Păzitoarea tainei

pazitoarea tainei

Autor: Kate Morton

Titlu original: The Secret Keeper

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În 1961, Laurel Nicolson are 16 ani şi e cea mai mare fiică a lui Dorothy şi Stephen. În ziua în care Gerry, fratele ei cel mai mic, împlineşte doi ani, familia iese la picnic aproape de Greenacres, casa lor din Anglia. Laurel se ascunde de surorile ei, Rose, Iris şi Daphne, în căsuţa din copac. Uitând de cuţitul de tort, Dorothy se întoarce în casă cu Gerry în braţe, dar la ieşire îi apare în cale un bărbat care îi spune pe nume. Dorothy îl înjunghie cu cuţitul, iar Laurel vede scena. Poliţia investighează moartea bărbatului, scriitorul Henry Jenkins, dar se stabileşte că Dorothy a acţionat în legitimă apărare.  

În 2011, Dorothy are 90 de ani şi e internată în spital, iar Laurel găseşte o carte cu o dedicaţie pentru Dorothy de la Vivien, precum şi o poză din 1941 cu cele două femei. Pornind de la un articol despre moartea lui Henry, în care scrie că Vivien, soţia lui, murise într-un bombardament în cel de-al Doilea Război Mondial, Laurel începe să investigheze. Ea o găseşte pe Kitty Barker, prietena lui Dorothy, şi află că Dorothy avea un plan de a se răzbuna pe Vivien, apoi află din jurnalele lui Katy Ellis că Vivien îl iubea pe Jimmy. Gerry găseşte în însemnările lui Lionel Rufus că Dorothy suferea de obsesie.

În 1938, Dorothy “Dolly” Smitham are 17 ani şi locuieşte în Coventry, Anglia, cu părinţii ei, Janice şi Arthur, şi cu fratele ei mai mic, Cuthbert. Când iubitul ei, James “Jimmy” Metcalfe, îi propune să se mute la Londra, ea acceptă. Jimmy are o slujbă de fotograf la un ziar, iar Dolly ajunge doamnă de companie pentru lady Gwendolyn Caldicott, în Campden Grove nr. 7, la recomandarea doctorului Lionel Rufus, tatăl lui Caitlin, prietena ei din copilărie. Familia lui Dolly moare în urma unui atac aerian. Dolly se înrolează în Serviciul Feminin Voluntar, servind mâncare la cantină, la fel ca Vivien Jenkins, vecina ei de vizavi, din Campden Grove nr. 25. Dolly îşi închipuie că Vivien e prietena ei.

Vivien Longmeyer e născută în Tamborine Mountain, Queensland, Australia. În 1929, când Vivien are 8 ani, familia sa merge la Southport, în timp ce ea e pedepsită să rămână acasă. Părinţii ei, Neil şi Isabel, fraţii ei, Robert şi Pippin, şi sora ei, Ivy, mor într-un accident de maşină. Mătuşa ei, Ada Frost, o trimite pe Vivien în Oxfordshire, Anglia, la fratele lui Isabel, Jonathan Carlyon, care e directorul şcolii Nordstrom. Vivien e însoţită în călătorie de o tânără învăţătoare, Katy Ellis, cu care păstrează legătura. În 1938, Vivien se căsătoreşte cu scriitorul Henry Jenkins, care e cu 20 de ani mai în vârstă.

În 1941, Jimmy o întâlneşte pe Vivien la cantină şi îi arată fotografiile lui, iar ea o recunoaşte pe Nella Brown, fetiţa din spitalul unde ea face voluntariat. Dolly îi returnează lui Vivien medalionul pierdut dar, în faţa lui Henry, Vivien pare că nu o cunoaşte. Atunci, Dolly îl convinge pe Jimmy să o şantajeze. Vrând să o vadă pe Nella, Jimmy merge cu Vivien la spital, unde copiii pregătesc piesa de teatru “Peter Pan”. Jimmy se apropie de Vivien, iar ea îi spune că Henry nu o lasă să aibă prieteni. La prezentarea piesei, Jimmy le fotografiază pe Dolly şi pe Vivien, iar Dolly îi face o poză lui Vivien cu Jimmy. Avertizată de Lionel asupra şantajului, Vivien îi dă lui Jimmy bani şi cartea “Peter Pan”, pe care Dolly îşi scrie numele. Jimmy îi găseşte o slujbă lui Dolly la pensiunea Marea Albastră şi renunţă la şantaj. Cineva găseşte şi expediază plicul cu poza, iar Henry o bate pe Vivien şi îl aruncă pe Jimmy în râu. Vivien o avertizează pe Dolly, dar are loc un atac aerian şi Dolly moare. Vivien îi ia identitatea şi se angajează la pensiunea doamnei Nicolson, iar în 1944 îl cunoaşte pe Stephen, fiul acesteia. După ce e salvat, Jimmy e trimis la război, apoi o caută pe Dolly, dar vede un cuplu pe malul mării. În 1953, Jimmy merge la Greenacres, vorbeşte cu Laurel, vede poza lui Vivien şi înţelege ce s-a întâmplat.

În prezent, în 2011, Laurel merge la casa din Campden Grove nr. 25. Actualii proprietari, Martin şi Karen Metcalfe, o recunosc pentru că e o actriţă faimoasă. Martin îi spune că bunicul său, James Metcalfe, cunoscut fotograf, i-a urmărit cariera. Casa a fost moştenită de străbunicul Bertie de la Vivien. Când Martin îi arată o poză cu Vivien, Laurel o recunoaşte pe mama ei. Înapoi la Greenacres, Dorothy îşi uşurează sufletul în faţa lui Laurel şi lui Gerry, singurii care îi ştiu secretul, apoi se stinge.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: