Somnul de veci

somnul de veci

Autor: Raymond Chandler

Titlu original: The Big Sleep

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira.

Rezumat:

Într-o zi de octombrie din anii `30, în Los Angeles, California, detectivul particular Philip Marlowe merge la reşedinţa Sternwood pentru o nouă misiune. Generalul Guy de Brisay Sternwood, care are în jur de 80 de ani, primise o scrisoare de la Arthur Gwynn Geiger, prin care acesta îi cere să achite un împrumut făcut de Carmen Sternwood, fiica sa de 20 de ani. Guy îi spune lui Philip că acesta nu e primul şantajist pe care îl plăteşte şi că în urmă cu mai multe luni l-a plătit pe Joe Brody să o lase în pace pe Carmen. Philip mai află şi că, în urmă cu două săptămâni, a dispărut Terence ”Rusty” Regan, soţul lui Vivian, fiica cea mare a lui Guy. Misiunea lui Philip e să afle dacă chitanţele cu datoria lui Carmen sunt reale.

Philip îşi începe investigaţia de la magazinul de cărţi rare al lui Arthur. El îi cere secretarei acestuia, Agnes Lozelle, o carte inexistentă şi deduce că magazinul e o acoperire pentru altă afacere. El îl urmăreşte pe un client şi pune mâna pe pachetul ridicat de acesta, aflând astfel că Arthur închiriază cărţi pornografice. După-masă, Philip îl urmăreşte pe Arthur de la magazin până acasă, apoi rămâne la pândă. Seara, Carmen intră în casa lui Arthur, iar după un timp, se vede lumina unui blitz, urmat de nişte împuşcături. Philip îl găseşte pe Arthur mort lângă aparatul său de fotografiat, iar Carmen se află dezbrăcată şi drogată pe un scaun. Ucigaşul reuşise să fugă, luând şi plăcuţa fotografică din aparat. Philip o duce pe Carmen la reşedinţa Sternwood, apoi se întoarce la locul crimei, însă cadavrul dispăruse. În ziua următoare, Bernie Ohls, anchetatorul-şef al procurorului Taggart Wilde, îl cheamă pe Philip la digul pescarilor, unde poliţia găsise în apă maşina familiei Sternwood şi pe Owen Taylor, şoferul acesteia. Medicul legist constată că Owen fusese lovit în cap înainte să se înece. Philip merge din nou la magazinul lui Arthur şi urmăreşte mutarea stocului de cărţi în clădirea în care locuieşte Joe. Întors la biroul său, Philip o găseşte pe Vivian, care îi spune că e şantajată cu fotografiile nud ale lui Carmen. Ea plănuieşte să împrumute banii necesari de la Eddie Mars, deţinătorul unui cazino unde ea e clientă fidelă. Vivian îi mai spune lui Philip că Rusty fugise cu Mona, soţia lui Eddie. Carmen îl acuză de crimă pe Joe, astfel că Philip decide să îl viziteze. Acasă la Joe se află şi Agnes. Carmen apare şi ea şi încearcă să îl împuşte pe Joe, dar ratează, iar Philip îi ia pistolul. Joe recunoaşte că îl urmărise pe Arthur deoarece ştia de afacerea lui şi văzuse cum Owen, care era îndrăgostit de Carmen, l-a ucis. Joe e cel care l-a lovit pe Owen şi i-a furat plăcuţa fotografică, apoi a şantajat-o pe Vivian. El îi dă lui Philip toate fotografiile chiar înainte de apariţia lui Carol Lundgren, tânărul care trăia cu Arthur şi care îl împuşcă mortal, crezând că el e criminalul. Philip îl prinde pe tânăr şi îl predă poliţiei, apoi găseşte cadavrul ascuns de acesta. La cazino, Vivian câştigă la ruletă, dar Lanny, un hoţ angajat de Eddie, încearcă să o jefuiască, iar Philip intervine. Întors acasă, detectivul o găseşte pe Carmen dezbrăcată şi o dă afară. Harry Jones, amic cu Joe şi cu Agnes, îi oferă lui Philip informaţii despre Rusty şi Mona contra unei sume de bani, însă e ucis de Lash Canino, omul lui Eddie. Philip o găseşte pe Agnes şi o plăteşte, aflând astfel că Mona e ţinută prizonieră într-o cabană în apropiere de Realito. Philip găseşte atelierul lui Art Huck, reperul dat de Agnes, dar acolo Art şi Lash îl prind şi îl lasă în cabana Monei. Mona recunoaşte că stă ascunsă pentru a-şi scăpa soţul de suspiciunea uciderii lui Rusty, dar acceptă să îl elibereze pe Philip. Detectivul îl ucide pe Lash.

Deşi misiunea iniţială e încheiată, Guy îi cere lui Philip să îl găsească pe Rusty. Întâlnind-o pe Carmen, detectivul îi înapoiază pistolul, iar ea îl roagă să o înveţe să tragă la ţintă într-un loc izolat. Acolo, ea încearcă să îl ucidă, dar pistolul are gloanţe oarbe. Carmen face o criză de epilepsie, iar Philip o duce la Vivian, care e nevoită să recunoască boala surorii ei şi faptul că aceasta l-a ucis pe Rusty tot pe motiv că a respins-o. Eddie a ajutat-o pe Vivian să scape de cadavru şi să însceneze fuga cu Mona. Philip nu îi spune adevărul lui Guy, dar îi cere lui Vivian să dispară cu Carmen, el rămânând să se ocupe de Eddie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: