Elinor şi Marianne

elinor si marianne

Autor: Jane Austen

Titlu original: Sense and Sensibility

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi (publicată de Editura Litera, cea de la Passim nemaifiind disponibilă), o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online CartepediaCărtureşti, sub titlul „Raţiune şi simţire”.

Rezumat:

Familia Dashwood își are reședința la Norland Park, în Sussex, Anglia. După moartea lui Henry Dashwood, soția sa şi fiicele lor, Elinor de 19 ani, Marianne de 17 ani şi Margaret de 13 ani, sunt nevoite să îşi părăsească locuinţa deoarece în posesia ei intră John Dashwood, fiul din prima căsătorie a lui Henry. Înainte de a pleca, Elinor se îndrăgosteşte de Edward Ferrars, fratele lui Fanny, soţia lui John. Cele patru femei se stabilesc în vila Barton a unor rude, familia Middleton, în Devonshire, și sunt invitate frecvent la conacul lor, Barton Park. Acolo îl cunosc pe colonelul Brandon, amicul lui sir John Middleton, și pe doamna Jennings, mama lui lady Middleton. Brandon se îndrăgosteşte de Marianne, deşi aceasta nu-i dă atenţie din cauza diferenței de vârstă dintre ei, el având 35 de ani. Mai mult, doamna Jennings afirmă că Brandon ar avea în Londra o fiică nelegitimă, Eliza Williams, ceea ce nu e adevărat.

În timpul unei plimbări, Marianne se accidentează la picior şi este salvată de tânărul John Willoughby. Ei se îndrăgostesc unul de celălalt și toată lumea crede că sunt logodiți, mai ales după ce Marianne merge cu el în casa din Allenham a doamnei Smith, verişoara bogată a lui Willoughby, unde acesta locuieşte. După un timp însă, el pleacă la Londra, motivând că a fost trimis de doamna Smith. Edward o vizitează pe Elinor la Barton și rămâne la vilă o săptămână, însă nu își exprimă nicio intenție față de ea. Charlotte, sora doamnei Middleton, și soțul ei, Thomas Palmer, vizitează Barton Park. Charlotte e la curent cu idila dintre Marianne și Willoughby, și îi povestește lui Elinor că Brandon, pe care îl întâlnise la Londra, e de asemenea îndrăgostit de Marianne. Tot la Barton Park, John Middleton le invită pe surorile Anne și Lucy Steele, verișoarele doamnei Jennings, apoi le convinge pe Elinor și pe Marianne să meargă să le cunoască. Lucy îi spune lui Elinor că e logodită în secret cu Edward de patru ani. La invitația doamnei Jennings, Elinor și Marianne merg la Londra. În timpul unei petreceri la care participă, ele îl reîntâlnesc pe Willoughby, care refuză să explice de ce nu a răspuns la niciunul din biletele pe care i le trimisese Marianne. A doua zi, el îi scrie Mariannei că nu a avut nicio intenție față de ea pentru că iubește pe altcineva. Elinor află de la doamna Jennings că Willoughby e falit și că iubita lui, Sophie Grey, e foarte bogată. Apoi, Brandon îi mărturisește lui Elinor că, în tinerețe, a iubit o fată pe nume Eliza, dar ea a fost obligată să se mărite cu fratele lui, de care ulterior a divorțat, ajungând să aibă o fiică, pe nume tot Eliza, dintr-o relație trecătoare. După moartea mamei ei, micuța Eliza a rămas în grija lui Brandon, însă la 16 ani a fost sedusă și părăsită de Willoughby. Willoughby se căsătorește cu Sophie. Marianne, Elinor şi doamna Jennings se mută la Cleveland, unde sunt invitatele lui Charlotte.

Anne îi divulgă lui Fanny, din greşeală, secretul logodnei dintre Edward şi Lucy, astfel că el e dezmoştenit de mama lui, doamna Ferrars. Colonelul Brandon îl ajută, prin intermediul lui Elinor, oferindu-i o parohie în Delaford. Marianne se îmbolnăveşte şi, aflând că e pe moarte, Willoughby îşi cere iertare prin intermediul lui Elinor, căreia îi povestește cum, având datorii, a fost nevoit să se căsătorească pentru bani, mai ales după ce doamna Smith a aflat ce îi făcuse Elizei și a vrut să îl oblige să se căsătorească cu aceasta. Brandon o duce pe doamna Dashwood la fiicele ei. După ce Marianne se însănătoșește, ea, Elinor și mama lor revin la Barton. Un servitor le aduce vestea că Edward s-a însurat cu Lucy.

În final, Edward vine la Elinor şi îi cere să se căsătorească cu el, spunându-i că, de fapt, Lucy s-a căsătorit cu fratele lui, Robert Ferrars, după ce a ajuns la concluzia că Edward iubește pe altcineva. Marianne ajunge să se înţeleagă foarte bine cu Brandon și să îl iubească. Edward se căsătorește cu Elinor, iar Brandon cu Marianne, cele două cupluri ajungând să trăiască fericite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: