Ce a lăsat în urma ei

ce a lasat in urma ei

Autor: Ellen Marie Wiseman

Titlu original: What She Left Behind

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Trei sau din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În anul 1929, Clara Elizabeth Cartwright are 18 ani şi locuieşte cu părinţii ei, Henry şi Ruth, în New York, Statele Unite. William, fratele mai mare al Clarei, s-a sinucis în urmă cu un an şi jumătate, iar Clara crede că tatăl ei e vinovat. Ea se îndrăgosteşte de imigrantul italian Bruno Moretti, dar părinţii ei vor să o logodească cu James Gallagher, un tânăr pe care ea nu îl suportă. Când Clara se opune logodnei, Henry o internează în Aşezământul Long Island, un azil de lux. Clara e însărcinată şi îi scrie lui Bruno, dar scrisorile ei nu sunt trimise. Infirmiera Yott îşi dă seama că fata nu e nebună şi acceptă să îi pună la poştă una din scrisori. Când Henry întâmpină probleme financiare, Clara e mutată la Azilul de Stat Willard.

Doctorul Victor Roach îi pune Clarei diagnosticul de manie paranoidă cu halucinaţii deoarece Henry spune că Bruno nu există. Clara se împrieteneşte cu Esther Baldwin, care fusese internată de soţul ei după ce îl înşelase, şi cu Madeline Small, care îşi pierduse cei doi copii, avea un soţ abuziv şi fusese reclamată de proprietăreasa ei că nu îşi plătea chiria şi că vorbea singură. Clara naşte o fetiţă şi îi pune numele Beatrice, dar îi este luată după câteva luni de domnişoara Mason de la Children Aid Society. Bruno se angajează în echipa de tâmplari care face reparaţii la Willard şi o caută pe Clara. Când Esther îi spune Clarei despre Bruno, aceasta sparge un geam pentru a-l întâlni. Bruno şi Clara se regăsesc, însă Victor nu îi lasă să plece. Bruno e închis, dar un alt pacient, Lawrence Lawrence, îl ajută să îşi planifice evadarea. În anul 1932, de Ziua Sfântului Valentin, pacienţilor li se organizează o petrecere în cadrul căreia Bruno îi împărtăşeşte Clarei planul. În ziua următoare, Clara se preface că i-ar fi rău pentru a ajunge la infirmerie, de unde fuge în subsolul clădirii, la morgă. De acolo, Bruno şi Lawrence, care e gropar, o preiau într-un sicriu. Ei ajung la lacul Seneca, unde Lawrence are o barcă ascunsă, dar Victor şi infirmierii îi ajung din urmă, omorându-i pe ambii bărbaţi şi ducând-o pe Clara înapoi în azil.

În anul 1995, Isabelle “Izzy” Stone, în vârstă de 17 ani, este plasată în casa lui Peg şi Harry Barrows. Când Izzy avea 7 ani, mama ei, Joyce, îl omorâse pe tatăl ei şi intrase la închisoare. Izzy locuise trei ani cu bunica ei până la moartea acesteia, apoi fusese dată în plasament. De data aceasta, Izzy are noroc de o familie bună, dar trebuie din nou să schimbe şcoala. Dintre noii colegi, Shannon MacKenzie şi prietenele ei, Crystal şi Nicole, îi fac viaţa grea lui Izzy, dar Alexandra îi sare în ajutor. Alexandra fusese prietenă cu Shannon până când îi dezvăluise mamei ei faptul că Shannon era abuzată de propriul tată. Ethan Black, iubitul lui Shannon, o place pe Izzy, iar sentimentul e reciproc. Peg e curator la un muzeu şi obţine permisiunea de a analiza valizele pacienţilor de la Willard, azilul fiind desfiinţat. Izzy participă la inventariere şi la fel şi Ethan, care e fiul fotografului angajat, Peter. Într-o valiză mare se află lucrurile Clarei, printre care jurnalul ei, o poză cu Bruno şi scrisorile adresate lui. Izzy citeşte în jurnal despre viaţa Clarei până la Willard. Într-o noapte, Izzy şi Alexandra merg la o petrecere pe malul lacului Seneca şi, alături de alţi colegi, intră în morga de la Willard. Josh şi Dave, doi dintre prietenii lui Shannon, o închid pe Izzy într-un sertar din criptă, iar Alexandra şi Ethan o eliberează. Ethan se desparte de Shannon. Izzy citeşte scrisorile de la Joyce şi află că aceasta l-a surprins pe soţul ei încercând să îşi abuzeze fetiţa. Atunci Izzy şi-l aminteşte pe tatăl ei. Joyce suferă un atac şi intră în comă, iar Izzy îşi ia rămas bun de la ea. Peg şi Izzy o vizitează pe Rita Trench, infirmieră la Willard, de la care află că Beatrice a fost adoptată de soţii Roach, schimbându-i numele în Susan, şi că Clara e încă în viaţă. Peg şi Izzy o întâlnesc pe Susan ca să îi spună adevărul despre mama ei biologică, iar împreună merg la sanatoriul unde se află Clara.

Susan o ia pe Clara în casa ei. La aniversarea de 18 ani a lui Izzy, Peg şi Harry îi spun că vor să o adopte. Apoi, la petrecere sosesc Alexandra, Ethan, Susan şi Clara.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: