Puntea Pisicilor

puntea pisicilor

Autor: Hermann Sudermann

Titlu original: Der Katzensteg

SPOILER ALERT! Dacă nu aţi citit cartea şi vreţi să o achiziţionaţi, o puteţi face din magazinul online Cărtureşti.

Rezumat:

Boleslav, fiul baronului Eberhard von Schranden din Prusia, se întoarce de la război în anul 1814, când Napoleon e capturat şi pacea e semnată, şi află că tatăl său e mort, iar castelul lor fusese incendiat de către săteni în urmă cu cinci ani, drept răzbunare pentru ajutorul dat de baron francezilor. El o găseşte pe Regina, servitoarea şi amanta baronului, săpând o groapă în grădină pentru cadavrul baronului, deoarece sătenii nu o lasă să îl îngroape creştineşte. Regina îl consideră pe Boleslav noul ei stăpân.

Boleslav primeşte la naştere acest nume datorită faptului că mama baronului fusese poloneză. În copilărie, băiatul este educat, împreună cu alţi copii, de către preotul Götz. Cel mai influent prieten al său este Felix Merkel, mai mare cu doi ani, fiul cârciumarului devenit între timp primarul Schrandenului, iar dintre fete, Boleslav o place cel mai mult pe Elena, fiica preotului. Mama lui Boleslav moare când el e mic, iar tatăl său, un bărbat foarte dur, îl trimite la vârsta de 12 ani să locuiască în Königsberg la nişte rude din partea mamei. Între timp, începe războiul condus de Napoleon, în care Franţa e de partea Poloniei, iar Prusia luptă împotriva lor. În oraş, Boleslav o reîntâlneşte pe Elena şi între ei se leagă o poveste de iubire. Apoi, îl reîntâlneşte şi pe Felix. Baronul, datorită originilor sale poloneze, adăposteşte la castel soldaţi francezi. Regina, care e trimisă de tatăl său, tâmplarul Hans Hackelberg, să muncească la castel înainte de a împlini 15 ani, ajunge sluga baronului. În anul 1807, acesta o obligă să îi conducă pe francezi peste podul numit Puntea Pisicilor, luând prin surprindere şi nimicind o armată prusacă. Totuşi o plăteşte, iar Regina îi dă toţi banii lui Hans, care răspândeşte vestea trădării baronului. Drept urmare, sătenii încearcă să o omoare pe fată de câte ori o văd. După ce se află, Felix renunţă la prietenia cu Boleslav, iar preotul o cheamă pe Elena acasă. Chiar şi rudele lui Boleslav decid să nu îi mai ofere găzduire, astfel că el se înrolează în armată sub numele de Baumgart pentru a compensa trădarea tatălui său şi se remarcă alături de un grup de ţărani din satul Heide, pe care ajunge să îi conducă. În 1813, Boleslav îl revede pe Felix, care e tot soldat, şi, pentru a-l evita, se înrolează ca locotenent în Landwehr, un regiment special pentru apărarea ţării. În timpul unei misiuni, devine ostatic până la finalul războiului.

Boleslav apelează la prietenii săi din Heide şi împreună îl îngroapă pe baron în cimitir. Pentru a se răzbuna pe locotenent, sătenii sfătuiţi de primarul Merkel îl denunţă că s-a înrolat sub un alt nume. Interogatoriul, condus de consilierul regal von Krotkeim, are loc la ”Vulturul Negru”, cârciuma satului, iar Boleslav nu e doar achitat, ci este numit căpitan al Landwehrului din ordinul regelui Frederic Wilhelm Rex. Din dorinţa de a-şi reface castelul, Boleslav pleacă de acasă timp de trei luni şi revine cu oameni şi materiale de construcţii. Însă, la întoarcere află că oamenii sunt chemaţi din nou la război din cauza evadării lui Napoleon. Sătenii din Schranden îl sfidează pe locotenent, iar Felix îl atacă, însă Boleslav se apără şi îl închide în biserică, impunându-se astfel în faţa oamenilor. Seara, primeşte un bilet de la Elena şi merge să o întâlnească. Ea îi mărturiseşte că e logodită cu Felix şi îi cere să îl scape. Boleslav îi promite că va încerca să îl ajute şi decide să se întoarcă acasă la Regina, cea pe care o iubeşte cu adevărat.

Pe Puntea Pisicilor, sătenii trimişi de primar îl aşteaptă pe Boleslav, iar Hans e pregătit să îl omoare. Atunci apare Regina, care vrea să îl avertizeze pe Boleslav, însă Hans o împuşcă. Când ajunge acolo, Boleslav găseşte cadavrul Reginei în apă. Simţindu-se dator să îl anunţe pe tatăl ei, merge la el acasă, dar îl găseşte delirând, vorbind despre cum şi-a ucis fiica şi despre cum a dat foc castelului, toate la îndemnul primarului. Boleslav îl lasă în pace şi o îngroapă singur pe Regina în grădină, în groapa începută chiar de ea. Apoi, pleacă la război, însoţit de camarazii săi din Heide şi de sătenii din Schranden. Deşi Landwehrul din Prusia nu ajunge pe front, Boleslav cere să lupte şi moare la Ligny.

Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: