Ultima scrisoare de dragoste

ultima noapte de dragoste

Autor: Jojo Moyes

Titlu original: The Last Letter from Your Lover

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face de pe site-ul editurii Litera sau din magazinele online Cartepedia, Cărtureşti Librex.

Rezumat:

În 2003, Ellie Haworth are 32 de ani, este ziaristă la publicaţia ”Nation” în Londra şi are o relaţie cu John Armour, un scriitor care are soţie şi copii. Cu ocazia mutării redacţiei ziarului, Melissa Buckingham, şefa secţiei Editoriale, îi cere lui Ellie un articol despre trecut şi o trimite la arhive. Rory, cel mai tânăr bibliotecar, îi dă un teanc de documente, printre care Ellie găseşte un set de fişe medicale legate de nişte cazuri de boli de plămâni şi câteva scrisori de dragoste. Una dintre scrisori, semnată ”B.” şi adresată iubitei sale, o face pe Ellie să investigheze povestea de dragoste.

În 1960, Anthony O’Hare, ziarist la “Nation”, revenit la servici după depresia suferită în Congo unde a fost corespondent de război, trebuie să scrie un articol despre Laurence Stirling, un industriaş care face afaceri cu minerit în Africa. Astfel, Anthony o cunoaşte pe Jennifer Stirling, soţia lui Laurence, şi cei doi se îndrăgostesc unul de celălalt. Jennifer are 26 de ani şi e căsătorită cu Laurence de patru ani, iar Anthony e divorţat de Clarissa, cu care are un fiu de opt ani, Phillip. Jennifer îi dă lui Anthony porecla “Boot” după numele unui personaj literar. Ea închiriază căsuţa poştală cu numărul 13 pentru a-i putea primi scrisorile. Când Anthony primeşte un post la redacţia din New York a ziarului, îi scrie lui Jennifer să plece cu el. Ea se decide să îl urmeze şi apelează la Felipe, un prieten comun, să o ducă cu maşina la gară, dar au un accident foarte grav de maşină, în care Felipe moare.

Jennifer se trezeşte în spital, după accident, având amnezie temporară. Atât mama ei, cât şi doamna Cordoza, menajera, evită să îi vorbească despre circumstanţele accidentului. Tot căutând prin casă, Jennifer găseşte mai multe scrisori de iubire adresate ei şi semnate “B.” şi începe să investigheze cine ar fi putut fi amantul ei. Într-una dintre scrisori e precizat localul “Alberto” şi numele lui Felipe, astfel că merge acolo, dar angajaţii nu îi spun decât că Felipe e mort. Înainte de petrecerea de Crăciun de la firma lui Laurence, Jennifer şi soţul ei sunt invitaţi la soţii Yvonne şi Francis Moncrieff, unde se află şi Reggie Carpenter, vărul lui Yvonne, cu iubita lui, Maureen. Jennifer o aude pe Maureen poreclindu-l pe Reggie “Bear”, astfel că îi invită şi pe ei la petrecerea de la firmă. Din discuţii, Jennifer îşi dă seama că Reggie nu poate fi autorul scrisorilor, însă Laurence îi surprinde împreună, iar Jennifer fuge de la petrecere. Rămas singur, Laurence profită de Moira Parker, secretara lui, care e îndrăgostită de el. După petrecere, Jennifer vrea să-l părăsească pe Laurence, dar acesta îi arată scrisoarea pe care ea o avea în momentul accidentului şi îi spune că iubitul ei a fost cu ea în maşină şi a murit atunci.

În 1964, Jennifer şi Laurence sunt invitaţi la o petrecere la Ambasada Africii de Sud. Acolo, Jennifer îl revede pe Anthony şi îi explică ce s-a întâmplat în urmă cu patru ani. Totuşi, ea nu poate continua relaţia lor deoarece ar însemna să renunţe la fetiţa ei, Esmé. Când Moira află că Laurence o înlocuieşte ca secretară, îi dă lui Jennifer un teanc de hârtii referitoare la muncitorii îmbolnăviţi de azbest în minele din Africa. Având cu ce să îl şantajeze, Jennifer îşi părăseşte soţul, obligându-l să le asigure un apartament ei şi fetiţei. Apoi, îl caută pe Anthony, însă şeful lui, Don Franklin, îi spune că a plecat în Congo. În realitate, Anthony e în comă alcoolică la spital. Jennifer îi lasă lui Don un pachet pentru Anthony, apoi pleacă în Africa, dar nu e lăsată în zona de război şi revine acasă singură. După ce Clarissa moare de cancer, Anthony găseşte o casă pentru el şi Phillip.

Rory o ajută pe Ellie cu investigaţia şi se îndrăgosteşte de ea, dar află despre John. Ellie îi lasă un mesaj lui Jennifer în casuţa poştală 13, iar aceasta acceptă să-şi spună povestea. După moartea lui Laurence, Jennifer înfiinţase o fundaţie pentru victimele azbestului. Ellie îl găseşte pe Anthony prin intermediul fiului său, Phillip O’Hare, care e tot ziarist şi care îi spune că tatăl său e bibliotecarul-şef de la “Nation”. După ce e confruntată de Jessica, soţia lui John, Ellie încheie relaţia cu acesta.

Ellie îi ajută pe Anthony şi pe Jennifer să se reîntâlnească. Totodată, articolul ei despre scrisorile de dragoste are succes. Ellie se împacă cu Rory chiar înainte ca acesta să plece în Peru.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: