Camera de Chihlimbar

camera de chihlimbar

Autor: Steve Berry

Titlu original: The Amber Room

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

În 10 aprilie 1945, în lagărul de concentrare de la Mauthausen, Austria, patru prizonieri ruşi, printre care Karol Boria, zis Ỳxo (”Urechi”), sunt puşi de comandantul german Hermann Göring, să toarne apă peste patru soldaţi germani pentru a-i face să mărturisească unde au dus panourile Camerei de Chihlimbar, furate în 1941 din Palatul Ecaterina de la Ţarskoe Selo, Rusia. Soldaţii, loiali lui Hitler, mor îngheţaţi. În 1946, Karol şi amicul său, Dania Ceapaev, angajaţi de Comisia Extraordinară de Stat a Uniunii Sovietice, caută comorile pierdute de ruşi în al Doilea Război Mondial, inclusiv Camera de Chihlimbar.

În 1997, Karol are 81 de ani şi locuieşte în Atlanta, Georgia, sub numele Karl Bates după ce emigrase în America în 1958. Fiica lui, Rachel Cutler, are 40 de ani, e judecătoare şi are doi copii, Brent şi Marla, cu avocatul Paul Cutler, de care însă divorţase în urmă cu trei ani. Karol continuă să urmărească în presă căutările Camerei de Chihlimbar. În trecut, el le ceruse părinţilor lui Paul, Yancy şi Marlene Cutler, să se intereseze de comoară în timpul unei călătorii în Italia, iar la întoarcere avionul lor se prăbuşise. Christian Knoll lucrează ca achizitor de obiecte de artă pentru Franz Fellner şi locuieşte în castelul acestuia, Burg Herz, în Germania, având o relaţie cu Monika Fellner, fiica de 34 de ani a lui Franz. Rivala lui e Suzanne Danzer, care lucrează ca achizitor pentru Ernst Loring şi stă la el în Castelul Lukov din Cehia. Franz şi Ernst fac parte din Clubul Recuperatorilor de Obiecte Vechi Pierdute, o grupare de oameni bogaţi şi pasionaţi de artă. În arhivele fostei Uniuni Sovietice, Christian găseşte numele lui Karol în legătură cu Camera de Chihlimbar şi îl ucide când acesta refuză să îi dezvăluie locaţia comorii. Paul găseşte corespondenţa dintre Karol şi Dania, iar Rachel pleacă spre Kehlheim, Germania, unde locuieşte amicul tatălui ei. În München, Christian o salvează pe Rachel din faţa unei maşini, pe al cărei şofer îl plătise, apoi se oferă să o însoţească. Între timp, Suzanne îl avertizează pe Paul că Rachel e în pericol şi află de la el adresa lui Dania. Ea ajunge prima la Kehlheim şi, ameninţând că îi ucide nepotul, îl pune pe Dania să îi trimită pe Rachel şi pe Christian într-o peşteră din Munţii Harz, apoi îl omoară. Suzanne aruncă în aer peştera, Rachel ajunge în spital, iar Christian dispare. Paul merge după Rachel şi împreună decid să caute Camera de Chihlimbar începând din Stod, unde Wayland McKoy, ajutat de istoricul de artă Alfred Grumer, descoperă într-o peşteră trei camioane goale şi cinci schelete. Paul găseşte o carte de identitate din perioada 1951-1955, apoi îl zăreşte pe Alfred ştergând literele O, I şi C din nisip. Când Alfred se întâlneşte cu Suzanne în biserica oraşului, Paul şi Rachel îl urmăresc, însă Christian e şi el acolo şi îl omoară pe Alfred, apoi îi lasă inconştienţi pe Paul şi pe Rachel. Suzanne scapă. Rachel, Paul şi Wayland completează literele din nisip, formând numele ”LORING”, şi decid să meargă la Castelul Lukov.

Ernst îi invită pe Monika şi pe Franz la castel şi le dezvăluie Camera de Chihlimbar, după care Suzanne aruncă în aer avionul particular care îi ducea înapoi. Apoi, Ernst îi primeşte pe Rachel, Paul şi Wayland. Wayland ştie că Josef Loring, tatăl lui Ernst, a avut legături cu Erich Koch, reprezentantul lui Hitler în Prusia, şi crede că acesta a găsit Camera de Chihlimbar, apoi i-a ucis pe cei care l-au ajutat. În timpul nopţii, Paul şi Wayland descoperă comoara, dar sunt prinşi de Ernst şi de Suzanne. Ernst admite că i-a ucis pe părinţii lui Paul. Christian pătrunde în castel şi o atacă pe Rachel. Când apare Suzanne, Christian îşi îndreaptă atenţia asupra ei şi o ucide. Paul fuge în ajutorul lui Rachel. Christian se luptă cu Paul până când e împuşcat mortal de Rachel. Wayland încasează un glonţ de la Ernst, dar reuşeşte să îl sugrume.

Paul şi Rachel se recăsătoresc în catedrala din Sankt Petersburg, Rusia, în prezenţa copiilor lor şi a lui Wayland. Camera de Chihlimbar ajunge la Palatul Ecaterina. Membrii Clubul Recuperatorilor sunt descoperiţi iar obiectele furate de ei sunt confiscate de Europol şi urmează să fie restituite proprietarilor.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: