Dragostea în vremea holerei

dragostea in vremea holerei

Autor: Gabriel García Márquez

Titlu original: El amor en los tiempos del cólera

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În Cartagena, Columbia, doctorul Juvenal Urbino de la Calle, în vârstă de 81 de ani, îl găseşte mort pe prietenul său, Jeremiah de Saint-Amour. Juvenal descoperă că Jeremiah se otrăvise cu cianură de aur, ajutat de iubita sa. Dintr-o scrisoare adresată lui, Juvenal mai află şi că Jeremiah nu fusese un invalid de război, ci un evadat condamnat pe viaţă pentru crimă. La prânz, Juvenal şi soţia lui, Fermina Daza, participă la petrecerea doctorului Lácides Olivella. La întoarcerea acasă, Juvenal se urcă în arborele de mango din grădină pentru a prinde papagalul care scăpase din cuşcă, dar cade şi moare. La priveghi participă şi Florentino Ariza, iubitul din tinereţe al Ferminei, care îi declară din nou dragostea.

La 11 ani, Fermina se mută în Cartagena cu tatăl ei, Lorenzo Daza, şi cu sora acestuia, Escolástica, iar la 13 ani îl cunoaşte pe Florentino, care are 18 ani şi trăieşte doar cu mama sa, Tránsito Ariza. Fermina şi Florentino se îndrăgostesc şi corespondează prin scrisori, având complicitatea mătuşii Escolástica. Când află Lorenzo, o dă afară pe sora lui, iar el cu Fermina pleacă la Valledupar, la rudele din partea mamei ei. Fermina se împrieteneşte cu verişoara ei, Hildebranda Sánchez. Florentino caută o comoară demult scufundată în mare, dar nu găseşte nimic. La întoarcerea în oraş, Fermina are 17 ani şi îl părăseşte pe Florentino. Un an mai târziu, Juvenal, în vârstă de 28 de ani, o consultă pe Fermina, suspectă de holeră, şi se îndrăgosteşte de ea. Fermina acceptă să se căsătorească cu el, iar vestea îl îmbolnăveşte pe Florentino. La sugestia lui Tránsito, León al XII-lea Loayza, care fondase Compania Fluvială a Caraibilor (C.F.C) împreună cu fratele său, Pío Quinto Loayza, tatăl lui Florentino, îi găseşte băiatului o slujbă de telegrafist în Villa de Leyva. Pe vaporul care îl duce spre noul oraş, Florentino are o aventură de o noapte cu Rosalba, una din pasagere. După un timp, el se întoarce acasă. Fermina şi Juvenal îşi petrec luna de miere în Europa, apoi se stabilesc în casa donei Blanca, mama lui Juvenal. Fermina naşte primul copil, Marco Aurelio. La 27 de ani, Florentino se angajează la C.F.C ca şi conţopist, iar în timp promovează până ajunge directorul companiei. În viaţa personală, are relaţii cu femei din oraş, precum văduva lui Nazaret, Ausencia Santander, Sara Noriega, Prudencia Pitre, Andrea Varón, Ángeles Alfaro, dar şi Olimpia Zuleta, care e ucisă de soţ când acesta află că e înşelat. În timpul liber, Florentino scrie poezii şi scrisori de dragoste pentru a ajuta cuplurile de îndrăgostiţi. El se împrieteneşte cu Leona Cassiani, o mulatră frumoasă, care nu îi va fi niciodată iubită, dar pe care o angajează la C.F.C., unde ea se remarcă prin ideile de dezvoltare a companiei. Când Lorenzo e prins din cauza afacerilor sale ilegale, Juvenal îl scapă de închisoare şi îl trimite înapoi în San Juan de la Ciénaga. Tránsito moare după o lungă perioadă de senilitate, iar înainte de a muri îşi împarte bijuteriile copiilor din cartier. Fermina şi Juvenal se află în vacanţă la Paris când primesc vestea morţii donei Blanca. La întoarcere, Fermina naşte o fetiţă, Ofelia. La sărbătorirea noului secol XX, Juvenal şi Fermina fac o călătorie în balon. La 58 de ani, Juvenal îşi înşeală soţia cu Barbara Lynch, o pacientă în vârstă de 28 de ani, iar Fermina află mirosind hainele soţului. Ea îl părăseşte pentru o perioadă, mergând la Hildebranda, până ce Juvenal o convinge să revină acasă.

La momentul morţii lui Juvenal, Florentino are grijă de América Vicuna, fiica de 14 ani a unor rude, pe care şi-o face iubită, deşi el are 76 de ani. După reafirmarea iubirii sale, Florentino îi trimite Ferminei sute de scrisori, până când o convinge să îl primească în vizită. Fermina acceptă invitaţia lui de a face o excursie cu vaporul pe fluviul La Magdalena. Între timp, América descoperă copii ale scrisorile lui Florentino către Fermina şi se otrăveşte. În portul La Dorada, destinaţia călătoriei, Florentino îi cere lui Diego Samaritano, căpitanul vaporului, să nu ia alţi pasageri. Căpitanul o ia la bord doar pe prietena sa, Zenaida Neves. Când vaporul e oprit de o patrulă sanitară, Diego declară că pasagerii au holeră şi, pentru a scăpa de control, întoarce vasul spre La Dorada. Florentino propune să navigheze tot restul vieţii.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: