Dragoste într-o zi ploioasă

dragoste intr-o zi ploioasa

Autor: Jojo Moyes

Titlu original: Sheltering Rain

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

În anul 1953, Joy Leonard îl cunoaște pe Edward Ballantyne în Hong Kong, la petrecerea dată în cinstea încoronării reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. El e un ofițer naval irlandez în vârstă de 29 de ani, aflat acolo în permisie, iar ea are 21 de ani și e englezoaică, dar locuiește în Hong Kong împreună cu părinții ei, Alice și Graham. Edward insistă să o revadă și merg împreună la călărie, care e o pasiune comună, iar la sfârșitul zilei, îi cere mâna. Ei se căsătoresc peste câteva luni, în următoarea permisie a lui Edward. Apoi, în 1954 Joy pleacă cu vaporul spre Anglia împreună cu prietena ei, Stella Hanniford, care se căsătorise cu un pilot. Pe vapor Stella își înșeală soțul cu Pieter Brandt, însă Joy îi rămâne fidelă lui Edward, deși Louis Baxter încearcă să o seducă. Timp de șase ani, Joy și Edward călătoresc prin toată lumea. După moartea lui Graham, Edward obține staționarea în Hong Kong și se stabilesc aproape de Alice. Apoi, Joy rămâne însărcinată, iar Edward se îndepărtează de ea. După nașterea primului lor copil, Christopher, relația dintre Joy și Edward revine la normal, însă ea rămâne din nou însărcinată, iar Edward are o aventură cu slujnica lor, Wai-Yip. Joy naște o fetiță pe nume Katherine, iar Wai-Yip naște un băiețel pe nume Tung-Li. Kate și Tung-Li ajung prieteni buni, dar Joy, care știe că băiatul e fiul lui Edward, le interzice prietenia. Când Kate are 8 ani, toată familia se mută în Irlanda. La 18 ani, Kate rămâne însărcinată cu Alexander Fowler, pictorul care trebuia să îi facă portretul aniversar, și pleacă de acasă.

După șaisprezece ani, în anul 1997, Kate e jurnalistă în Anglia și locuiește cu fiica ei, Sabine, și cu iubitul, Geoff. Când se îndrăgostește de Justin, Kate îl părăsește pe Geoff, iar Sabine, care mai pierduse un tată vitreg, pe Jim, nu e de acord cu despărţirea, astfel că, în timpul verii, acceptă să fie trimisă la Kilcarrion, moșia din satul Ballymalnaugh, Irlanda, a bunicilor săi pe care îi mai văzuse doar o dată în urmă cu zece ani. Joy e în continuare pasionată de cai și insistă ca și Sabine să călărească, iar Edward e un bătrân bolnav. Sabine se simte constrânsă de toate regulile casei și își dorește să se întoarcă în Londra, dar se împrietenește cu Thomas Keneally, un fost jocheu care își pierduse un braț într-un accident și care ieșise cu Kate în adolescență, și cu doamna H, menajera familiei, care o duce acasă la fiica ei, Annie, și la soțul acesteia, scriitorul Patrick Connoly. Sabine observă problemele dintre Annie și Patrick, apoi află că Niamh, fetița de trei ani a lui Annie, murise cu doi ani și jumătate în urmă. După ce se lasă convinsă de Thom să călărească, Sabine, deși e vegetariană, acceptă să participe la o vânătoare, unde îl cunoaște pe Robert „Bobby” McAndrew, cu care iese apoi la o întâlnire. În seara de după vânătoare, Edward suferă un atac cerebral, care îl lasă imobilizat la pat. Atunci apar Christopher și soția lui, Julia, pe care Sabine nu îi agreează și care o angajează pe Lynda, o asistentă, să aibă grijă de Edward, deși Sabine se oferă să o facă. Joy descoperă că Sabine umblase prin lucrurile ei din birou și o ceartă inițial, apoi o implică în organizarea scrisorilor și fotografiilor de demult. Kate își dă seama de lipsa de implicare în relație a lui Justin și, după ce îl părăsește, merge și ea la Kilcarrion. Revederea dintre Kate și Thom reînvie o veche pasiune între ei, ceea ce o face pe Sabine să încerce să îl seducă pe Thom, însă nu reușește, iar Thom alege să ignore momentul stânjenitor. Kate descoperă în birou vechea poză din copilărie cu ea și Tung-Li și o confruntă pe Joy legat de interzicerea prieteniei lor. Joy îi mărturisește că Tung-Li îi e frate și că, înainte să se mute în Irlanda, i-a asigurat un loc bun de muncă lui Wai-Yip. Kate înțelege astfel că iubirea dintre părinţii ei nu a fost perfectă cum a crezut, lucru care o apropie de Joy. Sabine trece din întâmplare pe la Annie când descoperă că aceasta naște și le cheamă în ajutor pe Kate și pe Joy. Annie naște o fetiță pe care o numește Roisin, iar Patrick revine la ele. După trei săptămâni, Edward moare.

Sabine vrea să rămână în Irlanda, iar Kate decide să rămână și ea. Kate propune să se mute într-o locuință doar ele două și promite să ia încet relația cu Thom.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: