Pacienta tăcută

pacienta tacuta

Autor: Alex Michaelides

Titlu original: The Silent Patient

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Theo Faber provine dintr-o familie cu un tată violent, astfel că, după ce pleacă de acasă la facultate, în Londra, Anglia, se droghează şi încearcă să se sinucidă. El ajunge să facă terapie cu Ruth şi să devină el însuşi psihoterapeut pentru a-i ajuta pe alţii. Viaţa lui se schimbă când o cunoaşte pe Kathryn, o actriţă, cu care se şi căsătoreşte. După câţiva ani de fericire, Theo vede din întâmplare nişte e-mailuri pe laptopul lui Kathy şi descoperă că e înşelat. El începe să îi urmărească pe Kathy şi pe amantul ei.

În copilărie, Alicia îşi pierde mama, pe Eva, când aceasta intră cu maşina într-un zid. Deşi era pe scaunul pasagerului, Alicia scapă cu viaţă. Tatăl Aliciei, Vernon Rose, declară că ar fi preferat să îi moară fiica în locul soţiei. Sora lui Vernon, Lydia Rose, şi fiul ei, Paul, locuiesc în aceeaşi casă cu Vernon şi Alicia, astfel că Paul şi Alicia nu au o viaţă prea frumoasă. Alicia reuşeşte să scape de acolo când pleacă la şcoala de artă. Ea se căsătoreşte cu Gabriel Berenson, un fotograf de modă, şi îşi expune picturile la galeria condusă de amicul ei, Jean-Felix Martin. După sinuciderea lui Vernon, Alicia încearcă şi ea să se sinucidă, iar Gabriel o duce la amicul său psiholog, Christian West. Apoi, după mai mulţi ani, când tocmai împlinise 33 de ani, Alicia începe să fie urmărită de un bărbat, iar Gabriel o duce din nou la Christian deoarece crede că totul e în imaginaţia ei. Ea îi suspectează pe Jean-Felix, căruia îi spusese că nu mai vrea să colaboreze cu el, şi pe Max Berenson, fratele lui Gabriel, care este îndrăgostit de ea. Theo e cel care o urmăreşte pe Alicia deoarece Kathy are o aventură cu Gabriel. Într-o zi, Theo îşi acoperă faţa cu o cagulă şi pătrunde în casa Aliciei, unde o leagă de un scaun şi îl aşteaptă pe Gabriel. Când Gabriel ajunge acasă, îl leagă şi pe el şi, după ce povesteşte despre infidelitatea lui, Theo îl pune să aleagă dacă să moară el sau Alicia. Astfel, Gabriel o condamnă pe Alicia la moarte, la fel cum făcuse Vernon după moartea Evei. Theo o dezleagă pe Alicia şi pleacă, iar Alicia îl împuşcă pe Gabriel de cinci ori în faţă, apoi nu mai scoate niciun cuvânt. În zilele de dinainte de condamnare, Alicia îşi face autoportretul, pe care îl intitulează „Alcesta”, după eroina unui mit grecesc în care Alcesta moare în locul soţului ei, Admet. Alicia e internată în clinica de psihiatrie The Grove, unde rămâne tăcută timp de şase ani.

Theo îşi reface căsnicia, dar devine fascinat de Alicia Berenson şi de motivul crimei. El are 42 de ani când se angajează la The Grove pentru a o face pe Alicia să vorbească. Doctorul Aliciei e Christian, cu care Theo avusese mici dispute la Broadmoor, fostul loc de muncă, însă coordonatorul activităţii din clinică, profesorul Lazarus Diomedes, îl lasă pe Theo să facă terapie cu Alicia. Theo se împrieteneşte cu Yuri, asistentul care are grijă de Alicia. La prima şedinţă, Alicia e prea drogată, astfel că Theo îi obţine reducerea medicaţiei. La a doua şedinţă, Alicia încearcă să îl strângă de gât pe Theo. După incident, directoarea clinicii, Stephanie Clarke, vrea să oprească terapia Aliciei, dar Theo insistă să continue. El discută cu Max, Jean-Felix şi Paul pentru a înţelege viaţa Aliciei. Apoi discută cu Barbie Hellmann, vecina Aliciei, singura care ştie că aceasta era urmărită de un bărbat. Alicia devine mai docilă şi îi dă lui Theo jurnalul ei. Theo citeşte despre ultimele două luni de dinaintea crimei. După ce îşi primeşte înapoi jurnalul, Alicia începe să vorbească, dar minte spunând că bărbatul cu cagulă l-a ucis pe Gabriel. Theo îşi dă seama că Alicia l-a recunoscut şi îi injectează morfină, apoi dă vina pe Christian, despre care aflase din jurnal că o tratase pe Alicia în mod ilegal. Înainte să îşi piardă cunoştinţa, Alicia scrie în jurnal adevărul despre Theo, pe care îl recunoscuse după ochi şi după felul de a vorbi.

Alicia nu moare însă ajunge în comă şi nu sunt şanse să îşi mai revină. Theo continuă să o viziteze. Nu după mult timp, poliţia găseşte jurnalul Aliciei, iar Theo e prins.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: