Cei care merită să moară

cei care merita sa moara

Autor: Peter Swanson

Titlu original: The Kind Worth Killing

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Lily Kintner provine dintr-o familie libertină, părinţii ei, Sharon şi David, având diverse relaţii extraconjugale cu oaspeţii lor de la Monk’s House, casa lor din Shepaug, Connecticut, Statele Unite. În copilărie, Lily ucide un motan vagabond pentru a o salva pe Bess, pisica ei. Când Lily are 13 ani, Sharon îi oferă cazare unui pictor pe nume Chet. Acesta merge în camera lui Lily în timpul unei petreceri, dar nu îi face nimic doar pentru că ea se preface că doarme. Ştiind că nu e în siguranţă în preajma lui, Lily îl ademeneşte pe Chet pe proprietatea din vecini, care e abandonată, şi îl împinge într-un puţ.

La facultate, Lily îl cunoaşte pe Eric Washburn, preşedintele frăţiei St. Dunstan’s de la Mather. Eric o invită pe Lily la toate petrecerile frăţiei şi, după ce se desparte de iubita lui, Miranda Faith Hobart, începe o relaţie cu ea. În vara de dinaintea plecării pentru un an în Londra, Anglia, Lily revine la Monk’s, iar Eric, care lucrează în New York, o vizitează în weekenduri. Dar Lily se întâlneşte într-o zi la prânz cu David, aflat în New York pentru o sesiune de lectură, şi îl vede din întâmplare pe Eric sărutându-se cu Faith. După ce se mută la Londra, Lily începe să îşi plănuiască răzbunarea. La prima vizită a lui Eric, Lily se bazează pe spiritul lui competitiv şi îl duce într-un bar în care are loc un concurs de băut bere. Apoi, ea îl lasă în bar şi merge acasă, luând la pachet mâncare de la un restaurant indian. Ştiind că Eric are alergie la nuci, le scoate din porţia lui, le macină şi le adaugă din nou în mâncare, apoi îi ascunde EpiPen-urile, autoinjectoarele folosite în caz de alergie. Eric ajunge acasă beat, mănâncă nucile, intră în şoc anafilactic şi moare. Deşi există o anchetă a poliţiei, moartea lui Eric e declarată accidentală.

După câţiva ani, Lily o reîntâlneşte din întâmplare pe Faith, care îşi spune acum Miranda şi e logodită cu Ted Severson, un afacerist bogat. Lily e arhivist la colegiul din Winslow, la treizeci de kilometri de Boston, Massachusetts. După divorţului de Sharon, David se mută în Londra şi se recăsătoreşte, însă noua lui soţie, Gemma, moare într-un accident de maşină cauzat de el. Lily tocmai se întoarce de la Londra la Boston după ce îl vizitează, când, pe aeroport, îl zăreşte pe Ted şi intră în vorbă cu el. Ted nu o recunoaşte, dar, după câteva pahare de băutură, îi mărturiseşte că şi-a prins soţia înşelându-l cu Brad Daggett, constructorul casei lor de vacanţă din Kennewick, Maine, şi că vrea să o omoare. Lily se oferă să îl ajute şi se mai întâlneşte cu el pentru a pune la punct planul. Însă Ted nu ştie că şi Miranda îl doreşte mort. Ea îl convinge pe Brad să îl ucidă pe Ted, înscenând totul ca un jaf. Detectivii Henry Kimball şi Roberta James încep să investigheze crima, iar Miranda e nevoită să le dea numele lui Brad după ce apare un portret-robot al criminalului, furnizat de o vecină care l-a văzut. Totodată, poliţia află că, în ziua decesului, Ted fusese în Winslow, iar Miranda ştie o singură persoană care locuieşte acolo, Lily. Henry face legătura între Ted şi Lily după ce verifică zborul de la Londra. Lily, la rândul ei, decide să îl răzbune pe Ted şi îl vizitează pe Brad. Deşi Brad are un alibi, petrecându-şi seara cu Polly Greenier, pe care o îmbătase, Miranda merge la el să îl avertizeze şi îl vede povestind cu Lily. În seara următoare, Lily şi Miranda se întâlnesc la casa de vacanţă, fiecare dintre ele crezând că Brad o va ucide pe cealaltă, însă el o omoară pe Miranda. Apoi, Lily îl droghează şi îl strangulează, apoi îl duce şi îl aruncă în acelaşi puţ în care îl aruncase pe Chet. Henry începe să o urmărească pe Lily, dar ea îl atrage într-un cimitir şi îl înjunghie, însă nu reuşeşte să îl omoare deoarece apare Roberta.

Aflată în închisoare, Lily primeşte asigurări de la Stephanie Flynn, avocata sa din oficiu, că va fi eliberată în curând. Henry, care acţionase pe cont propriu, e suspendat din poliţie. Apoi, David îi trimite lui Lily o scrisoare în care, printre altele, îi povesteşte că ferma părăsită din vecini a fost cumpărată de cineva şi că urmează să se facă excavări. E clar că Chet şi Brad vor fi descoperiţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: