Păcate

pacate

Autor: Judith Gould

Titlu original: Sins

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

În 1944, în Paris, Franţa, Jacqueline Junot face parte din rezistenţa împotriva germanilor. Ea e însărcinată şi are patru copii: Catherine de 13 ani, Edmond de 11 ani, Hélène de 7 ani şi bebeluşul Marie. Naziştii conduşi de albinosul Karl von Eiderfeld pătrund în casă, o ucid pe servitoarea Michelle şi o iau prizonieră pe Jacqueline, care pierde sarcina. Doi soldaţi îi găsesc pe copii şi unul o violează pe Catherine. Edmond îl împuşcă pe unul din ei, iar domnul Laval îl doboară pe celălalt şi îi duce pe copii în casa de toleranţă a doamnei Chang. Acolo, Gisèle le face portretele, iar Jocelyne le vinde germanilor. Catherine şi Marie se despart de Edmond şi Hélène, dar toţi sunt prinşi. Catherine e recunoscută din portret, dar insistă că Edmond şi Hélène nu sunt fraţii ei, chiar şi când soldatul Schmidt o arde cu ţigara pe Marie. Edmond şi Hélène ajung la mătuşa Janine din Saint-Nazaire, iar Catherine şi Marie sunt trimise într-un lagăr.

Sătul de bătăile de la Janine, Edmond pleacă să muncească pe mare. Hélène merge la şcoală şi, la 15 ani, se angajează la croitoria doamnei Madeleine Dupré. Janine se căsătoreşte cu Pierre Péguy şi vinde casa din Paris a copiilor. Hélène se mută la Madeleine după ce Pierre abuzează de ea. Madeleine şi Hélène merg să lucreze pentru contesa de Léger, iar Hubert de Léger, fiul acesteia, o cere pe Hélène în căsătorie, însă ea îl refuză. Edmond se căsătoreşte cu Jeanne şi au o fetiţă, micuţa Hélène. Hélène se mută la Paris şi împarte un apartament cu pictorul Guy Barbeau din lipsă de bani. Ea devine garderobieră la un club unde o vede pe Jocelyne, care e drogată, şi cheamă poliţia să o aresteze. La galeria unde Guy expune un tablou, Hélène îi cunoaşte pe Nigel Somerset, duce de Farquharshire, şi pe creatoarea de modă Odile Joly, care o angajează ca model. Hélène devine amanta contelui Philippe de Léger şi îşi vinde bijuteriile primite pentru a-l angaja pe detectivul Karl Häberle. Hélène rămâne însărcinată şi face un avort, apoi leşină pe stradă şi e salvată de doctorul evreu Simon Rosen, de la care află că Jacqueline a murit gazată la Auschwitz. Philippe se desparte de Hélène când află despre bijuterii. Ea se căsătoreşte cu pianistul evreu Stanislaw Kowalsky, de 72 de ani, dar acesta e ucis de Hubert. Hélène are mărturia lui Hubert înregistrată şi îl şantajează să investească în revista ei, “Les Modes”, lansată în 1957 cu banii lui Stanislaw. Häberle îi găseşte pe Schmidt, care e infirm, şi pe Von Eiderfeld, un afacerist bogat pe care Hélène începe să îl şantajeze ca pe Hubert. Ea îi angajează pe fotograful Jacques Renault şi pe editorul şef Lubov Tcherina, iar compania devine “Hélène Junot International Incorporated” (HJII). Jeanne moare în timp ce e însărcinată în luna a opta cu al doilea copil, iar Hélène preia responsabilitatea educaţiei nepoatei sale. Ea îl reîntâlneşte pe Nigel şi încep o relaţie, dar mama lui, Victoria Somerset, îi desparte. Hélène îl angajează pe Marcello d’Itri ca faţadă a unei noi case de modă, apoi îşi lansează revista în New York, Statele Unite, şi se căsătoreşte cu Siegfried Bavier. Fosta lui soţie, Z.Z. Bavier, naşte un băiat cu leziuni cerebrale şi îl abandonează într-un centru de îngrijire. După decesele lui Siegfried şi Victoria, Hélène şi Nigel, care e şi el văduv, îşi reiau relaţia. Edmond devine avocatul HJII şi se mută cu micuţa Hélène în Statele Unite. Când Jacques publică fotografii în altă revistă, Hélène îl concediază, dar el, ştiind despre şantaje, o obligă să îi dea acţiuni HJII, pe care le vinde lui Z.Z şi lui Marcello.

La 38 de ani, Hélène împrumută 10 milioane de dolari de la Banca Manhattan, girând cu acţiunile HJII. Ea lansează revista “You!”, care e un eşec. Hubert, Von Eiderfeld, Marcello şi Z.Z. vor să cumpere de la bancă acţiunile ei şi îl mituiesc pe bancherul James Cortland Gore să nu îi ofere nicio amânare. James se sinucide când se află că furase bani din conturile clienţilor. Înlocuitorul său, Robert Rowen, acceptă mita, însă nu împiedică restituirea împrumutului. Nigel şi Hélène se căsătoresc, iar el îi dă banii necesari. Z.Z. îl angajează pe Cameleon să o ucidă pe Hélène, dar Nigel intervine şi e împuşcat. În lupta cu Nigel, Cameleon moare. Nigel ajunge la spital grav rănit dar îşi revine miraculos când Hélène se roagă pentru el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: