Maestrul

maestrul

Autor: John Grisham

Titlu original: The King of Torts

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

Clay Carter este un avocat în vârstă de 31 de ani care lucrează de cinci ani în Biroul Avocaţilor din Oficiu (BAO) din Washington. El primeşte un caz de crimă în care clientul său, Tequila Watson, un bărbat negru de 20 de ani, îl ucide fără motiv pe Ramón “Pumpkin” Pumphrey. Clay investighează cazul vorbind cu Talmadge X, consilier la Centrul de Salvare, unde Tequila, fost dependent de droguri, urma un tratament de dezintoxicare. Clay are o relaţie de patru ani cu Rebecca Allison Van Horn, ai cărei părinţi, Barb şi Bennett, îl desconsideră. Când Clay refuză o slujbă oferită de Bennet, Rebecca se desparte de el.

Clay e abordat de Max Pace, un tip angajat să rezolve problemele unei companii multinaţionale de produse farmaceutice. Compania lansase Tarvan, un medicament pentru dependenţii de droguri, care pe aproximativ 8% din pacienţi, inclusiv pe Tequila, îi face să ucidă. Max îi propune lui Clay să reprezinte familiile celor ucişi deoarece compania doreşte să le despăgubească. Clay îşi deschide firma “J. Clay Carter II” (JCC) şi îi angajează pe Paulette Tullos şi pe Rodney Albritton de la BAO, pe domnişoara Glick ca secretară, şi pe colegul său de apartament, Jonah. Adelfa Pumphrey, mama lui Pumpkin, şi încă alte cinci familii obţin câte 5 milioane de dolari, iar Clay câştigă 15 milioane de dolari. Următorul caz primit de la Max e despre Dyloft, un antiinflamator folosit în artrita acută, produs de Laboratoarele Ackermann. Aproximativ 5% din pacienţi, printre care Ted Worley, în vârstă de 70 de ani, au dezvoltat tumori la vezica urinară. Pentru un succes mai mare, Patton French, avocat expert în daune, formează Comitetul Director al Reclamanţilor în care îi include pe Clay şi pe avocaţii Carlos Hernández, Wes Saulsberry şi Damon Didier. Sfătuit de Max, Clay cumpără şi vinde acţiuni la bursă, profitând de fuziunea dintre Philo Products şi Laboratoarele Ackerman. Când Laboratoarele Ackerman cad la înţelegere, Clay câştigă 106 milioane de dolari, devenind cunoscut ca “Maestrul Tranzacţiilor”, însă fiecare din cei peste 5000 de clienţi ai săi primeşte în jur de 43000 de dolari. El le dă câte 10 milioane bonus lui Paulette, Rodney şi Jonah, iar tatălui său, Jarrett, îi cumpără un iaht. Clay şi noua sa iubită, Ridal “Ridley” Petashnakol, o frumoasă rusoaică de 24 de ani, merg la nunta Rebeccăi cu avocatul Jason Shubert Myers, dar sunt daţi afară. Paulette, Rodney şi Jonah se retrag din JCC, dar firma are avocaţi buni, precum Oscar Mulrooney.

Clay porneşte alte trei procese colective, cheltuind milioane de dolari, contrar sfaturilor lui Rex Crittle, contabilul său. Max îi prezintă lui Clay un studiu în care Maxatil, un medicament pe bază de hormoni feminini produs de compania Goffman, creşte riscul de boli grave la aproximativ 89% din paciente. Avocatul Dale Mooneyham se luptă cu Goffman pentru o clientă, însă pierde procesul. De la Wes, Clay află că Hanna Portland Cement produsese un lot prost de ciment folosit la aproximativ două sute de case, însă compania intră în faliment când Clay le cere prea mulţi bani. JCC se implică şi în procesul colectiv Skinny Ben, în care Healthy Living, compania producătoare, plătea deja despăgubiri clienţilor, însă, după ce Oscar găseşte în jur de 150 de clienţi, şi Healthy Living declară falimentul. Doi muncitori şomeri de la Hanna îl bat pe Clay şi îl bagă în spital. Agenţii FBI Spooner şi Lohse îl interoghează pe Clay legat de fraudele la bursă făcute de el în cazul Dyloft şi de Max în cazul Maxatil. Avându-l ca avocat pe Zack Battle şi fără dovezi clare, Clay scapă de acuzaţii. Avocata Helen Warshaw porneşte un proces colectiv de malpraxis împotriva avocaţilor din procesul Dyloft după ce se descoperă că mai mulţi pacienţi, inclusiv Ted, primiseră foarte puţini bani din înţelegeri, dar dezvoltaseră tumori maligne în rinichi.

Clay declară falimentul, dar Paulette şi Rodney îl ajută financiar. El se împacă cu Rebecca, care între timp divorţase. Clay dă un interviu despre Tarvan şi Philo Products, compania despre care crede că l-a produs. Zack intenţionează să devină avocatul lui Tequila şi a celorlalţi dependenţi afectaţi de Tarvan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: