Bazarul visurilor

bazarul visurilor

Autor: Jojo Moyes

Titlu original: The Peacock Emporium

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În 1963, în Suffolk, Anglia, Veronica „Vivi” Newton e îndrăgostită de amicul ei, Douglas Fairley-Hulme. Când părinţii ei o lasă să meargă însoţită de Douglas la o petrecere, Vivi speră ca el să o privească altfel decât ca pe o soră. Însă acolo, în centrul atenţiei se află Athene Forster, o fată frumoasă şi nonconformistă, care intră în sala de bal călare pe un cal. Douglas se îndrăgosteşte de ea şi, în câteva luni, se căsătoresc, apoi se mută într-o casă de pe domeniul Dereward al familiei lui din Dere Hampton. După doi ani, Athene fuge cu Tony, un comis-voiajor de care se îndrăgosteşte, iar câteva luni mai târziu îi cere lui Douglas să o întâlnească într-un restaurant din Londra şi îi lasă bebeluşul ei, o fetiţă pe nume Suzanna. Athene îşi iubeşte fetiţa dar nu îşi permite să o crească deoarece e din nou însărcinată. Douglas nu ştie dacă el e tatăl fetiţei, dar e decis să aibă grijă de Suzanna, iar Vivi îl ajută. Athene moare la naşterea celui de-al doilea copil. Părinţii lui Douglas, Rosemary şi Cyril, ajung în final să o accepte pe Suzanna. Douglas şi Vivi se căsătoresc şi au împreună doi copii, Ben şi Lucy.

În anul 2001, Suzanna are 34 de ani şi e căsătorită cu Neil Peacock. După mulţi ani în Londra, problemele financiare i-au făcut să accepte ajutorul lui Douglas şi să se mute în Dere Hampton. Suzanna e supărată pe Douglas pentru că acesta e decis să îi lase lui Ben întreg domeniul familiei. Relaţia dintre Suzanna şi Neil e tensionată, în special pentru că el încearcă să o convingă să facă un copil. Dar Suzanna îşi doreşte să aibă ceva al ei şi îşi deschide un magazin de tip bazar, în care serveşte şi cafea, şi îl numeşte Peacock Emporium. Acolo apare Jessica Mary Carter, o tânără de 26 de ani, foarte sociabilă, care o ajută pe Suzanna să atragă clienţi. Jessie locuieşte cu iubitul ei, Jason Burden, cu care are o fiică de 7 ani, Emma. Pe lângă slujba de la Peacock Emporium, Jessie face cursuri la seral, iar Cath Carter, mama ei, o ajută cu Emma. Johanna Creek, Liliane MacArthur, Arturro şi părintele Lenny devin clienţi fideli ai magazinului. Arturro şi Liliane sunt proprietarii magazinelor din vecinătate, iar Jessie crede că cei doi s-ar potrivi astfel că ea şi Suzanna încep să îi trimită cadouri lui Liliane din partea lui Arturro. Tot Jessie e cea care are ideea de a afişa în vitrină poveştile de viaţă ale clienţilor.

Alejandro de Marenas e fiul chirurgului estetician Jorge de Marenas din Buenos Aires, Argentina. Datorită faptului că Estela, sora lui geamănă, a murit la naştere, Alejandro devine asistent de naşteri, iar nivelul scăzut de trai din Argentina îl face să se transfere la spitalul din Dere Hampton. Când Alejandro intră în magazinul Suzannei, Jessie tocmai caută un client despre care să scrie. Alejandro devine client fidel, iar el şi Suzanna devin apropiaţi. Jessie apare tot mai des cu urme de la bătăile lui Jason, dar îi găseşte mereu scuze. Rosemary, care locuieşte de nouă ani cu Vivi şi Douglas, încearcă într-o zi să dea jos tabloul lui Athene din galeria familiei, dar cade şi se răneşte. Vivi îi cere ajutorul Suzannei să o ducă pe Rosemary la spital, iar Jessie şi Alejandro se oferă să facă ordine în magazin. Atunci Jason, care e beat şi gelos, intră cu furgoneta prin vitrina magazinului şi o ucide pe Jessie. După tragedie, Suzanna şi Alejandro petrec o noapte împreună, dar ea decide să rămână cu Neil. Suzanna află de la Johanna, care îi făcuse rochia de mireasă lui Athene, că aceasta îi lăsase un copil lui Douglas şi fugise cu un alt bărbat, deci nu murise la naşterea Suzannei aşa cum i se spusese. Suzanna, care se simţise mereu vinovată de moartea lui Athene, decide să îşi schimbe viaţa şi îl părăseşte pe Neil. Ea îl caută pe Alejandro, care lipsise de la procesul lui Jason, şi află că nu mai lucrează la spital. Înainte să închidă magazinul, Suzanna îi aduce un ultim omagiu lui Jessie, la care participă prietenii lor. Acolo apare Alejandro, iar el şi Suzanna rămân împreună. De asemenea, Arturro şi Liliane devin un cuplu.

Suzanna se căsătoreşte cu Alejandro şi naşte o fetiţă pe nume Veronica de Marenas.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: