Grădina de iarnă

gradina de iarna

Autor: Kristin Hannah

Titlu original: Winter Garden

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Meredith şi Nina Whitson sunt două surori care au crescut alături de un tată iubitor, Evan, şi o mamă indiferentă, Ania. Evan e cultivator de mere în Leavenworth, Washington, Statele Unite, livada purtând numele rusesc Belîe Noci, adică Nopţi Albe. El încearcă mereu să le facă pe mamă şi pe fiice să se apropie, dar singurele momente în care fetele simt că au o mamă sunt serile în care Ania, cu accentul ei rusesc, le spune povestea ţărăncii Vera şi a prinţului de care s-a îndrăgostit. Însă şi serile de poveşti iau sfârşit în anul 1972, când Meredith, la 12 ani, pune în scenă basmul cu ocazia serbării anuale de Crăciun, avându-i alături pe prietenul ei, Jeff Cooper, şi pe Nina, iar reacţia Aniei este să oprească sceneta.

În anul 2000, Meredith are 40 de ani, e căsătorită cu Jeff şi conduce afacerea cu mere a familiei. Fiicele lor, Jillian de 19 ani şi Madison de 18 ani, sunt la facultate. Nina are 37 de ani, e un fotoreporter internaţional de succes şi îl are ca iubit pe Daniel Flynn, corespondent de război. Evan face un atac de cord şi, înainte să moară, le face pe Ania şi pe fiicele sale să promită că vor relua povestea. Ania îşi petrece timpul afară în frig, în grădina ei de iarnă, spre disperarea lui Meredith care o îngrijeşte. Nina pleacă în altă misiune. Când Ania desface tapetul de pe pereţi şi îl pune la fiert, Meredith o internează într-un azil. Între timp, relaţia dintre Meredith şi Jeff se răceşte, iar el o părăseşte. Nina revine la Belîe Noci pentru împrăştierea cenuşii lui Evan şi o aduce pe Ania acasă, promiţând că o va îngriji. Treptat, Nina o convinge pe Ania să reia povestea, iar Meredith ascultă şi ea. Deşi acţiunea basmului se desfăşoară în Regatul Zăpezii, asuprit de Cavalerul Negru, e doar o metaforă pentru viaţa trăită în Leningrad, Rusia, sub ocupaţia lui Stalin. Curând, fetele îşi dau seama că Vera e Ania.

Veronika „Vera” Petrovna trăieşte cu mama ei, Zoia, şi cu sora ei mai mică, Olga, în Leningrad. Ea se îndrăgosteşte la 15 ani de Aleksandr „Saşa” Marcenko, de 18 ani. Apoi, Piotr Andreevici, tatăl Verei, poet, e capturat şi ucis de poliţia secretă, astfel că Zoia se mută cu fetele la mama ei. La 17 ani, Vera îl reîntâlneşte pe Saşa şi se căsătoreşte cu el, având doi copii, Anastasia, căreia îi spun Ania, şi Lev. În al Doilea Război Mondial, Saşa se înrolează. Când are loc evacuarea copiilor din Leningrad, Vera nu îi poate părăsi şi îi întoarce acasă. Olga şi bunica sunt ucise de bombe, iar Zoia moare de foame. Când nu mai are cu ce să îşi hrănească copiii, Vera fierbe tapetul de pe pereţi. În 1942, Saşa le trimite actele de evacuare. Vera o trimite pe Ania, de 5 ani, la Saşa, în timp ce ea stă cu Lev în spitalul din Cerepoveţ până moare, la doar 4 ani. Apoi, Vera e aşteptată de Ania şi de Saşa la Vologda, dar are loc un bombardament şi află că e singura supravieţuitoare. Vera se predă nemţilor şi e salvată de Evan dintr-un lagăr de muncă din Germania, la sfârşitul războiului. Întrebată cum o cheamă, Vera rosteşte numele Aniei.

Nina găseşte o scrisoare veche de la profesorul de Cultură şi civilizaţie rusă, Vasili Adamovici, din Anchorage, Alaska, care caută mărturii ale supravieţuitorilor din Leningrad, actualul Sankt-Petersburg. Ea le propune Aniei şi lui Meredith să meargă într-o croazieră. În Sitka, Ania şi fiicele ei sunt tratate bine de chelneriţa Stacey într-un restaurant rusesc. Apoi merg la azilul din Juneau unde e internat Vasili şi sunt întâmpinate de Maksim, fiul lui. Ania îşi spune întreaga poveste, iar Maksim le roagă să-i ducă casetele cu mărturii fostului asistent al lui Vasili, în Sitka. Însă la adresa dată, o reîntâlnesc pe Stacey, care locuieşte cu soţul ei, Gerald Koontz. Stacey se dovedeşte a fi Anastasia, fiica Verei, şi povesteşte cum ea şi Saşa au supravieţuit şi au căutat-o pe Vera toată viaţa lor. Saşa murise în urmă cu un an.

Meredith şi Jeff se împacă, iar Nina îşi continuă relaţia cu Daniel. În anul 2010, Vera îşi termină de scris povestea, avându-le alături pe cele trei fiice ale sale. Apoi se stinge din viaţă, aşteptată de Saşa şi de Lev.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: