Aleea cu licurici

aleea cu licurici

Autor: Kristin Hannah

Titlu original: Firefly Lane

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

În anul 1974, Kathleen Scarlett Mularkey, pe scurt Kate, are 14 ani şi locuieşte pe Firefly Lane (Aleea cu licurici) din orăşelul Snohomish, Washington, împreună cu părinţii, Margie şi Bud, şi cu fratele mai mic, Sean. Ea e o fată cuminte şi fără prieteni, deşi Margie o încurajează să fie mai îndrăzneaţă. Tallulah Rose Hart, pe scurt Tully, îşi petrece copilăria la bunicii ei materni, în Seattle, după ce e părăsită de mama ei drogată, Dorothy, care îşi spune „Cloud”. Cloud o ia pe Tully de la bunici la 10 ani şi o pierde în timpul unui protest, apoi o ia din nou la 14 ani şi o duce în Snohomish, vizavi de familia Mularkey. Tully e frumoasă şi dezinvoltă, şi, când merge la o petrecere cu Pat Richmond, care are 18 ani, e violată de acesta. Tully îi mărturiseşte lui Kate prin ce a trecut, moment care marchează începutul prieteniei lor.

În timpul clasei a opta, Tully şi Kate sunt fetele de pe Firefly Lane. Dar Cloud e arestată după ce participă la un protest şi Tully se întoarce în Seattle la Ima, bunica ei. Înainte de ultimul an de liceu, Ima moare, iar Margie o primeşte pe Tully în familia lor. În anul următor, Kate şi Tully pleacă împreună la Universitatea Washington din Seattle, cu visul de a ajunge coprezentatoare la ştirile de televiziune. La sfârşitul anului doi, Tully începe o relaţie cu profesorul Chad Wiley, apoi obţine un post la televiziunea locală KCPO şi reuşeşte să o angajeze şi pe Kate, care se îndrăgosteşte de şeful lor, John Patrick Ryan, fost corespondent de război. Însă Johnny o place pe Tully. La sfârşitul anului 1985, Tully devine celebră când transmite în direct jaful unui magazin chiar şi după ce hoţul o împuşcă în umăr. Drept urmare, obţine un post la KLUE-TV. Chad se mută în Tennessee fără Tully, care nu vrea să renunţe la carieră. Apoi, Tully are diverse aventuri de o noapte, inclusiv cu Johnny. După ce Kate îşi găseşte o slujbă în publicitate, ea şi Johnny încep o relaţie, apoi se căsătoresc când ea rămâne însărcinată. Johnny o iubeşte pe Kate, deşi ea are dubii, mai ales după ce pierde sarcina. Tully ajunge reporter la NBC New York cu ajutorul lui Johnny.

În anul 1990, Kate o naşte pe Marah Rose, după care renunţă la carieră. Tully e naşa fetiţei. Fiind descoperită de jurnalista celebră Edna Guber, Tully începe să călătorească prin lume realizând diverse reportaje. După prima aniversare a lui Marah, Johnny pleacă în Orientul Mijlociu, ca producător, pentru a relata despre război. Acolo, el e rănit şi ajunge într-un spital din Germania. Tully face un reportaj despre starea lui de sănătate, ceea ce îi aduce un post de prezentatoare şi revolta lui Kate. Însă, când Johnny îşi revine, Tully şi Kate se împacă. În 1998, Tully obţine un post de coprezentator la CBS. Kate face un curs de literatură şi începe să scrie, dar renunţă când rămâne însărcinată cu gemenii Lucas şi William.

În anii 2000, Kate e consumată de relaţia cu Marah, care se degradează pe măsură ce trece timpul. În 2003, Tully îl întâlneşte din întâmplare pe Chad şi realizează cât e de singură, astfel că o caută pe Cloud şi face un documentar din revederea lor, avându-l ca producător pe Johnny. Dar, după o noapte într-un hotel scump, Cloud dispare din nou. Documentarul are succes şi Tully revine în Seattle, unde îşi lansează propria emisiune, „The Girlfriend Hour”, şi îl angajează pe Johnny ca producător. Ştiind că Marah o idolatrizează, Tully îi propune lui Kate să vină în emisiune cu fiica ei pentru a-şi rezolva problemele. Pe platou, doctorul Tillman, psihiatrul invitat, o portretizează pe Kate ca o mamă hiperprotectivă şi vinovată de faptul că fiica ei adolescentă o urăşte. Kate rupe prietenia cu Tully, iar Johnny demisionează. La scurt timp, Kate e diagnosticată cu cancer de sân inflamator şi niciun tratament nu o poate vindeca. De pe patul de spital, Kate o sună pe Tully, care îşi recunoaşte greşeala şi îi redevine prietenă în ultimele luni de viaţă. Tully îi face cadou un caiet în care Kate îşi scrie memoriile. Marah se împacă cu mama ei.

În anul 2006, Kate moare, iar Tully îi promite că va avea grijă de familia ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: