Privighetoarea

privighetoarea

Autor: Kristin Hannah

Titlu original: The Nightingale

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Vianne şi Isabelle Rossignol rămân orfane de mamă la 14 şi respectiv 4 ani, iar tatăl lor, Julien, le trimite de la Paris la Le Jardin, casa lor din Carriveau, Franţa, în grija doamnei Dumas. După trei ani, Vianne se căsătoreşte cu Antoine Mauriac, iar Isabelle e trimisă la diverse şcoli de unde e exmatriculată frecvent.

În 1939, Antoine e trimis să lupte în al Doilea Război Mondial, iar Vianne, care are 28 de ani, rămâne singură cu Sophie, fiica lor de 8 ani. Totodată vecina şi prietena cea mai bună a lui Vianne, Rachel de Champlain, rămâne cu cei doi copii, Sarah şi bebeluşul Ariel, când şi Marc, soţul ei, pleacă pe front. În 1940, Isabelle e exmatriculată din nou şi revine la Paris, dar Julien o trimite la Carriveau deoarece oraşul urmează să fie ocupat de germani. Pe drum, Isabelle se îndrăgosteşte de Gaëton, un hoţ eliberat din închisoare, dar el o părăseşte după ce ajung la Le Jardin şi se alătură Rezistenţei Franceze. Când germanii ocupă Carriveau, căpitanul Wolfgang Beck cantonează în Le Jardin şi, cu ajutorul lui, Vianne află că Antoine şi Marc sunt prizonieri în Germania. Isabelle intră în contact cu Henri Navarre, membru al Rezistenţei din Carriveau, şi începe să distribuie în oraş broşuri antinaziste, apoi se întoarce la Paris pentru a ajuta acolo. Când nemţii încep să îi ducă pe evrei în lagăre, Wolfgang o avertizează pe Vianne că vor veni după Rachel. Ele încearcă să treacă graniţa în Zona Liberă a Franţei, dar naziştii deschid focul asupra lor şi Sarah e împuşcată mortal. Vianne îi ascunde pe Rachel şi pe Ariel în pivniţa din hambar, dar, pe când ies din ascunzătoare, Rachel e prinsă şi trimisă la Auschwitz. Vianne îi promite să aibă grijă de Ariel, spunând lumii că l-a adoptat, iar Wolfgang îi face rost de acte pe numele Daniel Antoine Mauriac.

În Paris, Isabelle îl reîntâlneşte pe Gaëton. Ea primeşte acte false pe numele Juliette Gervaise şi află cu surprindere că sunt făcute de Julien. Când Isabelle găseşte pe stradă un pilot britanic care se prăbuşise, are ideea de a-l duce în Spania pentru a-l repatria. Ea primeşte numele de cod “Privighetoarea” şi apelează la o veche prietenă a mamei ei, Micheline Babineau, a cărei casă se află la poalele Munţilor Pirinei. Eduardo, fiul lui Micheline, îi ajută pe Isabelle şi pe piloţi să treacă munţii. Isabelle revine în Carriveau pentru o întâlnire cu membrii Rezistenţei când vede un pilot prăbuşindu-se şi îl ascunde în pivniţa din Le Jardin. Wolfgang îl caută pe pilot şi, când deschide pivniţa, el şi Isabelle se împuşcă reciproc, iar Vianne îl loveşte cu o lopată în cap. Henri scapă de cadavrul lui Wolfgang, iar Gaëton o duce pe Isabelle la adăpost, unde ea îşi revine. Von Richter îi ia locul lui Wolfgang şi o terorizează pe Vianne. Ea se implică în salvarea mai multor copii evrei, obţinându-le acte false de la Henri şi ascunzându-i la mănăstire. Von Richter o ameninţă că i-l ia pe Daniel şi profită de ea, lăsând-o însărcinată cu puţin timp înainte de a se retrage din Carriveau în 1944. Antoine revine acasă, iar Vianne pretinde că bebeluşul e al lui. Isabelle trece munţii de nenumărate ori până când e prinsă de nazişti în 1944. Julien se predă, spunând că el e Privighetoarea, şi e împuşcat, iar Isabelle şi Micheline sunt trimise în lagărul de la Ravensbrück. Ele sunt apoi mutate într-un alt lagăr unde o întâlnesc pe Anouk, din Rezistenţă, şi află că Henri e mort. În 1945, când americanii eliberează lagărul, Isabelle e bolnavă de pneumonie. Ea revine acasă la Le Jardin şi moare în braţele lui Gaëton. Rachel şi Marc mor în lagăre, iar Ariel e dus de rabinul Horowitz la rudele lui Rachel din Statele Unite. Vianne naşte un băieţel căruia îi pune numele Julien.

În 1995, în Oregon, Statele Unite, Vianne e bolnavă de cancer în fază terminală. Ea e invitată la Paris, la o reuniune a passeur-ilor, cei care au salvat oameni în timpul războiului, iar Julien o însoţeşte. Vianne vorbeşte în numele ei şi a lui Isabelle. Anouk e şi ea prezentă. Sophie ar fi fost şi ea invitată, dar murise în urmă cu 15 ani. Vianne îi reîntâlneşte pe Gaëton, care are o fiică pe nume Isabelle, şi pe Ariel, care nu a uitat-o. Vianne decide să îi spună lui Julien povestea vieţii ei, păstrând secret cine e tatăl lui adevărat.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: