Joe și alți doi actori pe care îi mai văzuse dau buzna în încăpere şi îl prind, iar Maurice îl sedează. După câteva zile, într-o încăpere de subsol, are loc judecata. Maurice şi alţi actori, printre care Lily şi Rose, susţin că sunt psihologi, că au făcut experimente pentru a vedea cât de josnic e caracterul lui Nicholas şi că acum aşteaptă să fie judecaţi de către acesta. Nicholas îşi dă seama că, de fapt, el e cel judecat. I se oferă ocazia să o biciuiască pe Lily drept răzbunare, dar refuză să o facă. După puţin timp, e eliberat şi i se dau instrucţiuni cum să ajungă acasă.

Nicholas e concediat după ce îl atacă pe Demetriades, colegul lui profesor, pe care îl suspectează că ar lucra pentru Maurice. La Bourani, acum părăsit, Nicholas găseşte dovezi că Lily şi Joe sunt actori. Când primeşte un bilet cu o adresă, află că Maurice, proprietarul casei respective, e mort de patru ani. Nicholas îi contactează pe predecesorii săi, Alexander Mitford și John Leverrier, însă nu află prea multe de la ei. Întors la Londra, Nicholas o vede într-o seară pe Alison în fața hotelului său. Amintindu-și detalii din povestea cu Lily Montgomery, Nicholas găsește adresa unde se află Lily de Seitas, mama gemenelor Lily și Rose. Ea mărturiseşte că e implicată în experiment, Maurice fiind nașul fiicelor sale, şi că o cunoaşte bine pe Alison. Convins că o iubeşte pe Alison, Nicholas o caută. După mai multe luni, Alison apare pentru a-i spune lui Nicholas că pleacă în Australia şi că nu îl poate ierta.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: