Darul stelelor

darul stelelor

Autor: Jojo Moyes

Titlu original: The Giver of Stars

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Alice Wright e englezoaică şi, dorind să scape de acasă, se căsătoreşte în anul 1938 cu americanul Bennett Van Cleve şi pleacă cu el în Baileyville, Kentucky, Statele Unite. Alice şi Bennett locuiesc în casa tatălui său, Geoffrey Van Cleve, directorul minei Hoffman, fiind astfel lipsiţi de intimitate.

La una din întâlnirile orăşeneşti, Patricia Brady anunţă că WPA (Works Progress Administration) le oferă finanţare pentru înfiinţarea unei biblioteci mobile care să faciliteze accesul oamenilor la cărţi. Margery O’Hare şi Beth Pinker sunt primele bibliotecare angajate, iar Patricia o înscrie pe fiica sa, Isabelle „Izzy” Brady. Alice se oferă chiar dacă nu ştie traseele, însă ştie să călărească. Bennett şi Geoffrey se opun, dar Alice îi convinge că astfel va ajuta mai mulţi oameni să citească Biblia. Sediul bibliotecii este fosta lăptărie a lui Frederick Guisler. Fred, care fusese înşelat de fosta soţie, se îndrăgosteşte de Alice. Margery are 38 de ani şi e fiica contrabandistului Frank O’Hare, care îşi terorizase familia în timpul vieţii. Deşi e într-o relaţie de zece ani cu Sven Gustavsson, şeful pompierilor de la Hoffman, Margery nu îşi doreşte să se căsătorească. Alice o primeşte pe iapa Spirit de la Fred, iar Margery, pe catârul ei, Charley, o duce pe drumuri de munte, ajungând la familii îndepărtate precum cea a lui Jim Horner şi cea a lui Kathleen şi Garrett Bligh. Margery o angajează pe Sophia Kenworth, fostă bibliotecară la biblioteca pentru oameni de culoare din Louisville. William, fratele Sophiei, fusese miner, dar avusese un accident care îl lăsase infirm. Uneori, Alice îi citeşte lui Garrett, fost miner, care e foarte bolnav, iar când acesta moare, Alice şi Margery participă la priveghi. Margery trimite scrisori anonime familiilor pe ale căror terenuri Hoffman vrea să deschidă noi mine. Într-o zi, Alice îl vede pe Bennett într-un bar alături de fosta lui iubită, Peggy Foreman. Dorind să îşi salveze căsnicia, Alice împrumută de la bibliotecă cartea „Viaţa conjugală”, pe care o citesc pe ascuns femeile. Însă Bennett nu apreciază gestul ei şi i se plânge lui Geoffrey. În 20 decembrie, Margery se întâlneşte pe traseul care duce la casa lui Nancy Stone cu Clem McCullough, care fusese mereu în conflict cu familia O’Hare. Deşi Margery încearcă să îl evite, Clem vrea să o împuşte, aşa că ea îl loveşte cu o carte şi fuge. De Crăciun, Alice le dăruieşte fetiţelor lui Jim două păpuşi din casă, ceea ce îl înfurie pe Geoffrey deoarece păpuşile îi aparţinuseră lui Dolores, soţia lui decedată. Geoffrey o loveşte pe Alice, iar Bennett nu intervine, astfel că ea se mută la Margery. Geoffrey convoacă o întâlnire şi cere închiderea bibliotecii, dar nu are succes. Totuşi, tatăl lui Izzy îi interzice acesteia să mai lucreze la bibliotecă. În aceeaşi zi, Beth îşi fracturează braţul, dar Kathleen se oferă să îi ţină locul. Geoffrey aranjează uciderea lui Bluey, câinele lui Margery. În primăvară au loc inundaţii şi deversări de la mină, iar bibliotecarele, inclusiv Izzy, sunt cele care îi avertizează şi îi ajută pe oameni.

Margery descoperă că e însărcinată, dar ţine secretul cât poate de mult. Când cadavrul lui Clem e găsit, alături de cartea „Fiicele doctorului March”, Margery e arestată. Fără să ştie că o incriminează pe Margery, Nancy declară că a auzit-o în ziua în care dispăruse Clem. Ajutată de Sophia şi de Alice, Margery naşte în închisoare o fetiţă pe care o numeşte Virginia Alice şi, înainte de proces, i-o dă lui Sven cerându-i să plece cu fetiţa din oraş. Încercând să o ajute, Bennett îi spune lui Alice că poliţia nu a discutat cu fiicele lui Clem, Verna şi Neeta McCullough. Bibliotecarele merg la casa McCullough şi o conving pe Verna să depună mărturie la proces. Ea minte declarând că tatăl ei se apucase de citit şi că tocmai voia să returneze cartea la bibliotecă în ziua în care a murit. Margery e eliberată.

Margery şi Sven se căsătoresc. Verna, care naşte un băieţel, Peter, şi Neeta se mută aproape de Margery pentru a ajuta la îngrijirea Virginiei. Căsătoria neconsumată dintre Alice şi Bennett e anulată. Bennett se căsătoreşte cu Peggy, iar Alice cu Fred. Beth pleacă să viziteze India. Kathleen începe să iasă cu Jim.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: