Să nu mă părăseşti

sa nu ma parasesti

Autor: Kazuo Ishiguro

Titlu original: Never Let Me Go

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

La sfârşitul anilor ’90, Kathy H. are 31 de ani şi provine de la Hailsham, o instituţie în care sunt educaţi copiii clone, creaţi cu scopul de a-şi dona organele când ajung la maturitate. De aproape doisprezece ani, Kathy e îngrijitoare pentru alţi donatori, printre care şi prietenii ei, Ruth şi Tommy D.

Încă din anii ’50 există în Anglia mai multe instituţii pentru copiii clone, însă Hailsham are condiţiile cele mai bune datorită celei care îl conduce, Miss Emily. Copiii sunt încurajaţi de către paznicii lor să îşi exprime creativitatea prin artă şi poezie, iar creaţiile cele mai bune sunt selectate periodic pentru Galerie de către Madame. Kathy şi Ruth fac parte din acelaşi grup de prietene, iar Tommy iese în evidenţă datorită temperamentului său. Câteva întâmplări de la Hailsham îi rămân în memorie lui Kathy. Periodic se organizează Schimburi, în cadrul cărora elevii îşi cumpără unii altora creaţiile, folosind jetoane ca monedă de schimb. Tot pe jetoane îşi cumpără diverse obiecte de la Solduri, adică aduse din exterior. Într-o zi, pe când au 8 ani, fetele îi ies în întâmpinare lui Madame pentru a demonstra teoria lui Ruth cum că acesteia îi e frică de copiii clone, şi li se pare că Ruth are dreptate. Însă, pe când are 11 ani şi ascultă mereu melodia „Never Let Me Go” de Judy Bridgewater, închipuindu-şi că e despre o mamă care îi cere bebeluşului ei să nu o părăsească, Kathy e surprinsă de Madame dansând cu o pernă în braţe în camera ei, fapt care o face pe Madame să plângă. Ulterior, caseta lui Kathy dispare. Tommy este încurajat de Miss Lucy să îşi schimbe temperamentul, cauzat de lipsa lui de talent creativ. Când elevii au 15 ani, tot Miss Lucy e cea care afirmă că nu li se spune suficient despre viaţa care îi aşteaptă după Hailsham, iar lui Tommy îi cere scuze pentru că l-a sfătuit să nu se mai străduiască. După un timp, Miss Lucy părăseşte instituţia. Adolescenţii sunt încurajaţi să îşi găsească parteneri în ciuda faptului că nu pot avea copii. Tommy şi Ruth devin un cuplu. La 16 ani, Kathy, Ruth şi Tommy se mută la Căsuţe, o locaţie specială în care se află elevi veniţi din diverse instituţii şi în care îşi continuă viaţa până când îşi încep stagiul de îngrijitori. Împreună cu un cuplu mai mare, Chrissie şi Rodney, Kathy, Ruth şi Tommy fac o excursie la Norfolk pentru a o vedea pe „posibila” lui Ruth, modelul după care fusese creată. Se dovedeşte că, deşi seamănă fizic, femeia pe care o văzuse Rodney într-o altă excursie nu e posibila lui Ruth. Kathy şi Tommy se separă de grup şi, ştiind că Norfolk e locul unde dispar lucrurile, caută caseta pierdută de Kathy şi chiar o găsesc într-un magazin de vechituri. Tot de la Chrissie şi Rodney află o teorie cum că cuplurile de la Hailsham au posibilitatea să ceară o amânare privind începerea donaţiilor dacă dovedesc că se iubesc. Tommy crede că lucrările lor de artă din Galerie sunt folosite pentru a li se vedea sufletul şi a decide dacă iubirea lor e sinceră, astfel că reîncepe să deseneze. Ruth îi desconsideră talentul şi afirmă că şi Kathy crede la fel. La scurt timp, Tommy şi Ruth se despart. Kathy e prima care îşi începe stagiul de îngrijitoare, iar Tommy şi Ruth, după nişte cariere scurte ca îngrijitori, devin donatori.

În timp ce o îngrijeşte pe Ruth la centrul din Dover, Kathy o duce într-o excursie la Kingsfield, centrul unde se află Tommy, apoi toţi trei merg să vadă epava unui vas. La întoarcere, Ruth le spune că regretă faptul că nu i-a lăsat să formeze un cuplu şi le dă un bileţel cu adresa lui Madame, insistând ca ei să încerce să obţină o amânare. După moartea lui Ruth, Kathy devine îngrijitoarea şi iubita lui Tommy. Ei decid să meargă la Madame, pe numele ei adevărat Marie-Claude, însă acolo o găsesc şi pe Miss Emily. Astfel află despre încercările ei de a dovedi, prin arta lor, că elevii de la Hailsham au suflet şi că nu ar trebui să mai fie donatori. Însă lumea nu a vrut să accepte asta, iar trei dintre cele mai permisive instituţii, printre care şi Hailsham, au fost închise. Cât despre amânări, acelea sunt doar un zvon.

Înainte de ultima sa donaţie, Tommy cere un alt îngrijitor. Kathy se pregăteşte să devină şi ea donatoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: