Madame Picasso

madame picasso

Autor: Anne Girard

Titlu original: Madame Picasso

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

În anul 1911, Eva Céleste Gouel are 24 de ani şi trăieşte în Paris, Franţa, după ce, în urmă cu un an, a fugit din Vincennes pentru că părinţii ei voiau să o mărite. Sylvette, colega ei de apartament, îi spune despre postul de cusătoreasă de la Moulin Rouge, iar Eva, sub numele de Marcelle Humbert, îl obţine. Talentul Evei şi faptul că îi oferă chimonoul mamei sale îi câştigă prietenia lui Mistinguett, actriţa principală a localului. Tot Eva îi dă ideea unui nou număr de gheişă. Eva se împrieteneşte cu pictorul polonez Lodwicz „Louis” Markus şi merg împreună la o galerie unde ea îl întâlneşte pe vestitul pictor Pablo Picasso. Pablo are 29 de ani şi e într-o relaţie cu Fernande Olivier, însă se îndrăgosteşte de Eva. Când Eva şi Pablo se reîntâlnesc la Moulin Rouge, ajung să petreacă noaptea împreună în atelierul lui.

Mistinguett le invită pe Eva şi pe Sylvette la un restaurant şi le face cunoştinţă cu Fernande, care se prezintă ca Madame Picasso. Fernande se împrieteneşte cu Eva şi o invită într-o seară la Circul Medrano. Eva merge însoţită de Louis, iar acolo îl revede pe Pablo şi îi cunoaşte pe Germaine şi Ramón Pichot. Eva respinge orice încercare a lui Pablo de a se apropia de ea şi cedează insistenţelor lui Louis de a forma un cuplu. Fernande, care la rândul ei are în realitate în alt nume, îi sugerează lui Louis să îşi ia numele de Marcoussis. Eva şi Louis participă la diverse evenimente mondene şi sunt invitaţi inclusiv în salonul lui Gertrude Stein, prietenă apropiată a lui Pablo. Pablo, aflând că Eva nu a mai vorbit cu părinţii ei de când a fugit de acasă, îi oferă acces la un telefon şi o ajută să sune în satul ei natal. Eva se împacă cu părinţii ei şi îi vizitează împreună cu Louis. Pablo încearcă să se distanţeze de Fernande şi pleacă în Céret, dar furtul picturii „Mona Lisa” de la Luvru îi strică planurile. Atât el, cât şi prietenul său, poetul Guillaume Apollinaire, sunt suspecţi din cauza asocierii lor cu un hoţ de sculpturi, dar nu li se dovedeşte vinovăţia. În seara când Mistinguett lipseşte de la Moulin Rouge, Eva îi ia locul pe scenă în rol de gheişă, iar Pablo, aflat în public, o recunoaşte. Fernande îl ia ca amant pe pictorul italian Ubaldo Oppi, şi o foloseşte pe Eva ca alibi. Eva vrea să îi arate lui Pablo unul din biletele de la Fernande, dar se răzgândeşte şi aruncă biletul în baia de lângă atelierul lui. Juan Gris, prieten cu Pablo, găseşte biletul şi i-l dă. Deşi niciunul nu a fost fidel în relaţie, faptul că Fernande îl înşeală acum îi oferă lui Pablo pretextul să o părăsească. Louis devine posesiv cu Eva şi, fără ştirea ei, merge din nou la părinţii ei pentru a le cere permisiunea să se căsătorească. Când Eva îi refuză cererea în căsătorie, el o loveşte. Pablo îi trimite Evei prin Daniel-Henry Kahnweiler, negustorul său de artă, o pictură pe care scrie că o iubeşte. Eva şi Pablo devin un cuplu.

Eva îşi dă demisia de la Moulin Rouge şi pleacă cu Pablo în Céret. Acolo vin şi prietenii lui Pablo, pictorii Georges Braque şi André Derain, cu partenerele lor, Marcelle Braque şi Alice Princet. Eva le aude pe femei vorbind despre prietenia lor cu Fernande. Apoi apar Fernande, Germaine şi Ramón, cu toţii încercând să îl facă pe Pablo să renunţe la Eva. Pablo închiriază o căsuţă în Sorgues, unde el şi Eva trăiesc cea mai frumoasă perioadă, el pictând, iar ea creând modele vestimentare. Eva începe să se simtă rău şi crede că e însărcinată, astfel că, după revenirea în Paris, merge la doctorul Rousseau, recomandat de Alice Toklas, partenera lui Gertrude. Evei i se descoperă un nodul la sân, dar alege să ignore diagnosticul.

De Crăciun, Pablo o duce pe Eva în Barcelona la părinţii lui, apoi o cere în căsătorie şi îi oferă inelul bunicii lui. În primăvară, Pablo şi Eva revin în Céret, însă află că tatăl lui, Don José, e grav bolnav. Pablo pleacă la Barcelona, lăsând-o pe Eva, care se simte tot mai rău, în grija prietenului său, poetul Max Jacob. Moartea lui Don José îi obligă să amâne căsătoria. La întoarcerea în Paris, Eva îi spune lui Pablo despre nodul şi merg împreună la doctorul Rousseau. Eva trece prin operaţia pentru extirparea nodulului, apoi prin extirparea ambilor sâni, însă mai are puţin de trăit. Pablo îi rămâne alături până la final.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: