Devoratoarea de păcate

devoratoarea de pacate

Autor: Megan Campisi

Titlu original: Sin Eater

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Într-o Anglie distopică, sub domnia regelui Harold al II-lea, ţara trece de la religia euharistică la o religie nouă. Regele are şase soţii, iar primele două îi nasc două fiice, Maris şi Bethany. După moartea lui, Maris reinstaurează religia euharistică. Bethany locuieşte cu Katryna, ultima soţie, care se recăsătoreşte cu baronul Titus Seymaur. Katryna moare după naştere. Fiica lui Titus se numeşte Miranda. După moartea lui Maris, regina Bethany readuce religia nouă. Titus e executat pentru trădare.

May Owens e orfană şi are 14 ani când fură o pâine şi e condamnată de către registrator să devină devoratoare de păcate. Rolul ei este de a asculta păcatele muribunzilor la Recitare şi de a le lua asupra ei mâncând bucatele aferente la Devorare. După ce i se tatuează litera D pe limbă şi i se prinde la gât un colier cu un D, ea nu mai are voie să vorbească decât la Recitare, iar toţi oamenii se feresc de ea. May o găseşte pe actuala devoratoare de păcate, pe care o numeşte Ruth, şi rămâne cu ea. Într-o zi, devoratoarele sunt chemate la castel, unde Corliss Ashton, guvernanta lui Bethany, e pe moarte. Acolo se află o doamnă şi doctorul reginei, pe care May îi porecleşte Purcica Vopsită şi Salcie, două fete cărora le dă poreclele Păr de Aur şi Chip de Terci, un tânăr frumos căruia îi spune Şoarece de Ţară şi o tapiserie ţesută de Corliss care o înfăţişează pe Bethany în chip de Eva, prima femeie. Apoi, la Devorare, pe sicriu se află o inimă de căprioară, care înseamnă uciderea unui prunc cu sânge regal, un păcat care nu fusese recitat. Ruth refuză să mănânce şi e închisă în temniţă, iar May face Devorarea în locul ei. May îl anunţă pe secretarul şi favoritul lui Bethany, pe care îl porecleşte Degete Negre, că s-a înfăptuit o crimă, dar acesta încearcă să îi taie gâtul. Ea e salvată de Brida, o leproasă, şi de Paul, un fost actor, ambii rămânând în casa ei. În timp li se alătură actorul Frederick şi pictoriţa Jane, însărcinată şi cu doi copii. La Devorarea pentru Tilly Howe, moaşa de la castel, apare din nou inima de căprioară fără să fie recitată. May îşi dă seama că ambele femei fuseseră otrăvite, însă se zvoneşte că cineva le-a făcut vrăji folosind păpuşi de ceară. Ruth e ucisă, iar May îi aude pe paznici spunând că fusese făcută devoratoare de către soţul ei, registratorul, după ce pierduse două sarcini şi născuse un copil retardat. Apoi află în timpul Recitării lui Bessie, fosta ei vecină, că tatăl ei nu e cel biologic şi înţelege de ce rudele mamei ei din neamul Daffrey au încercat să o despartă de el. May întrerupe un ritual în care Salcie sacrifică un purcel şi e prinsă, dar are loc un incendiu şi trebuie să participe la Recitările lui Şoarece de Ţară, care e puţin rănit, şi a Purcelei Vopsite, ţinta atacului. Într-o clădire folosită în trecut pentru convertirea evreilor, May întâlneşte un grup de muzicanţi şi se apropie de cel pe care îl numeşte Făuritorul de Instrumente. Acesta o ajută să descifreze scrisul în ebraică de pe tapiserie. Cuvântul scris e Chavah, adică Eva devenită mamă.

În oraş au loc festivităţi în cinstea unui pretendent al reginei. May îşi dă seama după forma bărbiei că fratele registratorului e tatăl ei biologic şi înţelege de ce a fost făcută devoratoare de păcate. Ea o prinde pe Păr de Aur, care recunoaşte că e însărcinată cu Degete Negre şi că a folosit păpuşile pentru a o ucide pe Bethany. May se ascunde apoi la bucătărie, unde o vede pe Chip de Terci, care e Miranda, încercând să îi ducă lui Bethany mâncare otrăvită. Miranda ştie că Bethany a rămas însărcinată cu Titus şi crede că, ajutată de doamnele ei, şi-a ucis copilul, aşa că le-a otrăvit şi a pus incendiul ca să răzbune moartea fratelui ei. May realizează că Miranda e copilul lui Bethany, iar doamnele au salvat-o punând-o în locul copilului mort al Katrynei. Şoarece de Ţară îl trimite pe Degete Negre după Miranda, iar May scapă.

Într-un oraş nou, May se alătură devoratoarei de păcate de acolo. La Recitarea doctorului Howe, tatăl lui Tilly, află că şi el ajutase la schimbul copiilor. May ajunge la concluzia că Salcie pusese inimile pe sicrie pentru ca Bethany, cunoscută ca regina fecioară, să nu îşi piardă tronul aflând că fiica ei trăieşte.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: