Anna Karenina

anna karenina

Autor: Lev Tolstoi

Titlu original: Anna Karenina

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

În Rusia secolului al XIX-lea, în înalta societate din Moscova, Stepan „Stiva” Arkadici Oblonsky îşi înşeală soţia, pe Daria „Dolly” Aleksandrovna, cu guvernanta franceză a celor cinci copii ai lor. Atunci, sora lui Stiva, Anna Arkadievna Karenina, vine la ei din Petersburg pentru a-i împăca. Între timp, Konstantin „Kostea” Dmitrici Levin, amicul lui Stiva, o cere în căsătorie pe Ekaterina „Kitty” Aleksandrovna Şcerbaţkaia, sora mai mică a lui Dolly, însă ea îl refuză, aşteptând să fie cerută de contele Aleksei Kirillovici Vronski. La balul organizat în Moscova, Anna şi Vronski dansează împreună. După împăcarea soţilor Oblonsky, Anna se întoarce la soţul său, Aleksei Aleksandrovici Karenin, şi la fiul lor de 8 ani, Serghei „Serioja” Alekseici. Însă în tren îl reîntâlneşte pe Vronski, care îi mărturiseşte dragostea lui.

Anna şi Vronski încep o relaţie. Kitty se îmbolnăveşte din cauza pierderii lui, iar doctorii o trimit în străinătate într-o staţiune germană, unde se împrieteneşte cu Varvara „Varenka” Andreevna, o fată altruistă care are grijă de alţi bolnavi. Stiva îl informează pe Kostea despre situaţia lui Kitty. Anna rămâne însărcinată, dar nu vrea să îşi părăsească soţul. În timpul unei curse de cai la care participă, Vronski are un accident, iar Anna, care vede scena, plânge în public şi îl face pe Karenin să se simtă umilit. Pe drumul spre casă, ea îi mărturiseşte că îl înşeală, confirmându-i bănuielile. Karenin decide să rămână în căsnicie pentru a păstra aparenţele. Kostea se întoarce la moşia sa de la Pokrovskoe, unde încearcă să îi facă pe ţărani să lucreze eficient. El e vizitat de fraţii lui, Serghei Ivanovici Koznîşev şi Nikolai Dmitrici Levin. Dolly se mută temporar cu copiii la Erguşovo, în apropiere de Pokrovskoe. Ea încearcă să îl convingă pe Kostea să revină la Kitty. Anna încalcă regula de a nu-l primi pe Vronski în casa lor, drept urmare Karenin decide să divorţeze. Aflat în Moscova în interes de servici, Karenin e invitat de Stiva la prânz şi rugat de Dolly să o ierte pe Anna. La acelaşi prânz, Kitty şi Kostea îşi declară discret iubirea. Anna naşte o fetiţă căreia îi spune Annie şi pe care Karenin o îndrăgeşte ca şi cum ar fi a lui. Crezând că urmează să moară, Anna îl respinge pe Vronski, care se împuşcă în piept, dar supravieţuieşte. Deşi Karenin nu mai vrea să divorţeze, Stiva îl convinge că doar aşa o poate face pe Anna fericită. Vronski află despre posibilul divorţ de la Elisaveta „Betsy” Feodorovna Tverskaia, verişoara lui, şi se împacă cu Anna. Ei pleacă în străinătate cu fetiţa lor, însă Anna renunţă la divorţ, devenind astfel o persoană respinsă de societate.

Kostea şi Kitty se căsătoresc şi se stabilesc la Pokrovskoe. Maria Nikolaevna, iubita lui Nikolai, îl anunţă pe Kostea că fratele său e pe moarte. Kitty ajută la îngrijirea lui Nikolai, însă acesta moare. Contesa Lidia Ivanovna, îndrăgostită de Karenin, preia îngrijirea casei acestuia. Anna şi Vronski revin în Petersburg, dar doar fratele lui şi Betsy îi vizitează. În ziua în care Serioja împlineşte 9 ani, Anna merge la el pe ascuns şi îl vede pentru ultima dată. Kitty rămâne însărcinată, iar Varenka o vizitează şi se îndrăgosteşte de Koznîşev, dar nu se întâmplă nimic între ei. Kostea merge cu Stiva şi cu amicul său, Vasenka Veslovski, la vânătoare. Crezând că Vasenka vrea să o cucerească pe Kitty, Kostea îl dă afară din casă. Dolly merge în vizită la moşia de la Vozdvijenskoe, unde Anna şi Vronski sunt înconjuraţi de prieteni şi construiesc un spital. După ce se mută la Moscova, Anna ia în grijă o fetiţă englezoaică, la care ţine mai mult ca la propria fiică. Kitty şi Kostea se mută şi ei la Moscova, unde ea îl întâlneşte din întâmplare pe Vronski, iar el e dus de Stiva să o cunoască pe Anna. Kitty naşte un băieţel pe care îl numesc Mitea. Stiva încearcă să obţină divorţul Annei de la Karenin, dar acesta, sfătuit de Lidia şi de clarvăzătorul Jules Landau, refuză.

Anna şi Vronski nu se mai înţeleg, ea fiind geloasă pe viaţa lui în societate. Crezând că Vronski nu o mai iubeşte, Anna se sinucide aruncându-se sub un tren. Distrus de pierderea Annei, Vronski se oferă voluntar în războiul din Serbia împotriva turcilor. Annie rămâne în grija lui Karenin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: