Grădina uitată

gradina uitata

Autor: Kate Morton

Titlu original: The Forgotten Garden

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti & Librex.

Rezumat:

Georgiana Mountrachet fuge la 17 ani de la Conacul Blackhurst din Cornwall, Anglia, la Londra cu iubitul ei sărac, Jonathan Makepeace. Linus Mountrachet, fratele ei mai mare, îl angajează pe Henry Mansell să o găsească, iar acesta îl ucide pe Jonathan. În 1 septembrie 1888, Georgiana le dă naştere gemenilor Eliza şi Sammy. Ea moare de tuberculoză în iunie 1900, iar copiii rămân în casa familiei Swindell. Eliza ascunde într-o nişă broşa primită de la Georgiana. Sammy moare călcat de un cal, iar Eliza e dusă de Henry la Blackhurst, unde Rose, fiica de 11 ani a lui Linus şi a Adelinei, se împrieteneşte cu ea. Eliza descoperă grădina secretă de la capătul labirintului de pe moşie, lângă Cliff Cottage (“căsuţa de pe stâncă”).

În 1907, Rose merge cu Adeline la New York, Statele Unite, unde îl cunoaşte pe artistul Nathaniel Walker, cu care se căsătoreşte. Eliza se mută în Cliff Cottage. Rose încearcă să rămână însărcinată, dar nu reuşeşte deoarece la vârsta de 8 ani, când înghiţise un degetar, doctorul Ebenezer Matthews îi făcuse o radiografie prin care îi distrusese ovarele. Când servitoarea Mary Martin rămâne însărcinată, Rose o concediază, dar o reangajează la insistenţele Elizei. În 1909, Eliza acceptă să facă un copil cu Nathaniel pentru Rose. Mary pierde sarcina. Eliza o naşte pe Ivory, iar Mary i-o duce lui Rose. În 1913, apare cartea de basme a Elizei, ilustrată de Nathaniel, iar Eliza i-o dăruieşte lui Ivory, care o cunoaşte ca “Autoarea”. După ce Rose şi Nathaniel mor într-un accident feroviar, Eliza o îmbarcă pe Ivory pe vaporul care merge în Australia, iar ea merge la casa familiei Swindell pentru a-şi recupera broşa. Acolo însă o prinde Henry, la ordinele Adelinei. În drum spre Blackhurst, Eliza se aruncă din trăsură şi moare. Adeline o îngroapă în grădina secretă, apoi spune că Ivory a murit de febră tifoidă. Ivory se loveşte la cap şi nu mai ştie cine e, dar are cartea de basme. Hugh O’Connor, căpitanul portului din Maryborough, o ia acasă şi, împreună cu soţia sa, Lil, îi dau numele Nell şi se mută în Brisbane. Ulterior, ei mai au patru fiice. În 1930, după moartea lui Lil, Hugh îi spune că nu e fiica lui biologică. Nell se îndepărtează de familie şi se căsătoreşte cu Al Andrews, cu care are o fiică, Lesley. După moartea lui Al, Lesley pleacă de acasă.

În 1975, Nell merge la Londra şi, de la anticariatul domnului Snelgrove, obţine o biografie a Elizei, apoi merge la casa familiei Swindell unde o cunoaşte pe Harriet, fiica acestora. În Muzeul Tate, Nell vede portretul lui Rose şi o recunoaşte ca fiind mama ei, apoi de la bibliotecă află că tatăl ei a fost Nathaniel şi că o cheamă Ivory. Ea merge la Blackhurst, care fusese cumpărat şi transformat în hotel de către Julia şi Richard Bennett, şi cumpără Cliff Cottage de la ei. Robyn Martin, pe care o cunoaşte la muzeul din Tregenna, o duce pe Nell acasă la bunicul ei, William ”Gump” Martin, fratele lui Mary. În 1976, Nell o ia în grijă pe Cassandra, fiica de 10 ani a lui Lesley, şi renunţă la mutarea în Anglia.

În 2005, după moartea lui Nell, Cassandra află de la Ben, amicul bunicii sale, că moştenise Cliff Cottage. Ea găseşte carnetul lui Nell din 1975 şi merge în Anglia. În Londra, stă la Ruby Davies, fiica lui Ben. Ruby, care e muzeograf, are o colecţie de desene făcute de Nathaniel, împrumutate de la Clara, fiica lui Mary. Cassandra se cazează la Blackhurst, apoi primeşte actele căsuţei de la avocatul Henry Jameson, soţul lui Robyn. Ea îi angajează pe fraţii Michael şi Christian Blake pentru renovare. Cassandra îşi pierduse soţul, Nicholas, şi copilul, Leo, într-un accident de maşină în urmă cu zece ani, dar se îndrăgosteşte de Christian. Ea primeşte de la Julia jurnalele lui Rose, din care, cu ajutorul lui Christian care fusese medic, deduce că Rose nu putea avea copii. Cassandra află de la Clara că Eliza fusese mama lui Nell. Robyn îi aduce Cassandrei o scrisoare din 1975 adresată lui Nell, în care Harriet povesteşte cum Eliza a fost prinsă în 1913. Cassandra şi Christian găsesc broşa Elizei îngropată în grădină odată cu cadavrul ei.

Cassandra decide să rămână în Cliff Cottage alături de Christian.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: