Mayerling

mayerling

Autor: Claude Anet

Titlu original: Mayerling

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinele online Cartepedia & Cărtureşti.

Rezumat:

În anul 1858, în Imperiul Austro-Ungar, se naşte Rudolf, primul fiul al împărătesei Elisabeta, în vârstă de 20 de ani, şi al împăratului Franz Joseph, în vârstă de 28 de ani. După asigurarea unui moştenitor, Elisabeta se îndepărtează de viaţa publică. Ea şi împăratul mai au încă trei fete. Elisabeta nu îşi iubeşte soţul şi îi găseşte o amantă în persoana doamnei Schratt, o actriţă de la Burgtheater .  

După treizeci de ani, prinţul Rudolf e căsătorit de cinci ani cu prinţesa Ştefania şi are o fetiţă cu aceasta, însă cei doi soţi nu se înţeleg. Rudolf are diverse amante, iar Ştefania ameninţă că îl părăseşte şi că se întoarce în Belgia. Ea apelează la părintele Bernsdorf pentru a-l convinge pe Rudolf să revină la ea, însă acest lucru se întoarce împotriva prinţesei deoarece din cauza ei devin publice neînţelegerile cuplului. Pe plan politic, Rudolf devine cunoscut ca având idei liberale, în opoziţie cu guvernul conservator condus de contele Taaffe şi susţinut de împărat. Printre prietenii liberali ai lui Rudolf se numără Szeps, redactorul-şef al ziarului ”Neues Wiener Tagblatt”, şi vărul său, arhiducele Jean Salvator. Szeps are adesea întâlniri secrete cu Rudolf în palatul regal Hofburg. Jean şi iubita sa, Milli Stubel, îl primesc pe Rudolf la ei pentru a discuta politică. De la Jean, Rudolf ia ideea că ar putea fugi cu iubita lui în lume pentru a putea fi fericiţi.

Maria Vetsera are 16 ani şi locuieşte într-un palat pe Salezianergasse, în Viena, alături de mama sa, baroana Vetsera, şi de sora sa mai mare, Hanna. Maria e foarte frumoasă şi admirată de toată lumea însă, în timpul curselor de cai de la Prater, din 12 aprilie 1888, ea se îndrăgosteşte de Rudolf. La rândul lui, şi Rudolf o observă pe Maria, apoi se văd de departe la alte evenimente. Când prietena baroanei Vetsera, contesa Maria Larisch-Wallersee, o întâlneşte pe Maria, între ele se leagă o prietenie. Maria, care până atunci îşi mărturisise dragostea pentru Rudolf doar doicii ei, are încredere în contesă, în special pentru că ea e vară primară cu prinţul. Contesa Larisch îi spune lui Rudolf despre Maria. Apoi, în noiembrie, Rudolf o invită pe Maria la palat şi, după ce o cunoaşte, se îndrăgosteşte de ea. Rudolf şi Maria continuă să se întâlnească pe ascuns, de fiecare dată având complicitatea contesei Larisch, singura căreia baroana Vetsera îşi încredinţează fiica. Din cauza vieţii sale agitate, Rudolf are sănătatea şubredă, iar doctorul Wiederhofer îi recomandă să ia o pauza de la îndatoririle sale. Astfel, în decembrie, Rudolf e trimis să petreacă cincisprezece zile la Abbazzia, împreună cu soţia şi fiica sa. Despărţirea de Maria e grea, însă îl face pe Rudolf să o iubească mai mult. La întoarcere, el îi scrie papei şi îi cere anularea căsătoriei cu Ştefania pe motiv că prinţesa nu îi poate dărui un moştenitor. În 19 ianuarie, pe când Maria îl aşteaptă pe Rudolf într-un salon la Hofburg, Elisabeta o descoperă şi se arată încântată să o cunoască pe iubita fiului ei, despre care se răspândiseră deja zvonurile. În 26 ianuarie, Franz Joseph îşi cheamă fiul pentru a-i arăta scrisoarea primită de la papă, în care se află refuzul anulării căsătoriei cu Ştefania, şi pentru a-i cere să se despartă de Maria. Rudolf încearcă să îşi convingă tatăl să îl lase să renunţe la succesiune, însă nu reuşeşte. Atunci îi promite că va încheia relaţia cu Maria după o ultimă întâlnire. La balul din acea seară, Maria îşi face intrarea în societate la vârsta de 17 ani. Rudolf schimbă doar câteva cuvinte cu ea, spunându-i că în zilele următoare o va duce la castelul de vânătoare Mayerling. Maria fuge de acasă şi merge cu Rudolf la castel, unde se află doar prietenii lui apropiaţi, prinţul Filip de Coburg şi contele Hoyos. După două zile de fericire, Rudolf şi Maria îşi scriu biletele de adio pentru familiile lor, iar în timpul nopţii, cu un revolver, Rudolf îşi omoară iubita, apoi se sinucide.

Deşi Rudolf cere în scrisoarea adresată mamei lui să fie înmormântat alături de Maria la Alland, trupul lui este dus la biserica Capucinilor, unde sunt înmormântaţi Habsburgii. Rudelor Mariei li se îngăduie să o îngroape în cimitirul din Heilingenkreuz doar după ce semnează un proces-verbal de sinucidere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: