And I Darken

and i darken

Autor: Kiersten White

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

În anul 1435, în Sighişoara, Transilvania, se naşte Ladislav “Lada” Dragwlya, fiica lui Vlad Dracul şi a soţiei sale, prinţesa Vasilissa, iar un an mai târziu se naşte fratele ei, Radu Dragwlya. Lada şi Radu sunt crescuţi de o doică alături de Bogdan, fiul acesteia, în timp ce Vasilissa cere să fie trimisă înapoi la familia ei din Moldova. Când Vlad devine prinţ al Valahiei, se mută cu copiii săi la Tîrgovişte.

Încă din copilărie, Lada e dură, iar Radu e sensibil. Când Radu e atacat de băieţii familiei Danesti, Andrei şi Aron, Lada îl protejează, însă ulterior şi el se răzbună prin viclenie, înscenându-le celor doi furtul unor bijuterii. La 11 ani, Lada şi Bogdan îşi fac jurăminte de căsătorie, dar doi ani mai târziu, când Lada intră în conflict cu doi ieniceri, soldaţi ai Imperiului Otoman, aceştia îl înrolează pe Bogdan în armata lor. Radu se împrieteneşte cu ienicerul Lazar. Boierii şi John Hunyadi, liderul Transilvaniei, complotează cu Mircea pentru a-l detrona pe Vlad. Fără să ştie de implicarea fiului său, Vlad fuge cu Lada şi cu Radu la Edirne, în Imperiul Otoman, unde sultanul Murad, sfătuit de Halil Pasha, îi acordă sprijin cu condiţia să îşi lase copiii drept garanţie. Lada respinge educaţia musulmană, însă Radu o acceptă. Kumal Vali, un bărbat înstărit, şi sora lui, Nazira, devin prietenii lui Radu. Lada şi Radu îl cunosc pe Mehmed, al treilea fiu al lui Murad, şi îl însoţesc la Amasya. Lada începe să se antreneze cu ienicerii şi se împrieteneşte cu valahul Nicolae. După moartea fraţilor săi şi abdicarea lui Murad, Mehmed devine sultan la 12 ani şi, pentru că nu e pregătit, Lada îi scrie lui Hunyadi că are ocazia de a ataca imperiul. Cruciada, la care participă şi Mircea, e învinsă de Murad. Totuşi, Mehmed rămâne sultan şi un ienicer încearcă să îl omoare în biroul lui, dar Lada îl ucide pe asasin. Radu află că Halil e omul lui Constantine XI, împăratul Constantinopolului şi duşmanul lui Mehmed. Lada apelează la Huma, mama lui Mehmed, să organizeze o revoltă a ienicerilor conduşi de Kazanci Dogan. Murad îşi reia tronul, iar Mehmed, Lada şi Radu revin în Amasya.

În 1451, Lada şi Radu se antrenează cu ienicerii, iar Mehmed devine conducător de trupe. Lada şi Mehmed încep o poveste de dragoste, iar Radu ar vrea să fie în locul surorii lui. Mehmed însă are şi un harem, în care concubinele îi nasc fiii. La nunta din Edirne între Mehmed şi Sitti Hatun, Lada ucide un alt asasin care atentează la viaţa lui. Halil vrea să o condamne pe Lada, dar Radu o salvează spunând că, deşi sunt copiii lui Vlad, s-au convertit la islamism. Radu se apropie de Salih, fiul lui Halil, şi află că Orhan, rudă cu Mehmed, trăieşte în Constantinopol şi are pretenţie la tron. Când revine în Amasya, Lada e atacată de ienicerul Ivan, dar îl ucide şi pe acesta. Cu aprobarea lui Ilyas Bey, şeful gărzii sale, Mehmed îi dă Ladei un detaşament de ieniceri valahi pe care să îl conducă. După asediul eşuat asupra cetăţii Kruje împotriva fostului ienicer albanez Iskander ”Skanderberg” Bey, Murad moare, iar Mehmed e ajutat de Lada şi valahii săi să preia tronul. Apoi, face aranjamente pentru femeile din haremul tatălui său, astfel că Mara Brankovic se întoarce în Serbia, iar Halima Hatun şi fiul ei, Ahmet, urmează să plece departe de tron. Nicolae îl găseşte pe Bogdan şi îl aduce în detaşamentul Ladei. După uciderea lui Vlad şi a lui Mircea de către Hunyadi, Mehmed îi propune lui Radu să preia tronul Valahiei, însă acesta refuză. În schimb, Radu se căsătoreşte de formă cu Nazira, care are o relaţie cu menajera ei, Fatima.  

Ilyas şi Lazar pun la cale uciderea lui Mehmed în timp ce ienicerii lui Kazanci se revoltă în stradă. Lazar îl ţine pe Radu în altă încăpere, însă Lada îl opreşte pe Ilyas. Când Radu îşi dă seama de complot, îl ucide pe Lazar şi o ajută pe Lada să îl împingă pe Ilyas de pe balcon. Ilyas nu moare, dar e tras în ţeapă, iar Kazanci e demis şi biciuit în public. Nu există dovezi pentru implicarea lui Halil. Huma ordonă uciderea lui Ahmet, motiv pentru care Mehmed o trimite de la castel. El o cere pe Lada în căsătorie, dar ea îl refuză. Având susţinerea lui Mehmed, Lada şi oamenii ei se întorc la Tîrgovişte pentru a lua tronul Valahiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: