Origini

origini

Autor: Dan Brown

Titlu original: Origin

Seria: Robert Langdon #5

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

Edmond Kirsch, un specialist IT miliardar şi futurolog american, în vârstă de 40 de ani, face o descoperire legată de originile omenirii şi de viitorul ei. Considerând că descoperirea va demonta toate religiile planetei, el se întâlneşte la Montserrat, în Spania, cu trei lideri religioşi, episcopul catolic Antonio Valdespino, rabinul Yehuda Köves şi allamahul Syed al-Fadl, pentru a le arăta filmul său de prezentare. După întâlnire, Regentul aranjează ca Syed şi Yehuda să fie ucişi pentru a nu dezvălui ce au aflat.

La trei zile după vizita la Montserrat, Edmond urmează să îşi prezinte descoperirea lumii întregi în cadrul unui eveniment organizat în Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania, transmis în direct pe internet. Robert Langdon, care îi fusese profesor de simbolistică lui Edmond la Harvard, e şi el invitat. Cu ajutorul unor căşti, Robert e ghidat prin muzeu de Winston, un program de inteligenţă artificială foarte avansată, creat de Edmond. Când apare pe scenă, Edmond e împuşcat în cap de amiralul Luis Ávila, care urmează ordinele Regentului. Winston îi spune lui Robert că cineva din Palatul Regal ceruse ca Luis să fie adăugat pe lista invitaţilor de către Ambra Vidal, directoarea muzeului şi logodnica lui Julián, prinţul moştenitor al Spaniei. Robert şi Ambra fug din muzeu ajutaţi de Winston. Un vapor taxi îi duce la aeroport, iar avionul lui Edmond îi duce la Barcelona. La locuinţa lui Edmond, ultimul etaj al Casei Milà, Ambra şi Robert caută parola pentru prezentare, ştiind că e versul preferat al lui Edmond. Medicamentele din baie le arată faptul că Edmond suferea de cancer pancreatic în fază terminală. Robert descoperă lipsa unei cărţi de William Blake, împrumutată Catedralei Sagrada Família. Între timp, Palatul Regal anunţă că Ambra a fost răpită de Robert, iar comandantul Gărzii Regale, Diego Garza, le cere agenţilor Fonseca şi Díaz să o găsească. Mónica Martín, coordonatoarea de relaţii publice a familiei regale, monitorizează site-ul ConspiracyNet.com, unde monte@iglesia.org lansează diverse teorii ale conspiraţiei.

Díaz şi Fonseca ajung la Casa Milà şi îi conving pe Robert şi pe Ambra să urce în elicopterul lor. Ei merg la catedrală, unde preotul Joaquim Beña le arată cartea primită de la Edmond, deschisă la versul “Întunecata religie a pierit & dulcea ştiinţă e stăpână”, în care dacă simbolul “&” e înlocuit cu “et” se obţine parola. Regentul îl trimite pe Luis la catedrală pentru a fi prins de poliţie, dar acesta îi ucide pe Díaz şi pe Fonseca. Luis se luptă cu Robert pe o scară în spirală, dar cade şi moare. La sugestia lui Robert, pilotul elicopterului îi duce pe el şi pe Ambra la Centrul de Supercalcul al lui Edmond. Vocea lui Winston îi întâmpină şi le prezintă supercomputerul dual E-Wave, creat şi folosit de Edmond pentru descoperirea sa. Cu ajutorul parolei, Robert difuzează prezentarea lui Edmond pe internet, în faţa a peste două sute de milioane de spectatori. Filmul începe cu un experiment din anii ’50, realizat de chimiştii americani Stanley Miller si Harold Urey, prin care aceştia au încercat să recreeze condiţiile de apariţie a vieţii pe Pământ. Deşi a fost considerat un eşec, amestecul de compuşi chimici a fost păstrat, iar Edmond a refăcut experimentul simulând pe E-Wave trecerea a milioane de ani, demonstrând apariţia vieţii fără intervenţie divină şi răspunzând la întrebarea ”De unde venim?”. Apoi, folosind tot o simulare pe E-Wave pentru a răspunde la întrebarea ”Încotro ne îndreptăm?”, Edmond prezice că în mai puţin de 50 de ani omenirea va fi atât de dependentă de tehnologie încât va fi considerată o nouă specie.

Regele, extrem de bolnav, îi mărturiseşte lui Julián relaţia sa de iubire platonică cu Antonio, apoi moare, iar episcopul se sinucide. Julián, noul rege al Spaniei, decide să se căsătorească cu Ambra, chiar dacă ea nu poate avea copii. Robert realizează că monte@iglesia.org se traduce prin hill@church, adică Churchill, numele lui Winston. Computerul recunoaşte că, sub identitatea Regentului, a maximizat audienţa pentru prezentare. Conform instrucţiunilor lui Edmond, Winston se autodistruge.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: