Fata din tren

fata din tren

Autor: Paula Hawkins

Titlu original: The Girl on the Train

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Trei sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

În anul 2013, Rachel Watson e divorţată, şomeră şi alcoolică. Deşi ea şi Tom Watson, fostul ei soţ, sunt despărţiţi de doi ani, Rachel refuză să renunţe la numele lui, încă poartă verigheta şi îl sună frecvent, mai ales când e beată. Ea locuieşte în casa prietenei sale, Cathy, căreia încearcă să îi ascundă faptul că a fost concediată, astfel că în fiecare zi ia trenul din Ashbury spre Euston, în Londra. Din tren, Rachel vede casele de pe Blenheim Road, din Witney, unde a locuit timp de patru ani. Casa de la numărul douăzeci şi trei încă îi aparţine lui Tom, care acum e cu Anna, fosta amantă şi actuala soţie, şi cu Evie, bebeluşul lor. Însă, chiar în drept cu semnalul defect unde trenul opreşte mereu, se află casa de la numărul cincisprezece, în care locuieşte un cuplu despre care Rachel îşi închipuie că îi cheamă Jason şi Jess, şi sunt foarte fericiţi. Dar, într-o dimineaţă de vineri, Rachel o vede pe Jess cu un alt bărbat şi decide să îl avertizeze pe Jason. În seara următoare, după ce bea pentru a-şi face curaj, Rachel merge pe Blenheim Road. Duminică dimineaţa, ea se trezeşte în patul ei, lovită la cap, plină de sânge şi cu puţine amintiri din seara precedentă. Apoi află de la ştiri că Jess şi Jason se numesc în realitate Megan şi Scott Hipwell, şi că Megan a dispărut sâmbătă seara, în data de 13 iulie.

Cu un an înainte, Megan şi Scott încep să aibă probleme în căsnicie. Megan e şomeră deoarece galeria de artă pe care o administra s-a închis, astfel că se plictiseşte zilnic acasă. Într-o zi, asistă la o ceartă între Anna şi Rachel, după ce Rachel intrase în casă, o luase pe Evie în braţe şi ieşise cu ea afară. Din curiozitate, Megan acceptă ideea lui Scott de a o ajuta pe Anna cu copilul, dar renunţă după puţin timp. Încă afectată de moartea fratelui ei, Ben, într-un accident de motocicletă când el avea nouăsprezece ani, iar Megan cincisprezece, ea are insomnii şi se simte deprimată. La sugestia lui Scott, Megan începe şedinţele de psihoterapie cu doctorul Kamal Abdic, de care devine atrasă, însă el îşi păstrează integritatea profesională şi îi respinge avansurile. Kamal e singurul căruia Megan îi dezvăluie trecutul său şi îi povesteşte că, după moartea lui Ben, a fugit de acasă şi a ajuns să locuiască într-o casă din Holkham împreună cu iubitul ei, Craig McKenzie, zis Mac. Ducând o viaţă plină de petreceri, Megan a rămas însărcinată şi a născut o fetiţă căreia i-au pus numele Elizabeth, alintată Libby. Într-o zi însă, Megan a adormit în cadă cu Libby în braţe, iar fetiţa s-a înecat. După înmormântare, Craig a părăsit-o. La câteva zile după prima şedinţă de terapie, Megan şi Tom încep o relaţie de mai multe luni, dar care se încheie deoarece el o consideră prea posesivă. Apoi, ea află că e însărcinată şi îl cheamă pe Abdic la ea pentru a-i cere sfatul. Atunci îi vede Rachel din tren.

Rachel află de la Tom că a căutat-o sâmbătă seara după ce Anna a văzut-o pe stradă. Ea merge la poliţie şi declară că Megan avea o altă relaţie, apoi se dă drept o prietenă de la galerie şi îi spune şi lui Scott acelaşi lucru. Interogată de detectivii Gaskill şi Riley, Rachel îl identifică pe bărbatul cu care era Megan ca fiind Kamal, însă nu se găsesc probe împotriva lui. În ziare apar articole despre trecutul lui Megan, apoi trupul ei e găsit în pădurea de la Corly. Rachel se programează la Kamal, dar nu îşi poate da seama dacă el e criminalul. Însă, îi povesteşte că a început să bea din cauză că nu reuşea să aibă copii şi că, după fiecare beţie, Tom o acuza de diverse acte, inclusiv că a încercat să îl omoare cu o crosă de golf. Rememorând acele situaţii, Rachel realizează că Tom i le înscenase. În acelaşi timp, îşi aminteşte că sâmbătă seara el a fost cel care a lovit-o în cap, apoi s-a urcat în maşină cu Megan.

Anna găseşte în geanta lui Tom telefonul lui Megan. Rachel merge la ea pentru a o avertiza, însă Tom revine acasă şi mărturiseşte crima, pe motiv că Megan voia să facă publică relaţia lor. El vrea să o omoare şi pe Rachel, dar ea reuşeşte să se salveze, înfigându-i un tirbuşon în gât. După ce se asigură că e mort, Anna cheamă poliţia şi le spune că Rachel a acţionat în legitimă apărare.

Megan e înmormântată în Holkham alături de Libby. Rachel reuşeşte să renunţe la băutură şi pleacă spre nordul ţării pentru a-şi reface viaţa. În drumul ei, trece pe la cele două morminte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: