Litigiul

litigiul

Autor: John Grisham

Titlu original: The Litigators

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Oscar Finley şi Wallis T. Figg au o mică firmă de avocatură, Finley & Figg, în Chicago, Statele Unite, specializată în accidente rutiere şi divorţuri, avându-i ca avocaţi pe ei doi şi ca secretară pe Rochelle Gibson. Oscar are 62 de ani şi îşi doreşte doar să se pensioneze şi să divorţeze de soţia sa, Paula. Wally are 45 de ani şi visează la un caz important care să îl facă bogat, dar, între timp, umblă prin spitale şi pe la pompe funebre în căutare de clienţi. Când moare Chester Marino, un vechi client al firmei, Wally află de la Lyle Marino, fiul acestuia, că moartea i-a fost cauzată de medicamentul Krayoxx, creat de Laboratoarele Varrick pentru reducerea colesterolului. Wally primeşte un raport medical de la Lyle, astfel că începe să caute alte cazuri Krayoxx, deschide un proces în numele noilor clienţi şi se alătură unui proces colectiv condus de Jerry Alisandros de la firma Zell & Potter din Fort Lauderdale, Florida.

David Zinc are 31 de ani şi e avocat la firma Rogan Rothberg, însă clachează din cauza numărului mare de ore lucrate în ultimii cinci ani şi demisionează. După ce îşi petrece toată ziua în barul Abner’s, el ajunge din întâmplare la Finley & Figg şi le cere să îl angajeze. Având nevoie de ajutor în procesul Krayoxx, Wally acceptă. Deşi câştigă mult mai puţini bani decât înainte, David e fericit că poate petrece mai mult timp alături de soţia sa, Helen, care are 33 de ani şi rămâne în sfârşit însărcinată, născând o fetiţă pe care o numesc Emma. La servici, David îl însoţeşte pe Wally acasă la noii clienţi şi la tribunal. Ei fac rost în total de opt cazuri de deces în care victimele utilizaseră Krayoxx. Crezând că o înţelegere le-ar aduce un profit uriaş, Oscar divorţează de Paula, iar Wally se desparte de noua sa iubită şi fostă clientă, DeeAnna Nuxhall, care e interesată doar de banii lui. Laboratoarele Varrick, avându-l la conducere pe Reuben Massey şi ca avocaţi pe Nicholas Walker şi pe Judy Beck, apelează la cea mai bună avocată din oraş, Nadine Karros, de la Rogan Rothberg. Nadine îi cere judecătorului Harry Seawright să separe cazurile din procesul colectiv şi alege cazul lui Percy Klopeck pentru a se judeca în instanţă. Când se află că rezultatele studiului despre efectele Krayoxx asupra valvelor inimii fuseseră falsificate, Jerry îşi retrage sprijinul din procesul Klopeck. Finley & Figg vor şi ei să renunţe, însă avocatul Bart Shaw îi ameninţă cu procese de malpraxis deoarece Wally le promisese clienţilor înţelegeri de un milion de dolari. Oscar preia rolul de avocat principal, dar suferă un infarct la prima apariţie în sala de judecată, apoi Wally, care fusese alcoolic, se îmbată şi dispare mai multe zile, astfel că David e obligat să pledeze pentru prima dată într-un tribunal. Specialiştii plătiţi de Finley & Figg, doctorii Igor Borzov şi Kanya Meade, nu conving juriul, iar apărarea condusă de Nadine dovedeşte că stilul de viaţă nesănătos al lui Percy a dus la propriul deces. David reuşeşte să decredibilizeze Laboratoarele Varrick aducând dovezi din alte procese în care s-a stabilit că au lansat mai multe medicamente dăunătoare, însă nu poate dovedi acelaşi lucru despre Krayoxx. Juriul decide în favoarea Laboratoarelor Varrick.

În timpul liber, David preia un caz sugerat de Toni Vance, prietena lui Helen. El merge la o familie de imigranţi birmani al căror băiat de 5 ani, Thuya Khaing, suferă de probleme cerebrale iremediabile în urma unei intoxicaţii cu plumb. David obţine de la expertul Biff Sandroni confirmarea că sursa intoxicaţiei sunt nişte dinţi de vampir şi caută firma producătoare. Între timp îi reprezintă cu succes pe nişte muncitori birmani într-un proces împotriva angajatorului lor, Cicero Pipe, care nu îi plătise corect. Când descoperă că Sonesta Games e compania răspunzătoare de vânzarea dinţilor de vampir, David obţine o înţelegere de 5 milioane de dolari pentru familia Khaing şi 1,5 milioane comisionul său.

David devine partener la firmă, dar parteneriatul nu durează mult, iar David porneşte într-o carieră de succes pe cont propriu, luând-o pe Rochelle ca secretară, în timp ce Oscar şi Wally se retrag din branşă.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: