Fortăreaţa digitală

fortareata digitala

Autor: Dan Brown

Titlu original: Digital Fortress

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În anul 1996, Susan Fletcher are 38 de ani şi este şefa Diviziei de Criptografie a NSA (National Security Agency). Într-o sâmbătă, ea e chemată la servici, iar logodnicul ei, David Becker, profesor de etimologie şi lingvistică la Universitatea Georgetown din Washington, e trimis de NSA într-o misiune în Spania.

În secţia Crypto a NSA se află TRANSLTR, prima maşină universală de spargere a codurilor. Comandantul Trevor J. Strathmore, director adjunct al NSA, îi cere ajutorul lui Susan deoarece TRANSLTR încearcă de peste 15 ore să decodifice un mesaj luat de pe website-ul lui Ensei Tankado, fost angajat al NSA şi participant la crearea maşinii. Ensei fusese dat afară şi deportat deoarece voise să facă publică existenţa TRANSLTR. La vârsta de 32 de ani, Ensei pretinde că a creat un algoritm de criptare cu clartext rotativ, imposibil de descifrat, numit “Fortăreaţa Digitală”, criptat prin el însuşi. Ensei licitează cheia de acces, afirmând că o dublură a ei e păstrată de un partener pe nume North Dakota. În acea dimineaţă, Ensei fusese găsit mort în Plaza de España, Sevilla, Spania. Susan trebuie să afle locaţia lui North Dakota trimiţând un program “copoi” spre adresa lui de email, NDAKOTA@ARA.ANON.ORG. Phil Chartrukian, unul din tehnicienii Sys-Sec îl avertizează pe Trevor că în TRANSLTR a pătruns un virus, dar comandantul afirmă că maşina execută o analiză pentru el. Criptograful Greg Hale apare şi el în secţie, cu scopul de a-l supraveghea pe Trevor. Greg anulează “copoiul” lui Susan, iar ea îşi dă seama şi îl suspectează ca fiind North Dakota. Trevor îl ucide pe Phil în subsolul clădirii deoarece tehnicianul voia sa oprească TRANSLTR, dar Susan crede că Greg l-a ucis. Greg o ia pe Susan ostatică pentru a se apăra de Trevor, dar comandantul îl imobilizează. Trevor îl ucide pe Greg şi îi înscenează sinuciderea, apoi îi dezvăluie lui Susan că planul său e să modifice Fortăreaţa Digitală astfel încât NSA să o poată decodifica. Susan află că North Dakota nu există, NDAKOTA fiind o anagramă pentru Tankado. Apoi găseşte corespondenţa dintre Trevor şi Hulohot, mercenarul portughez care îl ucisese pe Ensei. Comandantul îi mărturiseşte lui Susan că o iubeşte, dar TRANSLTR explodează şi îl ucide. Midge Milken, analista de securitate internă, şi Chad Brinkerhoff, asistentul personal al directorului NSA, Leland Fontaine, descoperă neregulile legate de TRANSLTR. Midge obţine dovada că Trevor a scurtcircuitat Mănuşa, sistemul antivirus care protejează maşina, şi îl contactează pe Jabba, şeful tehnicienilor Sys-Sec. Chad o duce pe Susan la Leland.

Misiunea lui David e să obţină toate lucrurile lui Ensei. El află că pe mâna lui Ensei fusese un inel cu o inscripţie. Canadianul Pierre Cloucharde, cel care raportase decesul, îi spune că inelul fusese luat de un turist german şi de însoţitoarea lui, Dewdrop. Telefonând la diverse firme de escorte, David află hotelul la care se află germanul Hans Huber şi Dewdrop, pe numele adevărat Rocío Eva Granada. Rocío dăduse inelul unei fete punkiste, cu părul colorat în roşu, alb şi albastru. David vede un grup cu aceleaşi culori în păr şi merge în clubul punkiştilor, unde, având descrierea fetei, află că o cheamă Megan şi că se îndreaptă spre aeroport. David o găseşte pe Megan şi obţine inelul. Hulohot îi omoară pe toţi cei cu care David intră în contact. David reuşeşte să îl atace pe Hulohot pe treptele turnului Giralda, omorându-l.  

Leland îl supraveghease pe Trevor şi trimisese în Spania doi agenţi care îl recuperează pe David. Fortăreaţa Digitală e un virus pe cale să dezvăluie baza de date NSA dacă nu se introduce cheia de acces. Inscripţia de pe inel, “Quis custodiet ipsos custodes” (“Cine îi păzeşte pe paznici”), nu îi ajută. Soshi Kuta, tehniciană Sys-Sec, descoperă în codul algoritmului nişte cuvinte care le indică să caute diferenţa dintre izotopii de uraniu, U-235 şi U-238, folosiţi în bombele de la Hiroshima şi Nagasaki. Ca urmare a iradierii de la Hiroshima, mama lui Ensei murise la naşterea lui, iar tatăl, Tokugen Numataka, îl abandonase din cauză că se născuse diform. Realizând că răspunsul e 3, Susan şi David salvează baza de date.

Articole similare

Lasă un comentariu