Doamna din lac

doamna din lac

Autor: Raymond Chandler

Titlu original: The Lady in the Lake

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Nemira.

Rezumat:

La începutul anilor `40, în Los Angeles, California, detectivul Philip Marlowe îşi oferă serviciile lui Derace Kingsley, manager al companiei de cosmetice Gillerlain. Derace îl informează că soţia sa, Crystal, a plecat în urmă cu o lună, pe 12 iunie, de la cabana lor din Little Fawn Lake, şi-a lăsat maşina în parcarea Hotelului Prescott din San Bernardino şi i-a trimis o telegramă din El Paso, Texas, în care scrie că a plecat spre Mexic, unde intenţionează să se căsătorească cu amantul ei, Chris Lavery. Însă, în urmă cu două zile, Derace îl întâlnise pe Chris, care infirmase plecarea. Philip e angajat să o găsească pe Crystal.

Detectivul merge la casa lui Chris, dar nu află nimic nou de la acesta şi rămâne să îl supravegheze. În casa de vizavi, doctorul Albert S. Almore crede că el e cel vizat şi cheamă poliţia. Locotenentul Al Degarmo îl  întreabă pe Philip dacă a fost angajat de socrii doctorului. Philip află ulterior de la Derace că Albert fusese medicul lui Crystal şi că soţia lui, Florence, s-a sinucis prin asfixiere în garaj în urmă cu un an şi jumătate. La Little Fawn Lake, Bill Chase, îngrijitorul cabanei lui Derace, i se destăinuie lui Philip asupra faptului că a fost părăsit de soţia lui, Muriel, pe 12 iunie, după ce a înşelat-o cu Crystal. Bill zăreşte un braţ în apa lacului şi scoate cadavrul unei femei care pare a fi Muriel. Philip îl cheamă pe şeriful Jim Patton. În orăşel, detectivul e intervievat de Birdie Keppel, jurnalistă amatoare la ziarul local, care îi spune că în urmă cu o lună şi jumătate un poliţist pe nume De Soto a căutat-o pe Mildred Haviland, o femeie care semăna cu Muriel, dar localnicii nu l-au ajutat. Jim găseşte maşina lui Muriel într-un şopron vechi şi îl arestează pe Bill. Accidental, Jim răstoarnă o cutie de zahăr pudră şi găseşte o brăţară de picior, iar Philip găseşte partea lipsă a brăţării, o inimioară având inscripţionată o dedicaţie de la Al pentru Mildred. El realizează că Muriel e Mildred. La Hotelul Prescott, un angajat pe nume Les îi identifică pe Crystal şi pe Chris dintr-o poză şi afirmă că au plecat împreună. Revenind la casa lui Chris, Philip întâlneşte o femeie care se prezintă ca doamna Fallbrook, proprietara casei. Chris e mort în baie, iar în dormitor sunt hainele de damă descrise de Les. Sub o pernă e o batistă cu iniţialele ”A.F.”, iar Philip bănuieşte că îi aparţine secretarei lui Derace, Adrienne Fromsett. Cazul e preluat de căpitanul Webber şi de Degarmo. Adrienne recunoaşte batista dar relaţia ei cu Chris se încheiase demult. Ea obţine pentru Philip adresa părinţilor lui Florence, Eustace şi Lettie Grayson, iar detectivul află de la ei că l-au angajat pe detectivul George Talley să investigheze moartea fiicei lor, dar George fusese arestat după ce ar fi fost prins conducând beat. Philip mai află şi că asistenta lui Albert se numea Mildred. El merge la casa lui George, dar soţia acestuia nu vrea să îi vorbească. De acolo însă, îl urmăresc doi poliţişti, Cooney şi Dobbs, care îl prind, îi dau să bea alcool şi îl arestează. Degarmo îl duce la Webber pentru interogatoriu. Webber îi spune că George descoperise faptul că un pantof purtat de Florence era nou, dovadă a faptului că fusese cărată în garaj. Tot atunci Philip află că Mildred fusese soţia lui Degarmo.

Derace primeşte un telefon şi îl trimite pe Philip să îi ducă bani lui Crystal. Detectivul merge la apartamentul ei, unde un bărbat îl lasă inconştient şi o ucide pe femeie. Când îşi revine, Philip e prins de Degarmo, dar îl convinge pe acesta că Derace e criminalul, şi merg împreună la cabana lui, chemându-l acolo şi pe Jim. Philip le dezvăluie cum s-au desfăşurat evenimentele, începând cu uciderea lui Florence de către Mildred, amanta lui Albert. Când Mildred i-a cerut bani doctorului, Degarmo a pornit pe urmele ei. Ea a ucis-o pe Crystal, cu care se asemăna mult, şi şi-a asumat identitatea ei pentru a dispărea din nou. L-a întâlnit din întâmplare pe Chris la hotel, dar apoi l-a ucis pentru a nu spune nimănui despre ea. Ea se dăduse drept doamna Fallbrook. Degarmo a urmărit-o la apartamentul ei, unde l-a lovit pe Philip şi a ucis-o pe ea. Auzind acuzaţia, Degarmo fură o maşină, dar cade în prăpastia de la barajul cu santinele. Philip obţine bonusul promis de Derace dacă dovedeşte că nu Crystal l-a ucis pe Chris.   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: