După faptă şi răsplată

dupa fapta si rasplata

Autor: Gillian Flynn

Titlu original: The Grown Up

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Trei sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti Librex.

Rezumat:

Eroina povestirii creşte într-o familie destrămată din Statele Unite, alături de o mamă care o duce la cerşit. Devenind mai pricepută decât mama ei, pleacă de acasă la 16 ani pentru a se întreţine singură. După mai mulţi ani de cerşit şi mici furtişaguri, ea ajunge să lucreze la Palmele Spiritului, un salon de plăceri, unde în încăperea din faţă li se ghiceşte femeilor viitorul, iar în încăperea din spate li se face bărbaţilor laba. Ea lucrează în încăperea din spate şi, printre clienţii ei fideli, se numără Mike, care se împrieteneşte cu ea şi îi împrumută cărţi. Faptul că citeşte foarte mult îi atrage porecla Toci.

După trei ani, Toci se satură de serviciul ei şi se înţelege cu Viveca, patroana salonului, să treacă în încăperea din faţă unde să le citească aurele clientelor. Aşa ajunge să îi fie clientă Susan Burke, care îi povesteşte că s-a mutat recent într-o casă victoriană împreună cu soţul, cu Miles, fiul vitreg în vârstă de 15 ani, şi cu propriul fiu, Jack, de 9 ani. Susan se plânge că soţul ei e mereu plecat, iar Miles are o atitudine care o sperie. Toci sugerează că atitudinea lui ar fi din cauza casei şi propune să o purifice, iar Susan acceptă. Astfel, ea începe să viziteze casa lui Susan săptămânal, să o cureţe cu diverse substanţe şi, apoi, să se relaxeze citind din cărţile din bibliotecă. Miles o ameninţă cu moartea dacă nu renunţă la vizite, însă ea nu îl ascultă. Totuşi, caută pe internet informaţii despre casă, care e denumită Conacul Carterhook, şi află că, în anul 1898, magnatul Patrick Carterhook, soţia sa Margaret şi fiul Chester fuseseră ucişi de Robert, fiul cel mare, care se spânzurase după crime. La următoarea întâlnire, Susan îi arată că pisica lor, Wilkie, are coada tăiată şi îl acuză pe Miles, iar ea îi arată lui Susan pe laptopul din bibliotecă ce a citit despre conac. În timp ce Susan cheamă poliţia, Miles intră în bibliotecă şi îi spune că, de fapt, Susan plănuieşte să o ucidă şi să îi însceneze lui crima deoarece soţul ei, care e Mike, a părăsit-o din cauza lui Toci. El mai zice şi că Susan a scris povestea conacului pe internet şi că Wilkie e de fapt o pisică dintr-o rasă cu coadă scurtă. Miles o convinge astfel să fugă împreună.

În maşina ei, Miles îi spune că a minţit-o şi că el e cel cu probleme psihice. Ameninţând-o că o poate denunţa pentru răpire, el o obligă să îl ducă în Chattanooga, Tennessee, unde are loc Bloodwillow, cea mai mare întrunire pe teme supranaturale din lume. Neştiind ce să mai creadă, ea îl duce pe Miles unde vrea şi se cazează amândoi la un motel. Ea se gândeşte că ar putea câştiga bani dacă se asociază cu băiatul. Totuşi, seara, de frica lui Miles, se asigură că uşa camerei ei e bine închisă şi blocată.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: