Silver Bay

silver bay

Autor: Jojo Moyes

Titlu original: Silver Bay

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

În anul 1939, în Silver Bay, Australia, Kathleen Whittier Mostyn, în vârstă de 17 ani, devine celebră pentru capturarea celui mai mare rechin-taur din New South Wales. Tatăl ei şi partenerul său de afaceri, Brent Newhaven, profită în urma ştirii datorită numărului crescut de turişti care se cazează la hotelul lor.

La 76 de ani, Kathleen încă administrează hotelul Silver Bay şi nu s-a căsătorit niciodată. Cu ea locuiesc Elizabeth „Liza” McCullen şi fiica acesteia de 11 ani, Hannah, sosite din Anglia în urmă cu cinci ani. Liza face excursii pe mare cu barca „Ishmael” a lui Kathleen pentru observarea balenelor şi delfinilor, şi are aventuri ocazionale cu Greg Donohoe, un alt marinar, proaspăt divorţat. Greg se poartă foarte frumos cu Hannah şi îi face cadou de ziua ei o barcă, gest care o enervează pe Liza deoarece nu e de acord ca fetiţa să iasă pe mare. Însă Liza nu ştie că Hannah merge uneori cu Yoshi Takomura şi cu Lance MacGregor în barca lor numită „Moby One”. Într-o zi, în oraş soseşte Michael Dormer şi se cazează la hotelul Silver Bay. Mike e angajat al Beaker Holdings, o companie de dezvoltare imobiliară din Londra, Anglia, şi trebuie să obţină autorizaţiile de construcţie pentru un complex hotelier. Deşi e logodit cu Vanessa, fiica şefului său, Dennis Beaker, Mike tocmai a avut o aventură cu secretara acestuia, Tina Kennedy. Greg îl antipatizează pe Mike de la început, însă Liza îl place, iar sentimentul e reciproc. Hannah se împrieteneşte cu Mike. El obţine autorizaţiile, dar realizează că proiectul va distruge viaţa multor localnici, iar sporturile nautice vor tulbura viaţa marină din zonă. După trei săptămâni şi jumătate, Vanessa apare în Silver Bay, iar Mike o convinge să aleagă altă locaţie pentru proiect. Însă, când se întorc în Londra, Vanessa descoperă că Mike a înşelat-o cu Tina şi, drept răzbunare, îşi retrage sprijinul privind mutarea proiectului.

Mike revine la hotelul Silver Bay pentru a opri proiectul. Când se descoperă în larg nişte plase de pescuit, Liza şi Kathleen merg să ajute la îndepărtarea lor. În timp ce Mike vorbeşte la telefon cu Vanessa, Hannah pleacă pe mare cu barca ei pentru a ajuta şi ea. Mike e ghidat de câinele lor, Milly, pe urmele fetiţei şi apelează la doi marinari să îl ducă în larg. El eliberează un delfin şi o salvează pe Hannah, a cărei barcă se blocase în plase. Liza şi Mike devin iubiţi. Ea îi povesteşte că, după moartea lui Nora, mama ei şi sora mai mică a lui Kathleen, a dus o viaţă haotică în Londra şi a rămas însărcinată la 21 de ani, dar naşterea lui Hannah a schimbat-o. Apoi l-a cunoscut pe Steven Villiers, care a luat-o în casa mamei lui. După ce s-au logodit, au avut-o pe Letty, apoi el a devenit abuziv. După cinci ani, Liza şi-a plănuit fuga cu fetiţele, punându-i lui Steven nişte somnifere în vin. Dar Letty a pomenit de plecare, iar Steven a luat-o cu el în maşină şi a făcut accident. Mama lui Steven a anunţat-o pe Liza că Letty a murit. Liza a fugit cu Hannah în Silver Bay, purtând vinovăţia morţii lui Letty. Acum, Liza vrea să îşi facă publică povestea pentru a atrage atenţia presei şi a sabota noul proiect imobiliar, cu riscul de a ajunge la închisoare.

Mike o roagă pe Monica, sora lui jurnalistă, să investigheze cazul Lizei. Monica află că Steven e un consilier important, căsătorit şi având doi băieţi. La casa lui, o întâlneşte pe Letty, care nu murise în accident, şi îl anunţă pe Mike. Ameninţându-l pe Steven că îi va face publică povestea, Monica îi obţine acordul să o ducă pe Letty să locuiască cu Liza în Silver Bay. Vanessa îi promite lui Mike să oprească proiectul dacă se întoarce la ea, astfel că el se pregăteşte de plecare când află că proiectul a fost oprit deja. Greg arătase presei că a prins un rechin-tigru, iar investitorii, avertizaţi de Hannah prin e-mail, s-au retras. Kathleen îi spune apoi lui Mike că atât rechinul lui Greg, cât şi cel despre care se ştie că l-a prins ea au fost doar trucuri publicitare. În realitate, rechinul-taur fusese prins de Brent.

Mike rămâne cu Liza şi cu fiicele ei. Kathleen se căsătoreşte cu Nino Gaines, iubirea ei din tinereţe.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: