Fantoma de la Operă

fantoma de la opera

Autor: Gaston Leroux

Titlu original: Le Fantôme de l’Opéra

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

La Opera din Paris se petrec lucruri ciudate, toate fiind puse pe seama unei fantome, iar directorii Debienne şi Poligny îşi dau demisia. Când Fantoma le cere noilor directori, Firmin Richard şi Armand Moncharmin, un salariu şi să-i rezerve loja numărul cinci, ei cred că foştii directori le joacă o farsă. Madame Giry, plasatoare la Operă şi mama micuţei balerine Meg, e cea cu care comunică Fantoma.

În seara când Debienne şi Poligny organizează ultima lor serată de gală, Christine Daaé are o performanţă uimitoare pe scenă, după ce îi ia locul Carlottei, care se anunţă bolnavă. Contele Philippe de Chagny îl duce pe fratele său mai tânăr, vicontele Raoul de Chagny, la Operă. Raoul o vede pe Christine şi îşi aminteşte de ea. Christine a trăit cu tatăl ei, care a fost un mare muzician, în Suedia, lângă Uppsala, până când nevoia de lucru i-a făcut să se mute la oraş. Acolo au fost descoperiţi de profesorul Valérius şi de soţia lui, care i-au luat cu ei la Göteborg, apoi s-au mutat cu toţii în Franţa, la Paris. Vara, mergeau în vacanţă la Perros-Guirec, unde Christine l-a cunoscut pe Raoul, aflat şi el în vacanţă cu doica sa. Tatăl lui Christine, moş Daaé, le spunea copiilor diverse poveşti, printre care cea a Îngerului Muzicii, iar lui Raoul îi dădea lecţii de vioară. După moartea lui moş Daaé, Christine a rămas să locuiască cu doamna Valérius, a absolvit Conservatorul şi s-a angajat la Opera din Paris, însă fără a se remarca, până în seara cu spectacolul. În aceeaşi seară, Joseph Buquet, maşinistul-şef, e găsit spânzurat în subsolurile Operei. După spectacol, Raoul merge în cabina Christinei, dar ea nu pare să îl recunoască. El rămâne în faţa cabinei şi aude o voce de bărbat. Ulterior, ea îi trimite o scrisoare în care îi spune că merge la mormântul tatălui ei de la Perros-Guirec. Raoul o urmează acolo şi asistă la o scenă în cimitir în care Îngerul Muzicii îi cântă lui Christine la vioara lui moş Daaé. După plecarea Christinei, Raoul e atacat şi îşi revine abia a doua zi, căzut pe treptele altarului, iar tot ce îşi aminteşte e că a văzut un cap de mort.

Într-o altă seară la Operă, Carlotta e avertizată din nou de Fantomă să nu se prezinte la spectacol, dar ea refuză. În timpul reprezentaţiei, ea nu mai poate cânta, din gura ei ieşind doar orăcăieli. Tot atunci, candelabrul din sală cade şi o ucide pe femeia pe care noii directori vor să o angajeze în locul lui madam Giry. În seara în care are loc un bal mascat la Operă, Christine şi Raoul îşi dau întâlnire. El vede capul de mort printre participanţi, iar Christine îl duce repede pe Raoul în cabina ei. Mai târziu, Raoul o vede pe Christine dispărând din cabină printr-un pasaj secret. Într-o altă seară, pe acoperişul Operei, Christine îi povesteşte lui Raoul despre Erik, profesorul ei de muzică, căruia îi datorează succesul ei. Îndrăgostit de Christine, Erik s-a dat drept Îngerul Muzicii, dar ea i-a smuls masca şi l-a forţat să-i spună adevărul.

Erik fusese respins de părinţii săi din cauza înfăţişării. După ce a fugit de acasă, a fost circar, ventriloc, magician şi arhitect al unor palate pline de coridoare secrete şi camere de tortură. În Persia, conducătorul a vrut să îl omoare pentru a nu trăda secretele palatului, însă daroga, şeful poliţiei, l-a eliberat. Ajuns la Paris, Erik şi-a construit un domeniu în subsolurile Operei, înfăţişându-se oamenilor mascat sub numele de Fantoma de la Operă. Daroga l-a urmărit pe Erik la Paris, devenind cunoscut ca Persanul. Erik o răpeşte pe Christine de pe scenă şi vrea să se căsătorească cu ea. Raoul şi Persanul ajung într-o cameră de tortură din subsol, unde rămân blocaţi. La rugămintea Christinei, Fantoma îi eliberează, şi din dragoste pentru ea o lasă să plece cu Raoul. Phillipe, însă, e găsit mort lângă lacul subteran.

După mai mulţi ani, Erik îl vizitează pe Persan, recunoscând crimele de la Operă, cu excepţia uciderii lui Philippe. El îl roagă pe Persan să îi anunţe moartea în ziar. După moartea lui Erik, înainte de a fi îngropat în subsolurile Operei, Christine îi pune pe deget inelul de aur pe care acesta i l-a dăruit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: