Fiica ceasornicarului

fiica ceasornicarului

Autor: Kate Morton

Titlu original: The Clockmaker’s Daughter

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Albertine „Birdie” Bell e fiica unui ceasornicar văduv din Londra, Anglia. La 7 ani, Birdie se îmbolnăveşte şi, pe când îşi revine, tatăl ei murise iar ea fusese dată în grija doamnei Mack. Birdie trebuie să îşi câştige traiul făcând escrocherii. La 12 ani, pătrunde într-o casă pentru a scăpa de un poliţist şi se împrieteneşte cu Joe Cel Palid, al cărui nume adevărat e James William Stratton. La 17 ani, sub numele Lily Millington, devine modelul pictorului Edward Julius Radcliffe. În vara anului 1862, Edward îi invită pe prietenii săi din Frăţia Magenta şi pe muzele lor la Birchwood Manor, casa pe care o cumpărase deoarece îl salvase într-o noapte când avea 14 ani. Invitaţii sunt Thurston Holmes, Felix şi Adele Bernard, Birdie şi surorile lui Edward, Clare şi Lucy. Lucy are doar 13 ani şi îşi petrece timpul citind şi descoperind casa. Deşi logodit cu Frances „Fanny” Brown, Edward vrea să plece cu Birdie în America. Birdie îi trimite lui Joe fotografia ei şi o scrisoare de rămas bun. Martin, fiul doamnei Mack, vrea să fure diamantul numit Radcliffe Blue, dar e surprins de Lucy şi de Birdie. Pentru a scăpa de el, Lucy o închide pe Birdie într-o ascunzătoare sub scară, apoi ea se ascunde după un panou. Martin o împuşcă mortal pe Fanny, care fusese chemată acolo de Thurston. După câteva zile, Lucy se trezeşte la spital, iar poliţia spune că Birdie furase Radcliffe Blue şi fugise în America. Abia când găseşte diamantul în buzunar, Lucy îşi dă seama că Birdie a murit în ascunzătoare. Birdie rămâne să bântuie casa. Înainte de a muri, Edward îi dă lui Joe caietul său de schiţe.

În 1882, Lucy primeşte moştenire Birchwood Manor şi deschide o şcoală de fete. Ea înmormântează osemintele lui Birdie şi plantează un arţar japonez, apoi aruncă diamantul în râu. În anul 1899, la vârsta de 8 ani, Ada Lovegrove devine elevă a şcolii. La picnicul de sfârşit de an, colegele ei mai mari, Charlotte Rogers şi May Hawkins, o ademenesc pe Ada într-o barcă şi încearcă să îi înece pisoiul. Ada şi May cad în apă. Ada găseşte Radcliffe Blue şi este salvată la timp, însă May se îneacă. Şcoala se închide după doi ani.

În 1928, Leonard Gilbert, care luptase şi îşi pierduse fratele în Primul Război Mondial, stă la Birchwood Manor şi scrie despre viaţa lui Edward, având-o ca sursă pe Lucy. Tot atunci, Juliet şi Alan Wright sunt în luna de miere în Birchwood. Lucy moare la 90 de ani, iar casa rămâne Asociaţiei Istoricilor de Artă.

În 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după moartea lui Alan şi distrugerea casei lor din Londra, Juliet se cazează cu copiii ei, Beatrice, Freddy şi Tip, la Birchwood Manor. Ea scrie rubrica „Scrisori de pe uliţă” pentru ziarul unde e angajată. Tip o poate vedea pe Birdie, care îi spune o poveste. Ada, devenită arheolog, vizitează Birchwood Manor şi îi dă diamantul lui Tip. Juliet îi scrie lui Leonard pentru un articol şi ajung să corespondeze mulţi ani, iar în 1962 îşi dau întâlnire la Birchwood Manor.

În anul 2017, în Londra, Anglia, Elodie Winslow e arhivar şi găseşte geanta lui James W. Stratton cu fotografia lui Birdie şi caietul de schiţe al lui Edward. În caiet e un desen cu Birchwood Manor, iar Elodie recunoaşte casa din povestea spusă de mama ei, Lauren Adler, care la rândul ei o ştia de la Tip. Lauren fusese fiica lui Beatrice şi o violoncelistă vestită. Ea s-a îndrăgostit de un violonist american, căsătorit, şi a rămas însărcinată, apoi s-a măritat cu Winston, pe care a ajuns să îl iubească. Lauren a murit în iulie 1992, când Elodie avea 6 ani. Când Elodie primeşte de la Pippa, prietena ei, o fotografie cu Lauren şi violonistul la Birchwood Manor înainte de accidentul care i-a ucis, decide să meargă acolo. La Birchwood Manor, Elodie îl întâlneşte pe Jack Rolands care fusese angajat de Rosalind Wheeler, nepoata Adei, să găsească Radcliffe Blue. Elodie nu ştie, dar diamantul se află în cutia primită de la Tip după moartea lui Lauren. Jack şi Elodie se împrietenesc, iar ea recunoaşte că nu îl iubeşte pe Alastair, cel cu care urmează să se căsătorească. O furtună scoate arţarul japonez din rădăcini, iar Jack vrea să sape în acel loc.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: