Fata dispărută

fata disparuta

Autor: Gillian Flynn

Titlu original: Gone Girl

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Trei sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Amy Elliott şi Lance Nicholas Dunne se întâlnesc în anul 2005 la o petrecere în New York, Statele Unite. Amy are 31 de ani şi scrie psihoteste pentru o revistă, iar Nick are 27 de ani şi e publicist. După doi ani de relaţie, se căsătoresc. O perioadă sunt fericiţi, dar apoi Nick îşi pierde slujba şi, la scurt timp, Amy şi-o pierde pe a ei. Amy are bani fiind fiica cuplului de scriitori Rand şi Marybeth Elliott, autorii unei vestite serii de cărţi pentru copii, „Uimitoarea Amy”. Însă ei intră în datorii, iar Amy le returnează aproape toţi banii primiţi de la ei. În 2010, Nick şi Amy se mută în oraşul lui natal, North Carthage, Missouri. Cu banii lui Amy, Nick cumpără un bar împreună cu sora lui geamănă, Margo. Maureen, mama lor, e bolnavă de cancer, iar Bill, tatăl lor, un misogin de care Maureen divorţase demult, e bolnav de Alzheimer şi internat într-un sanatoriu. Nick şi Amy încearcă să aibă un copil dar, după ce Nick dă o mostră de spermă unei clinici, Amy renunţă la idee. Relaţia dintre ei se degradează tot mai mult. În aprilie 2011, Nick începe o relaţie cu Andie Hardy, o studentă de la cursul de jurnalism pe care îl predă la colegiul postliceal. Maureen moare în septembrie. În 5 iulie 2012, în ziua aniversării a cinci ani de căsnicie, Amy dispare.

Rand şi Marybeth vin în oraş şi coordonează căutarea lui Amy prin împrejurimi. Shawna Kelly, o femeie care participă la căutare, încearcă să îl atragă pe Nick şi se pozează cu el. Vecina lui Nick, Jan Teverer, declară că el şi Amy se certaseră în seara de dinaintea dispariţiei. Detectivii Rhonda Boney şi Jim Gilpin găsesc sângele lui Amy pe podeaua din bucătărie. Amy îi organizase lui Nick, ca în fiecare an, o vânătoare de comori cu indicii care să îl poarte prin locurile lor speciale. Prima locaţie e biroul lui Nick de la colegiu, unde Jim găseşte un chilot de damă care nu e mărimea lui Amy. Lumea începe să îl creadă pe Nick vinovat de crimă, iar poza lui cu Shawna apare în emisiunea lui Ellen Abbott. Nick merge singur în a doua locaţie, oraşul Hannibal, şi găseşte indiciul prins sub o bancă dintr-o casă vizitată de ei. A treia locaţie e casa lui Bill, unde Amy schimbase codul la alarmă, astfel că Nick e nevoit să anunţe firma de securitate. Ultima locaţie e garajul lui Margo, plin de lucruri cumpărate cu mai multe carduri de credit pe numele lui Nick. Tot acolo se află cadoul de aniversare de la Amy, un set de păpuşi de lemn Punch şi Judy, în a căror poveste Punch îşi ucide soţia şi copilul. Noelle Hawthorne, o vecină care susţine că e prietenă cu Amy, declară că aceasta era însărcinată. Nick îl angajează pe avocatul Tanner Bolt, care îl sfătuieşte să încheie relaţia cu Andie. Andie recunoaşte public aventura lor. Nick îi contactează pe Hilary Handy şi pe Tommy O’Hara, victime ale înscenărilor lui Amy. Hilary fusese acuzată de Amy că e obsedată de ea, iar Tommy fusese acuzat de viol. Poliţiştii găsesc geanta lui Amy aruncată în Hannibal, jurnalul lui Amy în care scrie că se temea de Nick, apoi o măciucă cu sângele lui Amy pe ea. Nick e arestat.

Înainte de Amy, Marybeth a pierdut mai multe sarcini. Amy a simţit mereu o presiune din partea părinţilor, fiind marcată de comparaţiile cu Uimitoarea Amy. Când l-a cunoscut pe Nick, s-a transformat în femeia perfectă pentru el, dar în timp a renunţat la prefăcătorie şi astfel au apărut problemele între ei. Apoi, Amy a descoperit că Nick o înşeală şi a început să îşi plănuiască dispariţia, scriind un jurnal şi plantând dovezi care să îl incrimineze pe soţul ei. Amy îşi schimbă înfăţişarea şi se cazează într-un complex de cabane, însă acolo e jefuită de alţi locatari, Jeff şi Greta. Atunci îl cheamă în ajutor pe Desi Collings, un fost iubit obsedat de ea. Desi o duce pe Amy la casa lui, însă ea se simte captivă. Între timp, Nick iese pe cauţiune şi dă nişte interviuri în care o roagă pe Amy să revină acasă. Amy îl seduce pe Desi şi îl înjunghie mortal, apoi se întoarce acasă cu maşina lui, la patruzeci de zile de la dispariţie.

Interogată de poliţie, Amy spune că Desi a răpit-o şi a violat-o, însă lui Nick îi spune adevărul. El vrea să o părăsească dar ea rămâne însărcinată folosind sperma lui de la clinică. Nick rămâne cu Amy pentru copil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: