Mici focuri pretutindeni

mici focuri pretutindeni

Autor: Celeste Ng

Titlu original: Little Fires Everywhere

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Familia Richardson locuiește într-o casă din suburbia Shaker Heights din Cleveland, Statele Unite. Elena Richardson e jurnalistă la un ziar local, iar soțul ei, William, e avocat. Ei au patru copii, Alexandra „Lexie” de 18 ani, Trip de 17 ani, Moody de 16 ani și Isabelle „Izzy” de 15 ani. Izzy e rebelă și mereu certată de Elena. În anul 1997, Mia Warren, artist fotograf, și fiica sa de 15 ani, Pearl, devin chiriașe în casa Elenei de pe Winslow Road. Pearl merge la liceu în aceeași clasă cu Moody, se împrietenește cu el şi își petrece timpul liber în casa familiei Richardson. Deşi mai are o slujbă la restaurantul chinezesc Lucky Palace, Mia e angajată de Elena să facă curățenie și să pregătească cina în schimbul chiriei. În timpul unei excursii la muzeu, Pearl și Moody văd o fotografie din 1982, intitulată „Fecioara cu Pruncul #1” și semnată Pauline Hawthorne, care o înfățișează pe Mia cu un bebeluș în brațe. Întrebată de Pearl în fața copiilor Richardson, Mia neagă că ar ști despre fotografie. Izzy o roagă pe Elena să afle secretul Miei.

Mia s-a născut în anul 1962, în Bethel Park, Pennsylvania, în familia lui George și Regina Wright, având un frate cu doi ani mai mic ca ea, Warren. Pasionată de fotografie încă din copilărie, decide să meargă la Școala de Arte Frumoase din New York în anul 1980, însă părinții nu o susțin. Mia câștigă o bursă și lucrează ca şi chelneriţă ca să își plătească studiile. Faimoasa fotografă şi profesoară Pauline Hawthorne o apreciază şi o îndrumă pe Mia. Într-o zi, Mia e abordată pe stradă de Joseph Ryan datorită asemănării dintre ea și soția lui, Madeline. Madeline nu poate avea copii, astfel că îi propun Miei o sumă de bani pentru a se insemina artificial și a purta copilul lui Joseph. Când află că în anul următor nu va mai primi bursă, Mia acceptă propunerea soților Ryan și rămâne însărcinată. În 1982, Warren conduce mașina unui prieten și are un accident mortal. Mia revine acasă pentru înmormântare, dar părinții nu o lasă să participe pentru ca lumea să nu afle despre sarcină. Atunci, ea își pune niște lucruri în mașina Volkswagen Rabbit a lui Warren și, după ce le returnează soților Ryan banii cheltuiți cu sarcina, pleacă în San Francisco, unde își schimbă numele de familie și o naște pe Pearl. Când Pauline e pe moarte, Mia o vizitează şi se lasă fotografiată cu Pearl în braţe. Pauline îi oferă fotografiile și contactul agentei ei, Anita Rees. Mia vinde una din fotografii și obține o sumă mare de bani. Apoi, cu ajutorul Anitei, începe să își vândă propriile creații. Ea și Pearl se mută din loc în loc în funcție de inspirația Miei.

Moody de îndrăgostește de Pearl, însă ea și Trip încep o relație și o țin secretă. În timp ce Pearl își dorește să facă parte din familia Richardson, Izzy și-ar dori ca Mia să fie mama ei. Linda și Mark McCullough, prietenii familiei Richardson, adoptă o fetiță chinezoaică, părăsită în fața stației de pompieri, și o numesc Mirabelle. Mia află despre caz și îi spune lui Bebe Chow, colega ei de la Lucky Palace, ce s-a întâmplat cu fetiţa ei, May Ling, pe care o părăsise într-un moment de disperare. Bebe încearcă să o recupereze pe May Ling, ajutată pro bono de avocatul Ed Lim. William îi reprezintă pe soții McCullough. Elena află aproape toate detaliile din trecutul Miei. Lexie rămâne însărcinată cu iubitul ei, Brian Avery, şi avortează, folosind la internare numele lui Pearl. Linda suspectează că Bebe ar fi făcut un avort, astfel că Elena accesează lista cu numele pacientelor din clinica condusă de prietena ei, Elizabeth Manwill. Așa ajunge Elena să creadă că Pearl a făcut un avort și că Moody e tatăl. Doar Izzy o bănuieşte pe Lexie. Elena o confruntă pe Mia legat de trecutul ei şi îi cere să elibereze apartamentul.

Mia și Pearl pleacă din localitate, lăsând în urmă un plic de fotografii abstracte care îi reprezintă pe membrii familiei Richardson. Considerând că familia ei le-a alungat, Izzy dă foc casei şi pleacă să o caute pe Mia folosind informațiile din investigația Elenei. Bebe pierde procesul, dar o răpește pe May Ling și se întoarce cu ea în China. Familia Richardson se mută în casa de pe Winslow Road.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: