Poveştile bardului Beedle

povestile bardului beedle

Autor: J. K. Rowling

Titlu original: The Tales of Beedle the Bard

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi (publicată de Editura Arthur, cea de la Egmont nemaifiind disponibilă), o puteţi face din magazinele online CartepediaCărtureşti & Librex, sub titlul „Povestirile Bardului Beedle”.

Rezumat:

Poveștile spuse de Beedle sunt vestite în lumea vrăjitorească, iar profesorul Albus Dumbledore, directorul Școlii Hogwarts de Magie, Farmece și Vrăjitorii, are propriile notițe pe marginea poveștilor. Hermione Granger, elevă eminentă la Hogwarts, traduce poveștile din limba runică.

Povestea „Vrăjitorul și oala săltăreață” este despre un vrăjitor bătrân, bun la suflet, care îi ajută pe oamenii Încuiați, adică fără puteri magice, să își rezolve problemele făcând vrăji într-o oală. După moartea bătrânului, oala îi rămâne fiului acestuia, care însă nu vrea să ajute pe nimeni. Atunci, oala preia problemele oamenilor și sare într-un picior, făcând gălăgie și obligându-l pe tânărul vrăjitor să cedeze. Când toate problemele sunt rezolvate, oala își pune un papuc și se liniștește.

În povestea „Fântâna norocului fără cusur”, se spune că, o dată pe an, Fântâna îndeplinește dorința unui singur om. Într-un an, trei vrăjitoare, Asha, Altheda și Amata, se împrietenesc, iar când Asha e selectată și trasă în grădina Fântânii, ea o trage după ea și pe Altheda, care o trage pe Amata, care din greșeală îl trage după ea pe Sir Nenoroc. Pe drumul până la Fântână trec împreună peste obstacole, iar ajunși acolo, Asha constată că e vindecată de boala de care suferea, Altheda își dă seama că poate vindeca oameni fără bagheta care îi fusese furată, iar Amata realizează că nu mai suferă după iubitul care o părăsise. Sir Nenoroc intră în Fântână și iese plin de încredere, apoi îi cere mâna Amatei, care acceptă. Niciunul nu știe că, de fapt, Fântâna nu are nicio putere.

Povestea „Inima păroasă a vrăjitorului” este despre un vrăjitor care, dorind să nu se îndrăgostească niciodată, își închide inima într-o pivniță. După mulți ani, auzindu-i pe oameni că îl compătimesc din cauza singurătății, își alege o fată frumoasă și bogată, pe care o invită la o petrecere. Fata îl urmează în pivniță, unde vrăjitorul îi arată inima lui, acum păroasă și urâtă. El o ucide pe fată pentru a-i lua inima curată, dar nu reușește să scape de propria inimă, astfel că își ia singur viața.

În povestea „Babbitty Rabbitty și ciotul hohotitor” e vorba despre un împărat care, după ce interzice magia în împărăția sa, vrea el însuși să devină vrăjitor. Aflând acest lucru, un șarlatan pretinde că îl poate învăța să facă vrăji. Când împăratul decide că e timpul să le arate oamenilor ce a învățat, șarlatanul descoperă că bătrâna spălătoreasă Babbitty e vrăjitoare și o pune să facă vrăji în locul împăratului. Însă împăratul vrea să aducă pe cineva din morți, lucru imposibil chiar și pentru un vrăjitor, astfel că șarlatanul pretinde că Babbitty îi blochează vrăjile împăratului. Crezând că vrăjitoarea s-a transformat într-un copac, oștenii împăratului îl retează, însă dinspre ciotul rămas se aude vocea lui Babbitty care le spune că un vrăjitor nu moare dacă e tăiat în două și îi îndeamnă să îl taie și pe șarlatan. Șarlatanul își mărturisește înșelătoria și este închis într-o temniță. Babbitty obține de la împărat promisiunea că îi va proteja pe vrăjitorii din regat apoi, transformată de fapt într-un iepure, pleacă liniștită în alte părți.

„Povestea celor trei frați” istorisește cum aceștia ajung la un râu și folosesc magia pentru a-l traversa. Atunci apare Moartea cea vicleană care, supărată că a pierdut trei victime, le oferă fraților câte un cadou în funcție de dorințele fiecăruia. Astfel, fratele cel mare primește Bagheta din Soc care îl face invincibil în luptă, mijlociul primește Piatra Învierii care poate aduce morții la viață, iar cel mic primește Pelerina Invizibilă a Morții. Fratele cel mare se laudă într-un han cu bagheta sa, astfel că cineva îl ucide în somn ca să i-o fure. Fratele mijlociu o aduce la viață pe fata iubită, dar aceasta nu trăiește cu adevărat, astfel că el se sinucide pentru a fi cu ea. Doar fratele cel mic, ascuns de pelerină, trăiește fericit până la adânci bătrâneți când îi lasă pelerina fiului său și merge la Moarte de bunăvoie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: