Daneza

daneza

Autor: David Ebershoff

Titlu original: The Danish Girl

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cartepedia.

Rezumat:

În anul 1925, pictorii Greta şi Einar Wegener sunt căsătoriţi de şase ani şi locuiesc în Copenhaga, Danemarca, alături de câinele lor, Edvard al IV-lea. Greta, la 29 de ani, încă încearcă să devină cunoscută pentru portretele pe care le pictează, în timp ce Einar e un pictor celebru. Într-o zi, Anna Fonsmark, cântăreaţă la Opera Regală Daneză şi model pentru o pictură a Gretei, lipseşte de la şedinţă, astfel că Greta îl roagă pe Einar să îi pozeze îmbrăcat în femeie. Tot Greta e cea care îi dă numele de Lili.

Einar copilăreşte în Bluetooth, Danemarca, alături de tatăl său. El obişnuieşte să îmbrace hainele mamei sale, care murise când el era mic. Einar are un prieten foarte bun, Hans Axgil, fiul unui baron. Într-o zi, din joacă, Hans şi Einar pretind că ar fi căsătoriţi, iar tatăl lui Einar îi surprinde, ceea ce îi atrage mânia asupra băiatului. La vârsta de 14 ani, Einar îşi pierde tatăl şi rămâne cu bunica sa.

Greta se mută cu familia ei din California în Copenhaga la vârsta de 10 ani. În 1914, la 17 ani, îl cunoaşte pe Einar, profesorul ei de la Academia Regală de Arte Frumoase, cu cinci ani mai în vârstă decât ea, de care se îndrăgosteşte. Odată cu începutul Primului Război Mondial, familia Waud revine în California. Acolo, Greta se îndrăgosteşte de Teddy Cross, un artist în olărit, şi se căsătoreşte cu el. În 1918, Teddy moare de tuberculoză, iar Greta se întoarce în Copenhaga, unde îl caută pe Einar.

Einar se transformă din ce în ce mai des în Lili, iar Greta se decide să îl susţină, cu riscul de a-şi pierde soţul. Greta o duce pe Lili la Balul Artiştilor de la primărie, unde o prezintă ca verişoara lui Einar. Acolo, Lili îl cunoaşte pe pictorul Henrik Sandahl, cu care se sărută, moment în care ea are prima sângerare din nas. Lili şi Henrik se întâlnesc o perioadă până când ea îşi dă seama că nu poate să o părăsească pe Greta. Greta o pictează pe Lili în toate tablourile, ceea ce îi aduce faima. Pe timpul verii, Greta şi Einar merg în vacanţă în Menton, un port în sud-estul Franţei. Ştiind de la Einar de existenţa lui Hans, care acum locuieşte la Paris, Greta îi scrie şi îi propune să se întâlnească. Hans le duce pe Greta şi pe Lili la un restaurant, apoi continuă să se vadă zilnic cu Lili, fără să îl recunoască pe Einar. Într-o zi, geanta lui Lili e furată, iar Hans insistă să meargă la poliţie, însă Lili se sperie deoarece nu are acte, începe să sângereze şi fuge de Hans. La întoarcerea în Copenhaga, sângerările lui Einar devin frecvente, iar Greta îi face o programare la doctorul Hexler, care îl supune la iradiere însă nu găseşte nicio boală. Hexler o ameninţă pe Greta printr-o scrisoare că va face public cazul lui Einar. Greta şi Einar se mută la Paris.

În 1929, Einar frecventează casa lui Madame Jasmin-Carton, unde plăteşte pentru a se uita la fete care se dezbracă. Greta devine o pictoriţă de succes, avându-l pe Hans ca agent, în timp ce Einar renunţă la cariera sa. Carlisle Waud, fratele geamăn Gretei, vine la Paris să locuiască cu ei. Anna, aflată în oraş pentru câteva reprezentaţii, i-l prezintă Gretei pe doctorul Alfred Bolk, şeful Clinicii Municipale pentru Femei din Dresda, Germania. Carlisle vrea să îl ajute pe Einar şi îl duce la doctorul McBride, un psihiatru american care îl sfătuieşte să renunţe la Lili, apoi la doctorul Christophe Mai care vrea să îl trateze de schizofrenie, iar apoi la doctorul Buson care vrea să îi facă lobotomie. Greta îl convinge pe Einar să meargă la doctorul Bolk. În 1930, Einar se internează sub numele de Lili Elba în clinica din Dresda, unde trece prin trei operaţii de schimbare de sex. Alfred descoperă două ovare în abdomenul lui Einar. Greta merge la Lili la spital, iar după trei luni se întorc împreună în Copenhaga. Lili primeşte acte de identitate.

În 1931, se pronunţă divorţul dintre Greta şi Einar. Lili îl reîntâlneşte pe Henrik, care o iubeşte cu toate că ştie adevărul. Greta şi Hans se mută împreună în California. În timp ce Henrik o aşteaptă la New York pentru a se căsători, Lili trece cu bine printr-o ultimă operaţie în Dresda.   

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: