Eleganţa ariciului

eleganta ariciului

Autor: Muriel Barbery

Titlu original: L’élégance du hérisson

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti Librex.

Rezumat:

Renée Michel are 54 de ani şi este portăreasă la numărul 7, rue de Grenelle, o clădire cu opt apartamente de lux din Paris, Franţa. Ea s-a născut într-o familie de oameni săraci şi a decis de timpuriu să nu îşi dezvăluie inteligenţa în faţa lumii pentru a avea o existenţă liniştită. Deşi nu se consideră o frumuseţe, Renée s-a căsătorit la 17 ani cu Lucien şi, după zece ani, au ajuns să lucreze ca portari şi să locuiască în apartamentul destinat lor. După alţi paisprezece ani, el a murit de cancer. Renée o are ca unică prietenă pe Manuela Lopes, menajera portugheză a familiilor De Broglie şi Arthens. Deşi ţine televizorul mereu deschis pentru ca ceilalţi oameni să o creadă incultă, Renée e pasionată atât de literatură, cât şi de artă, muzică şi filme. Motanul ei se numeşte Léon, nume inspirat de Lev Tolstoi.

Paloma Josse are 12 ani şi locuieşte la etajul al cincilea împreună cu părinţii ei, Paul şi Solange, şi cu sora ei mai mare, Colombe. Paloma e extrem de inteligentă, însă simte că nu se potriveşte în familia sa, considerându-i pe toţi ca fiind superficiali, şi hotărăşte să dea foc apartamentului şi să se sinucidă de ziua ei cu somniferele lui Solange. Până atunci, ea decide să scrie mai multe cugetări şi să analizeze mai multe mişcări ale lumii care să îi confirme că viaţa nu merită trăită. Paloma o observă pe Renée şi spune despre ea că are eleganţa ariciului, însemnând că pe dinafară e plină de ţepi, iar la interior e rafinată.

Când Pierre Arthens, vestitul critic gastronomic de la etajul al patrulea, moare, soţia sa, Anna, face un lucru care nu s-a mai întâmplat în douăzeci şi şapte de ani de când Renée e portăreasă, şi anume vinde apartamentul. Jacinthe Rosen, de la etajul al doilea, i-l prezintă lui Renée pe noul proprietar de la etajul al patrulea, japonezul Kakuro Ozu. Încă de la prima lor întâlnire, Kakuro, care e şi el fanul lui Tolstoi şi are două pisici numite după personajele acestuia, Kitty şi Levin, îşi dă seama că Renée e mult mai inteligentă decât vrea să pară şi o invită la o cină în apartamentul lui. Manuela o ajută pe Renée cu îmbrăcămintea, oferindu-i o rochie pe care o prietenă croitoreasă o făcuse pentru o femeie care murise între timp. Kakuro şi Renée descoperă că au foarte multe în comun şi decid să se mai întâlnească. După ce îşi duce rochia la curăţătoria Malavoin, se produce o încurcătură şi Renée primeşte o altă rochie de acolo, ceea ce e în avantajul ei, având o rochie nouă pentru următoarea întâlnire. Kakuro se mai împrieteneşte şi cu Paloma, care studiază japoneza, iar pe Manuela o angajează ca menajeră cu normă întreagă. Paloma îşi caută mereu noi locuri în care să se ascundă de familia ei şi începe să o viziteze pe Renée în ghereta sa. În timp ce Paloma e la ea în vizită, Renée e invitată de Kakuro la un restaurant pentru a sărbători ziua lui de naştere. Atunci, ea îl refuză fără nicio explicaţie, însă apoi îi povesteşte Palomei despre Lisette, sora sa extrem de frumoasă, care se angajase bonă la o familie de oameni bogaţi şi rămăsese însărcinată cu un tip care profitase de ea. Atât Lisette, cât şi bebeluşul ei muriseră la naştere. Paloma o convinge pe Renée să accepte totuşi invitaţia lui Kakuro. Jean Arthens, fiul lui Pierre, care fusese dependent de droguri, vine la Renée să îi mulţumească pentru că, fără ca ea să ştie, l-a ajutat să îşi revină. Renée plantase nişte camelii în curtea blocului, iar frumuseţea acelor flori i-a dat speranţă lui Jean. În timpul cinei aniversare, Kakuro îi spune lui Renée că e diferită de sora ei, semn că Paloma i-a spus despre temerea ei că pătrunde într-o lume de care nu aparţine. El îi dă de înţeles că ţine enorm la ea. În dimineaţa următoare, Renée iese din casă şi îl vede pe Gégène, vagabondul cu care stă uneori la poveşti, alergând în stradă şi încearcă să îl oprească, dar e lovită mortal chiar de furgoneta curăţătoriei Malavoin.

Kakuro se ocupă de înmormântarea lui Renée, iar Paloma îl ajută. Léon e luat în grijă de Olympe Saint-Nice, fata de 19 ani de la etajul al treilea care urmează să fie medic veterinar. Paloma renunţă la planul de sinucidere şi decide ca, în amintirea lui Renée, să caute frumuseţea din lume.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: