În căutarea unui destin

in cautarea unui destin

Autor: Jojo Moyes

Titlu original: The Ship of Brides

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia & Librex.

Rezumat:

În anul 2002, Jennifer îşi duce bunica într-o călătorie prin India. Ele sunt însoţite de prietenul fetei, Sanjay. La întoarcere, spre aeroport, Jennifer insistă ca şoferul lor, Ram B. Vaghela, să oprească lângă un şantier naval. Ea şi Sanjay merg pe plajă, dar intră în conflict cu proprietarul şantierului. În timp ce Ram le vine în ajutor tinerilor, bătrâna rămâne cu privirea înlăcrimată asupra unei nave.

În 1946, în Sydney, Australia, aproximativ 655 de mirese ale militarilor britanici se îmbarcă pe nava portavion “Victoria” pentru a ajunge în Plymouth, Anglia, la noii lor soţi. Într-una din cabine sunt cazate Margaret O’Brien, Avice Radley, Jean Castleforth şi Frances Mackenzie. Margaret trăise la ţară alături de părinţii săi, Noreen şi  Murray Donleavy, şi de cei patru fraţi. După ce Noreen i-a părăsit în urmă cu doi ani, sora ei, Letty McHugh, a rămas să aibă grijă de familie. Margaret se căsătorise cu Joe O’Brien şi rămăsese însărcinată. Ea o aduce pe vas pe căţeluşa ei, Maude Gonne, şi o ţine ascunsă cu ajutorul colegelor de cabină. Avice provine dintr-o familie bogată şi e în continuă concurenţă cu sora ei, Deanna. După ce l-a cunoscut pe subofiţerul Ian Radley, Avice a plănuit nunta mai repede decât se aştepta el. Pe vas, Avice află că şi ea e însărcinată. Jean, la doar 16 ani, e o fată petrecăreaţă. Neştiind să scrie şi să citească, ea are nevoie de ajutor cu scrisorile soţului ei, Stan Castleforth. Margaret se angajează să o înveţe. Frances locuise cu mama ei în Queensland până când aceasta a părăsit-o. La doar 15 ani, ea a fost luată de Radcliffe, proprietarul casei unde stătea, la hotelul lui, unde a obligat-o să se prostitueze. După trei luni, ajutată de bucătarul Hun Li, Frances a scăpat de la hotel şi a devenit infirmieră. Într-un spital de război pe insula Morotai, ea l-a cunoscut pe Alfred “Chalkie” Mackenzie, unul dintre răniţi, care a cerut-o în căsătorie. Când un alt pacient a recunoscut-o şi s-a aflat despre trecutul ei, Frances a acceptat cererea. Chalkie însă, grav rănit, a decedat. Asistenta-şefă Audrey Marshall, căpitanul Charles Baillie şi preotul au oficiat căsătoria înainte să pronunţe decesul, astfel ajutând-o pe Frances să fie primită pe ”Victoria”. Infanteristul Henry Nicol are postul în faţa cabinei lui Frances şi se îndrăgosteşte de ea. El fusese părăsit de soţia sa, Fay, cu care are doi băieţi.

Margaret se împrieteneşte cu mecanicul Dennis Tims şi acceptă să meargă cu Jean la petrecerile din cabinele marinarilor. Într-una din seri însă, Jean se îmbată şi unul dintre marinari abuzează de ea. Margaret, Frances şi Avice o găsesc prea târziu. Când se află despre întâmplare, reputaţia lui Jean e distrusă. Informaţia ajunge şi la Stan care îi trimite mult temuta telegramă cu textul “nedorită, nu veni”. Astfel, Jean e debarcată în portul Cochin din India. Într-o zi, doi dintre marinari o recunosc pe Frances din perioada când lucra pentru Radcliffe. Drept urmare, şi reputaţia ei e distrusă, şi toate fetele, cu excepţia lui Margaret, o evită. Căpitanul George Highfield ia hotărârea să o debarce şi o cheamă la el în birou. El fusese rănit într-un atac asupra navei sale, “Indomitable”, tot atunci pierzându-şi şi nepotul, pe Robert Hart, fiul surorii sale, Molly. Frances observă că are probleme grave la un picior şi se oferă să îl trateze. Surprins de caracterul ei, George îşi retrage hotărârea.

Cu două zile înainte de sfârşitul călătoriei, are loc finala concursului “Regina Victoriei”, iar concurentele principale sunt Avice şi rivala ei, Irene Carter. Avice pierde concursul după ce primeşte o scrisoare de la Ian, în care acesta îi mărturiseşte că are deja o soţie şi copii, şi că ea îi va fi doar amantă. În sala motoarelor, rămasă nesupravegheată, izbucneşte un incendiu. Miresele sunt coborâte în bărci în timp ce Avice şi Frances se află în cabină. Ele sunt nevoite să sară în apă, iar Avice pierde sarcina. Incendiul e stins, iar singura care moare e căţeluşa Maude. Henry află de la George că Frances e văduvă şi o caută în momentul debarcării. Cei doi rămân împreună. Margaret şi Joe au o viaţă frumoasă împreună cu cei patru copii ai lor. Avice îşi anulează căsătoria şi revine în Australia.

Frances îi povesteşte lui Jennifer despre călătoria pe Victoria, nava pe care nu se aştepta să o vadă în India. Henry le întâmpină pe aeroportul Heathrow din Anglia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: